Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, συμμετείχε στην Υπουργική διάσκεψη που διοργανώθηκε στις 20-21 Φεβρουαρίου 2025 στο Γκντάνσκ της Πολωνίας με θέμα «Το μέλλον της εργασίας σε μια ψηφιακή Ευρώπη».
Για τη συμμετοχή ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και υγιέστερα, αλλάζοντας ριζικά την προσέγγισή στη γήρανση. Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής επιτρέπει στα άτομα να παραμένουν ενεργά στην κοινωνία και στο εργατικό δυναμικό πολύ πέραν της παραδοσιακής ηλικίας συνταξιοδότησης δίνοντας μια ευκαιρία για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας, την προώθηση της παραγωγικότητας και την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των γενεών.
Στην Ελλάδα, έχουν συντελεστεί τολμηρά βήματα για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας. Εκτός από τα διάφορα προγράμματα που στοχεύουν στην απασχόληση ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω, έχει εισαχθεί μια σημαντική μεταρρύθμιση το 2024 για την περαιτέρω στήριξη των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Με την ψήφιση του νόμου 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση κατά 30% των συντάξεων για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στο εργατικό δυναμικό μετά τη συνταξιοδότησή τους, παρέχοντας ισχυρό κίνητρο στους συνταξιούχους να συνεχίσουν να εργάζονται, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της απασχόλησής τους.
Ωστόσο, η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιτυχίας τέτοιων πολιτικών απαιτεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο αναγνωρίζει τις προοπτικές, τις προκλήσεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα όπως η δημιουργία χώρων εργασίας φιλικών προς τους ηλικιωμένους διασφαλίζοντας κατάλληλες συνθήκες εργασίας, όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας καθώς και η δυνατότητα συνεχούς κατάρτισης προκειμένου να προσαρμοστούν πιο εύκολα σε ένα τεχνολογικά ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον.
Τεχνητή νοημοσύνη και πολιτικές για την αγορά εργασίας
Είναι γεγονός, όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, ότι η Ευρώπη υστερεί στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, την καινοτομία και την αύξηση της παραγωγικότητας, όπως επισημαίνεται στην έκθεση Draghi.
Στην Ελλάδα, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων που απασχολούν τουλάχιστον 10 άτομα να χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.
Για να γεφυρώσει το κενό, η Ελλάδα εφαρμόζει τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, επενδύοντας στην αναβάθμιση δεξιοτήτων, την επανειδίκευση και τη συνεργασία βιομηχανίας-ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η έκθεση Draghi τονίζει ότι οι ελλείψεις δεξιοτήτων αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως επέκταση της κατάρτισης με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη και διασφάλιση ότι η διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης προστατεύει τους εργαζομένους.
Η ψηφιοποίηση αλλάζει θεμελιωδώς τα μοντέλα εργασίας, με τις απομακρυσμένες θέσεις εργασίας, την απασχόληση σε πλατφόρμες και την οικονομία της περιστασιακής απασχόλησης να επεκτείνονται γρήγορα.
Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να δράσει συλλογικά για να εκσυγχρονίσει την προστασία της εργασίας, να προωθήσει τη διά βίου ψηφιακή μάθηση και να διασφαλίσει ότι η ευέλικτη εργασία παραμένει δίκαιη, ασφαλής και βιώσιμη.