Χωρίς παράταση , παρότι είχε ζητηθεί από τον κλάδο, θα εφαρμοστεί επίσημα από την 1/3/2025 η ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση, η οποία είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά από το Σεπτέμβριο. Το υπουργείο εργασίας θα προγραμματίσει το επόμενο διάστημα διαδικτυακές ενημερωτικές εκδηλώσεις ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων.
Την ίδια ώρα για πρώτη φορά καταγράφεται ψηφιακά όλο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε ένα συνοπτικό οδηγό παρέχοντας στοχευμένη και εξειδικευμένη πληροφόρηση ανά κλάδο επιχειρήσεων (τράπεζες, supermarkets, εταιρείες φύλαξης, εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης, φορείς του δημοσίου, βιομηχανία, λιανεμπόριο, τουρισμός, εστίαση), με ρητή αναφορά και στο προβλεπόμενο κυρωτικό πλαίσιο.
Ο Οδηγός Ψηφιακής Κάρτας είναι διαθέσιμος στο psifiakikarta.gov.gr.
Σύμφωνα με την εισαγωγή που αναφέρεται στον οδηγό, η ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είναι ένας μηχανισμός που θεσμοθετήθηκε με το ν. 4808/2021 με σκοπό αφενός τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσω της καθημερινής και άμεσης κοινοποίησης στο ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης της εργασίας του και αφετέρου τη διαφάνεια στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Η μέτρηση του χρόνου εργασίας, που πραγματοποιείται με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας, περιορίζεται (μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους εφαρμογής του συστήματος της ψηφιακής κάρτας στο σύνολο των επιχειρήσεων-εργοδοτών της xώρας) μόνο στην μέτρηση του χρόνου κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι των ενταγμένων επιχειρήσεων απασχολούνται με φυσική παρουσία στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
Μέσω της απογραφικής διαδικασίας οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στη ψηφιακή Οργάνωση του χρόνου Εργασίας και πλέον η υποχρέωση παρακολούθησης του ωραρίου εργασίας στο ΕΡΓΑΝΗ γίνεται με τη διαδικασία της ψηφιακής Οργάνωσης του χρόνου Εργασίας. Εγκατάσταση και ενεργοποίηση Για τις επιχειρήσεις που βάσει σχετικών υπουργικών αποφάσεων, εντάσσονται στο Μηχανισμό της ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η πρώτη ενέργεια που πρέπει να κάνουν προκειμένου να είναι νόμιμες και να αποφύγουν τις διοικητικές κυρώσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας είναι να προβούν άμεσα σε εγκατάσταση και ενεργοποίηση του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Η διαδικασία εγκατάστασης και ενεργοποίησης του Μηχανισμού της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την ημερομηνία ένταξης και να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης επιβολής κυρώσεων. Σα βήματα που απαιτούνται για την εγκατάσταση και ενεργοποίηση της ψηφιακής Κάρτας Εργασίας περιγράφονται αναλυτικά στον πρακτικό οδηγό1.
Χρονοδιάγραμμα Ένταξης Κλάδων Οικονομικής Δραστηριότητας στη Ψηφιακή Κάρτα
Σο σύνολο των τραπεζών της χώρας εντάχθηκε από 01.07.2022.
- Στα σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους εντάχθηκαν από 01.07.2022.
- Οι εταιρείες φύλαξης εντάχθηκαν από 16.02.2023
- Οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης εντάχθηκαν από 16.02.2023.
- Οι εταιρείες: ΟΣΕ Α.Ε., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε, ΟΣΤ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό Α.Ε., Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., Εγνατία Οδός Α.Ε., ΕΤΔΑΠ και ΕΛΣΑ, καθώς και τη Hellenic Train και την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, εντάχθηκαν από 22.03.2023.
- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της βιομηχανίας εντάχθηκαν πιλοτικά από 01.01.2024 και με πλήρη εφαρμογή από 01.07.2024. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο του λιανικού εμπορίου εντάχθηκαν πιλοτικά από 01.01.2024 και με πλήρη εφαρμογή από 01.07.2024.
- Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στις υπηρεσίες διαμονής στον κλάδο του τουρισμού εντάχθηκαν πιλοτικά από 11.09.2024 και με πλήρη εφαρμογή από 01.03.2025. Οι επιχειρήσεις που ανήκουν κατά κύρια δραστηριότητα στον κλάδο της εστίασης εντάχθηκαν πιλοτικά από 11.09.2024 και με πλήρη εφαρμογή από 01.03.2025.
Ευέλικτη προσέλευση & Απολογιστικό Σύστημα
- Ευέλικτη προσέλευση Εργαζομένων Για όσες επιχειρήσεις είναι ενταγμένες στο μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας και έχουν προβεί σε ενεργοποίηση της κάρτας, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν ρητής συμφωνίας του εργοδότη με τον εργαζόμενο (η οποία αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο) για ευέλικτη προσέλευση μέχρι 120 λεπτά, η οποία εκκινεί από τη δηλωθείσα έναρξη του ωραρίου στη ψηφιακή οργάνωση του χρόνου εργασίας και εντεύθεν. Η ευέλικτη προσέλευση πρέπει να έχει δηλωθεί από τον εργοδότη ως επιλογή -για κάθε εργαζόμενο- στο ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να ενεργοποιηθεί η εφαρμογή της ευέλικτης προσέλευσης. Μέσω αυτής της δυνατότητας επιτυγχάνεται η μείωση του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση μεταβολής του ωραρίου των εργαζομένων σε περίπτωση που η άφιξη τους και η έναρξη της εργασίας τους λαμβάνει χώρα εντός του διαστήματος της συμφωνηθείσας και δηλωθείσας στην ψηφιακή Οργάνωση του χρόνου Εργασίας ευέλικτης προσέλευσης, αρκεί να υφίσταται χτύπημα της ψηφιακής κάρτας κατά την έναρξη και κατά τη λήξη της εργασίας. Μια συμφωνημένη ευέλικτη προσέλευση 30 λεπτών δεν συνεπάγεται ότι ο εργαζόμενος μπορεί να προσέλθει και να σημάνει την κάρτα του πριν την έναρξη του δηλωθέντος ωραρίου, δηλαδή για παράδειγμα στις 8:30 αντί για τις 9:00.
- Στην προκειμένη περίπτωση, αν υφίσταται σήμανση της ψηφιακής κάρτας και δεν έχει προηγηθεί μεταβολή του δηλωθέντος ωραρίου (είτε με σταθερό είτε με Μεταβαλλόμενο ανά ημέρα) πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο (εφόσον η επιχείρηση έχει επιλέξει το προαναγγελτικό σύστημα), αυτό θεωρείται αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντος ωραρίου και σήμανσης της ψηφιακής κάρτας και εφόσον διαπιστωθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας, δύναται να επιβληθούν κυρώσεις.