Με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.600 Ελλήνων εργαζόμενων στη Γερμανία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου στο Ντίσελντορφ η πρώτη ημέρα καριέρας της ΔΥΠΑ στο εξωτερικό.
Με την επιλογή μιας πόλης η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο ελληνικό στοιχείο τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών και η ΔΥΠΑ επιχειρούν να δώσουν ώθηση στην καλλιέργεια του κλίματος επαναπατρισμού των λαμπρών μυαλών που έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Παρούσα στην εκδήλωση, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την ανταπόκριση του κοινού στο εγχείρημα να «κτιστούν γέφυρες» με εργαζόμενους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν βρει ακόμα την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία.
«Παρών» από 52 κορυφαίες εταιρείες
Στο Ντίσελντορφ έδωσαν το παρών 52 κορυφαίες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, συμβουλευτικής, κατασκευαστικού κλάδου, φαρμακοβιομηχανίας, ενέργειας, τεχνολογικού τομέα καθώς και από τον τραπεζικό κλάδο - όπως οι Αegean Airlines, Deloitte, Eurobank, Famar, Lamda Development, Eurobank, Piraeus bank, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Vianex κ.α.
«H ΔΥΠΑ, στο πλαίσιο και του σχετικού μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε στις αρχές Σεπτεμβρίου με το ΥΠΕΞ, με σκοπό τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού στην αγορά εργασίας της Ελλάδας, διοργάνωσε τις «Ημέρες Καριέρας», στο Ντίσελντορφ», δήλωσε ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Ένας από τους πλέον πετυχημένους θεσμούς, «ταξιδεύει» εκτός συνόρων και μεταφέρεται σε μία ευρωπαϊκή πόλη, η οποία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων στην Ευρώπη.
Στόχος μας είναι αξιοποιώντας αυτό το καινοτόμο εργαλείο, να συμβάλλουμε στην άμεση και αδιαμεσολάβητη διασύνδεση των Ελλήνων της Διασποράς με επαγγελματικές θέσεις, πολλά υποσχόμενες, στην Ελλάδα.
Τους δίνουμε μία μοναδική ευκαιρία, ανεξάρτητα από την ειδίκευση και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, να επιστρέψουν στην πατρίδα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα τους και αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία τους σε ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο περιβάλλον.»
Επανήλθαν πάνω από τους μισούς
Η μετατροπή του brain drain σε brain regain δεν είναι εύκολος στόχος, από τη στιγμή που το κύμα φυγής των λαμπρών μυαλών στο εξωτερικό στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έως το 2016 είχε υπολογιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας σε 680.000.
Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς (63%) επέστρεψαν από το 2019 κι έπειτα δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα όχι μόνο ως τόπο για να ζεις αλλά και να εξελιχθείς επαγγελματικά.
Σ΄ αυτή την κομβική απόφαση ζωής στη ζυγαριά δε βάρυνε τόσο το ύψος των αποδοχών, που σίγουρα κρίθηκαν ικανοποιητικές, αλλά κυρίως προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Kapa Research η συντριπτική πλειοψηφία έδωσε σημασία στην ανάγκη να βρίσκονται κοντά στην οικογένεια και τους φίλους τους ενώ σημαντικό κίνητρο ήταν και το θετικό πρόσημο στην οικονομική πορεία της χώρας.
Προγραμματιστές , οικονομολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί , μηχανικοί λογισμικού , project managers είναι μερικές μόνο από τις ειδικότητες που αναζητούν οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες αλιεύοντας ταλέντα από το εξωτερικό.
«Οι ξένες επενδύσεις, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και στην επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δημιουργούν ένα νέο οικοσύστημα με νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης για να προσελκύσουν ταλέντα σε ένα περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού- επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.
Ο ρόλος των φορολογικών κινήτρων
Οι ανταγωνιστικές αμοιβές, οι συνθήκες εργασίας και η ποιότητα ζωής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προσέλκυσης των ταλέντων. Οι εργαζόμενοι που κατέχουν συστάδες δεξιοτήτων (clusters) μπορούν να προσδώσουν πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις, ώστε να καταστούν καινοτόμες και ανταγωνιστικές. Εκατοντάδες τα ραντεβού με τις επιχειρήσεις που έχουν προγραμματιστεί μετά την εκδήλωση του Άμστερνταμ ενώ την πλατφόρμα Rebrain Greece έχουν γραφτεί πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.»
Το ρόλο τους έπαιξαν και τα φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού καθώς όσοι επιλέξουν να επιστρέψουν στη χώρα υπόκεινται σε μειωμένη φορολογία εισοδήματος κατά 50% για τα πρώτα 7 χρόνια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!