Αδειάζει η κλεψύδρα για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων Απριλίου καθώς το χρονικό «παράθυρο» για προαναγγελία με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου λήγει αύριο Δευτέρα, 12 Απριλίου.
Αυτό ισχύει μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Εργασίας για την υποβολή των δηλώσεων για τις αναστολές του Απριλίου, με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου. Από τις 13/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν μόνο να προαναγγέλλουν αυστηρά αναστολές συμβάσεων χωρίς αναδρομική ισχύ, δεν θα μπορούν δηλαδή να αλλάξουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει για το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.
Στο μεταξύ, με νέα ΚΥΑ αναπροσαρμόζονται από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, τα παραρτήματα με τους ΚΑΔ, κυρίως για το λιανεμπόριο. Ειδικότερα, επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Αντίθετα, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής και εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο παράρτημα δεν απαιτείται να προβεί σε αλλαγή καθεστώτος υπαγωγής, καθώς παραμένει κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής. Αντίθετα, μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής ως πληττόμενη και από 5/4/2021 εντάσσεται σε άλλο καθεστώς – π.χ. κλειστή με κρατική εντολή – θα πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της αρχικής δήλωσης αλλάζοντας μόνο το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 4/4/2021. Επίσης, υποβάλει νέα δήλωση από 5/4/2021. Σε περίπτωση που δεν ήταν επιλέξιμη ως πληττόμενη (έως και 4/4/2021), υποβάλει δήλωση αναστολής ως κλειστή από 5/4/2021.
Δυο στους 5 μισθωτούς δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες
Στο μεταξύ, έρευνα γνώμης της ΓΣΕΕ αποτυπώνει την εντατικοποίηση της εργασίας εν μέσω πανδημίας αλλά και την αύξηση της παραβατικότητας, σύμφωνα με την οποία ενώ οι μισοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δηλώνουν πως εργάζονται υπερωριακά, δύο στους πέντε δεν πληρώνονται για αυτές τις υπερωρίες.
Η έρευνα διεξήχθη σε μια κομβική στιγμή, κατά την οποία το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο το σχέδιο νόμου για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που θα επιφέρει αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών.
Στην έρευνα της ΓΣΕΕ πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, απάντησε πως επιθυμεί την πληρωμή των υπερωριών αντί αδείας.
Το 52% των εργαζομένων, αναφέρει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους σε εβδομαδιαία βάση. Από αυτούς το 25% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 1-3 ώρες. Το 17% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από 4-6 ώρες. Το 40% των εργαζομένων που εργάζεται υπερωριακά δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του. Επτά στους δέκα, δηλαδή το 73% επιθυμούν να πληρώνονται τις υπερωρίες τους αντί να λαμβάνουν άδεια ή ρεπό. Σημαντικό είναι επίσης ότι το 60% των εργαζομένων μερικής απασχόλησης δηλώνουν ότι με βάση την σύμβασή τους εργάζονται πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα. Από αυτούς το 36% δηλώνουν ότι εργάζονται από 21-30 ώρες, ενώ το 24% δηλώνουν ότι εργάζονται από 31 – 35 ώρες.
Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες, ελαφρώς βελτιωμένες, απόψεις με αυτή του Ιανουαρίου του 2021. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται, ενώ το 35% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους και το 56% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!