Ξεκίνησε σήμερα η υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος επιδόματος ανεργίας σύμφωνα με την ΚΥΑ 54427/20.12.2024 (ΦΕΚ Β' 7047/20.12.2024). Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ στόχος είναι, με αφετηρία την εμπειρία από το πιλοτικό πρόγραμμα, να δημιουργηθεί ένα νέο επίδομα ανεργίας προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, πιο αποτελεσματικό, πιο απλό, πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό.
Τι αλλάζει
Συγκεκριμένα, από σήμερα πραγματοποιείται η προεπιλογή δυνητικών δικαιούχων του νέου επιδόματος ανεργίας μέσω ειδικού αλγόριθμου που υπολογίζει αυτόματα το επίδομα τόσο με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και με το νέο. Βασικό κριτήριο για την προεπιλογή των δικαιούχων μέσω του αλγορίθμου είναι να καταβάλλεται στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος συνολικό ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το ποσό που θα καταβαλλόταν με το υφιστάμενο σύστημα επιδότησης.
Η πιλοτική δράση υλοποιείται έπειτα από εκπόνηση μελέτης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ.
Οι στόχοι
Οι στόχοι του νέου επιδόματος ανεργίας είναι οι εξής:
- Μεγαλύτερη στήριξη και παρακίνηση για εργασία: Θα στηρίζει με μεγαλύτερο επίδομα τους ανέργους τους πρώτους 6 μήνες, συγκριτικά με το τωρινό πλαίσιο, καθώς θα είναι εμπροσθοβαρές – θα ξεκινάει υψηλότερο αρχικά και θα μειώνεται σταδιακά – δίνοντας κίνητρο για ταχύτερη επιστροφή στην εργασία.
- Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το ύψος της επιδότησης στηρίζεται στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι άνεργοι, όπως ήδη συμβαίνει σε 25 από 27 χώρες της ΕΕ, και δεν θα εξομοιώνονται περιπτώσεις με μεγάλες διαφορές, όπως γίνεται σήμερα.
- Αποτελεσματικότητα και απλούστευση: Η συγχώνευση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας στο νέο επίδομα ανεργίας και η αυτοματοποίηση πολύπλοκων διαδικασιών θα εξασφαλίσουν την απλούστευση και θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της παροχής.
Το νέο επίδομα
Το νέο επίδομα αποτελείται από τρία μέρη:
- Σταθερό μέρος επιδότησης: Υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου σε συνάρτηση με το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο, ξεκινώντας στο 1ο τρίμηνο από το 70% του κατώτατου ημερομισθίου και μειώνεται σταδιακά.
- Μεταβλητό μέρος επιδότησης («μπόνους»): Εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης (από το 4ο έως και το 20ο έτος) και τον μέσο όρο αποδοχών του δικαιούχου.
- Πρόσθετες παροχές-προσαυξήσεις: Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις παιδιών και – για πρώτη φορά – προσαυξήσεις λόγω μονογονεϊκότητας.
Ερωτήσεις και απαντήσεις
Ερωτήσεις και απαντήσεις για το πιλοτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ:
- Γιατί χρειάζεται αλλαγή στο επίδομα ανεργίας;
Το θεσμικό πλαίσιο διαμορφώθηκε τη δεκαετία του 1950, συνεπώς είναι αναγκαία η επικαιροποίησή του, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας. - Ποιες ανάγκες καλύπτει το νέο πιλοτικό πρόγραμμα;
Αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της παροχής, στη στήριξη των δικαιούχων και στην ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα. - Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές;
- Συγχώνευση της τακτικής επιδότησης με το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας
- Νέα κριτήρια ένταξης και διάρκειας
- Εμπροσθοβαρές σύστημα με σταδιακή μείωση
- Εισαγωγή προσαυξήσεων για μονογονείς
- Πώς επιλέγονται οι ωφελούμενοι;
Μέσω τυχαίας επιλογής (RCT) από τις αιτήσεις που πληρούν τις νέες προϋποθέσεις. - Πώς υποβάλλεται η αίτηση;
Χρησιμοποιείται η ίδια διαδικασία με το υπάρχον επίδομα ανεργίας. - Θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα οι συμμετέχοντες;
Όχι. Κανείς δεν θα λάβει χαμηλότερη επιδότηση από αυτή που θα έπαιρνε με το ισχύον σύστημα. - Επηρεάζονται οι τρέχοντες δικαιούχοι;
Όχι. Όσοι λαμβάνουν ήδη επίδομα συνεχίζουν κανονικά. - Αφορά το εποχικό επίδομα;
Όχι. Αφορά μόνο το τακτικό επίδομα ανεργίας. - Πότε θα εφαρμοστεί πλήρως;
Μετά την αξιολόγηση της πιλοτικής φάσης. - Πόσοι θα συμμετέχουν στην πιλοτική φάση;
Περίπου 15.000 δικαιούχοι.