Οι ελληνικές εταιρίες φαίνονται διστακτικές στο μέτρο της τηλεργασίας, ενώ κρίνουν ως περισσότερο αποδοτικό τον συνδυασμό τηλεργασίας και φυσικής παρουσίας στο γραφείο.
Αναλυτικά πραγματοποιήθηκε έρευνα από την Adecco, στην οποία καταγράφηκαν για έκτη συνεχή χρονιά οι τάσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας μέσα από την οπτική τόσο των επαγγελματιών στελέχωσης θέσεων και των εργοδοτών, όσο και των υποψηφίων και εργαζομένων. Η έρευνα ονομάζεται «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» και ένα από τα βασικά της συμπεράσματα είναι η μειωμένη απόδοση της τηλεργασίας.
Σκοπός της φετινής έρευνας:
- Η αποτύπωση των επιπτώσεων της Covid-19 στην αγορά εργασίας
- Η καταγραφή των απόψεων των επαγγελματιών για το σχέδιο λειτουργίας των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση της Covid-19
- Η ανάδειξη της άποψης των εργοδοτών για τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι στην εποχή μετά την εμφάνιση της πανδημίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα δεδομένα που έχει φέρει η πανδημία στην αγορά εργασίας, στις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες από τους υποψήφιους και στο κατά πόσον οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες προτιμούν την τηλεργασία ή την εργασία από το γραφείο.
Το 82% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ανεξαρτήτως αν είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι, αναζητούν ενεργά εργασία. Παρόλα αυτά, η εύρεση νέας εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί, προσεγγίζοντας κατά μέσο όρο τους 8-9 μήνες.
Από την πλευρά των εργοδοτών, 2 στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας ανοιχτές θέσεις εργασίας, ενώ 9 στις 10 είχαν ανοιχτές θέσεις κάποια στιγμή εντός της πανδημίας. Ο μέσος χρόνος κάλυψης των κενών θέσεων ανέρχεται σε 1,5 μήνα.
Παράλληλα, το 42% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι ανάγκες στελέχωσης θέσεων στην εταιρεία τους μέσα στον επόμενο χρόνο δεν θα αλλάξουν, ενώ 38% πιστεύει ότι θα αυξηθούν. Από όσους απάντησαν πως πρόκειται να αυξηθούν οι ανάγκες της εταιρείας τους σε προσωπικό, 45% εκπροσωπούν ελληνικές εταιρείες και 26% πολυεθνικές.
Αποτελεσματικότητα τηλεργασίας
Εργαζόμενοι και εργοδότες ανησυχούν για το βαθμό αποδοτικότητας της τηλεργασίας.
- Το 38% των εργοδοτών θεωρεί την τηλεργασία λιγότερο αποτελεσματική από την εργασία στο γραφείο
- Το 39% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η τηλεργασία είναι το ίδιο αποτελεσματική με την εργασία στο γραφείο.
- Μόνο το 18% την αξιολογεί ως πιο αποτελεσματική
- Το 16% των ελληνικών εταιρειών θεωρούν πιο αποτελεσματική την τηλεργασία, ενώ το 35% εξίσου αποτελεσματική
- Το 16% των πολυεθνικών εταιρειών πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της τηλεργασίας, ενώ το 35% εξίσου αποτελεσματική
- Το 33% των εργαζομένων θεωρεί ότι η τηλεργασία είναι πιο παραγωγική από την εργασία στο γραφείο
- Το 31% απάντησε ότι είναι λιγότερο παραγωγική, ενώ το 27% το ίδιο παραγωγική
Σε σχέση με το ποιο μοντέλο εργασίας προτιμούν και θεωρούν αποτελεσματικότερο, εργοδότες και εργαζόμενοι συμφωνούν πως ένας συνδυασμός τηλεργασίας και εργασίας στο γραφείο αποτελεί τον ιδανικό τρόπο εργασίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για έκτη συνεχή χρονιά από την Adecco, σε συνεργασία με τη Global Link και την Hill+Knowlton Athens, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020, πριν από το δεύτερο lockdown, ενώ αποτυπώνει τις απόψεις των συμμετεχόντων για το πρώτο lockdown της άνοιξης του 2020 και την περίοδο που ακολούθησε.
Το πρώτο μέρος της έρευνας απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό (δείγμα 428 ατόμων) με ανάρτηση της πρόσκλησης συμμετοχής στην έρευνα σε επιλεγμένες ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το δεύτερο μέρος της έρευνας απευθύνθηκε στοχευμένα σε στελέχη που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία επιλογής προσωπικού (δείγμα 108 ατόμων) με τη μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!