Σήμερα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η αποζημίωση των 534 ευρώ για την αναστολή εργασίας του Μαρτίου. Συνολικά θα πληρωθούν 503.691 εργαζόμενοι, ενώ το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στα 249,5 εκατ. ευρώ.
Οπως συμβαίνει παγίως από την αρχή της πανδημίας, το ποσό της αποζημίωσης θα υπολογιστεί με βάση τις ημέρες αναστολής. Για 30 μέρες αναστολής ο εργαζόμενος θα λάβει 534 ευρώ, ήτοι 17,8 ευρώ ανά ημέρα.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
30.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε αναστολή τον Μάρτιο
Στο μεταξύ, από την σύγκριση των στοιχείων των δυο μηνών προκύπτει πως περίπου 30.000 λιγότεροι εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο συγκριτικά με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται πως ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας, κατά τον οποίο τέθηκε «κόφτης» τζίρου στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων.
Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού με βάση τα 534 ευρώ σε 503.691 εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Μάρτιο.
Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο, όταν δεν υπήρχε «κόφτης» τζίρου, είχαν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας 532.208 εργαζόμενοι. Συνεπώς 28.517 εργαζόμενοι είτε κόπηκαν από το μέτρο των αναστολών, καθώς οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται δεν πληρούσαν το κριτήριο του τζίρου, είτε για άλλους λόγους. Η μείωση είναι μικρή, της τάξης του 5,35%.
Σήμερα θα πληρωθούν και οι ειδικές αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Δεκέμβριο 2020, Ιανουάριο 2021 και Φεβρουάριο 2021 σε 2.175 εργαζόμενους που δεν είχαν εξοφληθεί για διάφορους λόγους.
Ο κόφτης του τζίρου είναι ο δεύτερος που μπήκε στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων, μετά το σύστημα της προαναγγελίας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις αναστολές Φεβρουαρίου. Τότε οι εργαζόμενοι σε αναστολή είχαν μειωθεί κατά περίπου 12% συγκριτικά με τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της περιστολής των ψευδο-αναστολών. Ενας στους 8 εργαζόμενους, που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός «νυμφώνος» τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής της προαναγγελίας. Όπως εκτιμούσαν τότε παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις ψευδεπίγραφες αναστολές συμβάσεων, που δηλώνονταν από εργοδότες οι οποίοι απασχολούσαν κανονικά τους μισθωτούς τους, αλλά τους δήλωναν εκ των υστέρων σε αναστολή σύμβασης με στόχο να μετακυλήσουν το σύνολο του μισθολογικού τους κόστους στο κράτος.
Το μοντέλο του Απριλίου - έως 12/4 οι δηλώσεις
Για τον Απρίλιο οι αναστολές θα ακολουθήσουν το μοντέλο Μαρτίου. Εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως 31 Ιανουαρίου. Όσες επιχειρήσεις είναι πληττόμενες, βάσει λίστας ΚΑΔ μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον Μάρτιο. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που:
- έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και
- ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και επιπλέον
- δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020
Για να είναι επιλέξιμες και να μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις των εργαζομένων τους, πρέπει:
- να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και
- να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.
Εως και την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων για τις αναστολές του Απριλίου, με αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου. Από τις 13/4/2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες θα μπορούν μόνο να προαναγγέλλουν αυστηρά αναστολές συμβάσεων χωρίς αναδρομική ισχύ, δεν θα μπορούν δηλαδή να αλλάξουν τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει για το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 12/4/2021.
Στο μεταξύ, με νέα ΚΥΑ αναπροσαρμόζονται από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, τα παραρτήματα με τους ΚΑΔ, κυρίως για το λιανεμπόριο. Ειδικότερα, επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Αντίθετα, επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ανεξαρτήτως αν έχουν επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες, υποχρεούνται να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους εκτός από αυτούς που απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητες.
Μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής και εξακολουθεί να βρίσκεται στο ίδιο παράρτημα δεν απαιτείται να προβεί σε αλλαγή καθεστώτος υπαγωγής, καθώς παραμένει κλειστή με εντολή δημόσιας αρχής. Αντίθετα, μια επιχείρηση που έχει ήδη υποβάλει δήλωση αναστολής ως πληττόμενη και από 5/4/2021 εντάσσεται σε άλλο καθεστώς – π.χ. κλειστή με κρατική εντολή – θα πρέπει να προβεί σε ορθή επανάληψη της αρχικής δήλωσης αλλάζοντας μόνο το χρονικό διάστημα από 1/4/2021 έως και 4/4/2021. Επίσης, υποβάλει νέα δήλωση από 5/4/2021. Σε περίπτωση που δεν ήταν επιλέξιμη ως πληττόμενη (έως και 4/4/2021), υποβάλει δήλωση αναστολής ως κλειστή από 5/4/2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!