Στο γραφείο της υπουργού εργασίας Νίκης Κεραμέως βρίσκονται τα δύο πορίσματα της επιστημονικής επιτροπής και της επιτροπής διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό, το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του επόμενου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την 25η Μαρτίου.
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 και θα αφορά τουλάχιστον 575.684 εργαζόμενους, ή το 22,8% του συνόλου των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δημοσκοπήσεις και η αύξηση
Υπό το βάρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων, οι πληροφορίες «φωτογραφίζουν» την πρόθεση της κυβέρνησης να ανέβει ένα σκαλοπάτι όσον αφορά το ποσοστό της αύξησης. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα ξεπεράσει το 5%, πλησιάζοντας προς το 6%, δηλαδή ο μισθός του ιδιωτικού τομέα θα αυξηθεί 40-50 ευρώ και από 830 ευρώ σήμερα θα διαμορφωθεί στα 870-880 ευρώ.
Την ίδια ώρα, στο δημόσιο τομέα αναμένεται οριζόντια αύξηση των μισθών στο σύνολο των μισθολογικών κλιμακίων, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 2,35% και 3,53%. Δηλαδή, ο μισθός του νεοεισερχόμενου από 850 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέλθει από την 1η Απριλίου στα 870 έως 880 ευρώ.
Επισημαίνεται ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί στο δημόσιο εκ νέου την Πρωτοχρονιά του 2026. Στόχος είναι το εισαγωγικό κλιμάκιο να φτάσει στα 950 ευρώ την Πρωτοχρονιά του 2027.
Η Νίκη Κεραμέως
Αναφορικά με την επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως επεσήμανε ότι «αναμένεται να συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ισχύσει από 1η Απριλίου». Η κα Κεραμέως υπενθύμισε ότι «ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι στα 830 ευρώ, ήταν στα 650 όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, άρα έχει αυξηθεί κατά 28%, και η δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι για 950 ευρώ το 2027», συμπληρώνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τα επιδόματα, αλλά και εμμέσως το μέσο μισθό πλήρους και μερικής απασχόλησης, ο οποίος σήμερα αγγίζει τα 1.342 ευρώ, ενώ ο μέσο μισθός πλήρους απασχόλησης διαμορφώνεται στα 1.478 ευρώ».
Έτσι, συνολικά και σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση, έως το 2027 η αύξηση θα είναι συνολικά 120 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 100 ευρώ για το δημόσιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη τριετία (2025, 2026, 2027) θα πρέπει να δοθούν μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξης των 40 με 50 ευρώ ετησίως, ώστε από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 870-880 ευρώ φέτος από την 1η Απριλίου, στα 910 ευρώ το 2026 και στα 950 ευρώ ή και πιο πάνω το 2027.
Στις εκθέσεις τους για τον κατώτατο μισθό, οι επιστημονικοί φορείς πρότειναν αυξήσεις από 3,5% έως 5%. Ειδικότερα, το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει νέα αύξηση του ΚΜ μέχρι 4,82% από την 1η Απριλίου, ώστε ο μισθός να διαμορφωθεί ως τα 870 ευρώ σε 14μηνη βάση και μέχρι τα 1.015 ευρώ σε 12μηνη βάση από την 1η Απριλίου 2025. Επομένως, ο μέσος ΚΜ το 2025 θα διαμορφωθεί ως τα 1.003,33 ευρώ σε 12μήνη βάση και θα είναι αυξημένος κατά 5,20% έναντι του μέσου ΚΜ του 2024.
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι η αύξηση στο κατώτατο μισθό για το 2025 πρέπει να λάβει υπόψη τις δύο τάσεις. Η πρώτη σχετίζεται με την ανάγκη ενίσχυσης των αποδοχών των χαμηλοαμειβόμενων, ώστε να αντισταθμίσουν την αύξηση του πληθωρισμού. Τα αυξημένα έσοδα τους συμβάλουν στην άμβλυνση των οικονομικών και, κατ’ επέκταση, κοινωνικών αντιθέσεων, ενώ, κατά τεκμήριο, μετατρέπονται σε εισόδημα για τη μικρή επιχειρηματικότητα. Ωστόσο, για να έχουν αποτέλεσμα οι αυξήσεις, πρέπει να συνοδευτούν από αλλαγές και μειώσεις στη φορολογία, με τελικό ζητούμενο να αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα και να μην εξελιχθούν σε επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.
Επιπλέον, η όποια αύξηση αποφασίσει η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία συνεισφορά στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων εάν δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών, αλλά και μέτρα για τη συγκράτηση του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Το ΚΕΠΕ
Το ΚΕΠΕ προτείνει αύξηση για το 2025 μεταξύ 2,1% και 2,5%, καθώς εκτιμά ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 5% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ για αυτά τα μεγέθη, θεωρείται δόκιμο να εξεταστεί μια αύξηση στον κατώτατο μισθό στην περιοχή του 3,5%. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του, «Συνυπολογίζοντας ενδεχομένως άλλους παράγοντες, μια συνετή αύξηση καλείται να λαμβάνει υπόψη τον υψηλό βαθμό συμπίεσης των μισθών στην Ελλάδα, το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, τις τάσεις στην ανεπίσημη αγορά εργασίας, την εξέλιξη στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, καθώς και τις μεταβολές των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης».
Επιπλέον, το ΙΟΒΕ παρουσιάζει εναλλακτικά σενάρια με συνδυασμούς αύξησης κατώτατου μισθού και μείωσης εισφορών εργαζομένου, οι οποίοι μπορούν να αποδώσουν έως και 5,5% αύξηση στις καθαρές αποδοχές των χαμηλόμισθων.
→ Διαβάστε επίσης: Δώρο Πάσχα: Ποιοι άνεργοι θα το λάβουν στην προπληρωμένη κάρτα και ποιοι στην τράπεζα
Έτσι, για παράδειγμα, αν η αύξηση του μισθού ανέλθει σε 4,0% και οι εισφορές μειωθούν κατά 1%, οι μικτές αποδοχές θα διαμορφωθούν σε 863,2 ευρώ και οι καθαρές σε 744 ευρώ (αύξηση καθαρών αποδοχών κατά 4,4%), ενώ αν με το ίδιο ποσοστό αύξησης οι εισφορές μειωθούν κατά 2%, οι καθαρές αποδοχές θα ανέλθουν σε 752 ευρώ (αύξηση κατά 5,5%), καθώς σύμφωνα με την κυβερνητική δέσμευση οι κατώτατες απολαβές έως το τέλος της τετραετίας το 2027 θα φτάσουν τα 950 ευρώ.
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο 2025-2028, η πρόβλεψη για τους μισθούς είναι ότι θα αυξάνονται με ρυθμό 4,5%, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αυξήσεις 5% κατ’ έτος.
Μέχρι και το 2027, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με το ισχύον σύστημα, δηλαδή με τη διαδικασία διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων μέσω προτάσεων και τελική απόφαση για το ποσοστό αύξησης από την κυβέρνηση.
Από την 1η Ιανουαρίου 2028, αλλάζει η διαδικασία και ο κατώτατος θα διαμορφώνεται με βάση τον μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του το ποσοστό του πληθωρισμού, κυρίως για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.