Νέα

ΕΡΓΑΣΙΑ

Μισθοί: Ξεκινά ο διάλογος για τις Συλλογικές Συμβάσεις - Τα σχέδια για τους Ομίλους εταιρειών

Νέες μορφές συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως οι ενδοομιλικές, θα περιλαμβάνει η ατζέντα του διαλόγου για το νέο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ξεκινά μέσα στις επόμενες μέρες με την πρόσκληση που απέστειλε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, προς τους κοινωνικούς εταίρους.

Στην επιστολή της, η κ. Κεραμέως ενημερώνει τους εταίρους πως, σύμφωνα με την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση —που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο—, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση κατάρτισης Σχεδίου Δράσης μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Το σχέδιο δράσης

Συγκεκριμένα, το Σχέδιο Δράσης:

  • θα έχει διάρκεια από ένα (1) έως πέντε (5) έτη,
  • θα ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων,
  • θα πρέπει να καταρτιστεί έως το τέλος του έτους 2025.

Οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να υποδείξουν έναν εμπειρογνώμονα, ο οποίος θα συμμετάσχει σε εργασίες για την άντληση καλών πρακτικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προετοιμασία του εδάφους για την υποβολή προτάσεων από τους κοινωνικούς εταίρους, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει διάλογος κατά τη διάρκεια του οποίου οι εταίροι θα διατυπώσουν τις προτάσεις τους για το Σχέδιο Δράσης εντός 30 ημερών. Το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί από την ευρωπαϊκή οδηγία να αυξήσει στο 80% το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Σήμερα, το ποσοστό κάλυψης είναι 25%-30%.

Το νομοθετικό πλαίσιο

Η νομοθεσία προβλέπει την υπογραφή τριών ειδών συλλογικών συμβάσεων, που είναι:
α) οι επιχειρησιακές,
β) οι κλαδικές,
γ) οι ομοιοεπαγγελματικές.

Στόχος αποτελεί το νέο πλαίσιο να περιλαμβάνει και τις ενδοομιλικές συμβάσεις, ώστε να μπει τέλος σε στρεβλώσεις που προβλέπουν ξεχωριστές συμβάσεις για εργαζομένους που ανήκουν στον ίδιο όμιλο — όπως, για παράδειγμα, μια ασφαλιστική εταιρεία που ανήκει σε ένα τραπεζικό όμιλο.

Μείωση του ποσοστού εργοδοτικής εκπροσώπησης

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί στο διάλογο είναι η δραστική μείωση του ποσοστού της εργοδοτικής εκπροσώπησης που απαιτείται ως προϋπόθεση για την επέκταση των όρων των συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου.

Σήμερα, αυτό το ποσοστό είναι 51%, με αποτέλεσμα πολλοί εργοδότες να αποχωρούν από τον φορέα εκπροσώπησής τους για να μην υποχρεωθούν να αυξήσουν τους μισθούς που ορίζουν οι κλαδικές συμβάσεις. Άλλωστε, η μέτρηση του ποσοστού είναι δύσκολη και συχνά αναξιόπιστη. Αυτή η παρέμβαση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αποτελεί ένα κίνητρο ώστε οι εργοδότες να προσέρχονται με μεγαλύτερη προθυμία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

→ Διαβάστε επίσης: Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις: Πού και γιατί εντοπίζονται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις

Το παράδειγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Μόλις προ διημέρου, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ομόφωνα έκρινε ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας —που έχει υπογραφεί από τα τέλη Φεβρουαρίου— πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο.

Αυτό σημαίνει ότι οι όροι της σύμβασης θα δεσμεύουν το σύνολο των 10.500 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καλύπτοντας περίπου 140 χιλ. εργαζόμενους. Απομένει η αρμόδια υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, να υπογράψει τη σχετική απόφαση για να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία —κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από 1.1.2025 και προβλέπει ως βασικό μισθό τα 950 ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ