Νέα
  • ΓΔ: 1524.67 +1.17%
  • Τζίρος: 171,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Αναζητούνται 100.000 εργαζόμενοι από τρίτες χώρες - Τι αλλάζει στις μετακλήσεις

ergates ghs
Πηγή: Eurokinissi

Νομοθετική παρέμβαση στο πλαίσιο της νόμιμης μετανάστευσης για την επίσπευση και την απλοποίηση της διαδικασίας της μετάκλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες θα προωθήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025 το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης), με στόχο να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στις κατασκευές, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το American College of Greece με τη στήριξη της πλατφόρμας WorkInGreece.io για την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ότι «σήμερα χρειάζονται 38 στάσεις από τη στιγμή που θα ενδιαφερθεί ένας ξένος εργαζόμενος (εκτός ΕΕ) έως ότου έρθει στη χώρα μας, και κάποιες από αυτές είναι τόσο αργές που καθιστούν τη διαδικασία ανέφικτη». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία χρήζουν βελτίωσης, με πρώτο και σημαντικότερο την ψηφιοποίηση του συστήματος.

Παρεμβάσεις

«Στις αρχές του έτους, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα παρουσιάσει μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων – τόνισε ο Υπουργός – που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη νόμιμη μετανάστευση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νομίμων οδών μετανάστευσης, εξετάζουμε τη σύναψη διμερών συμφωνιών και με άλλες χώρες μεταναστευτικού ενδιαφέροντος, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την προσέλκυση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού. Η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όχι μόνο γιατί ενισχύει κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και γιατί αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο απέναντι στην παράνομη».

Μία από τις παρεμβάσεις είναι η δυνατότητα να συμβάλλουν άλλες υπηρεσίες, εκτός του προσωπικού των πρεσβειών, που συμπιέζεται λόγω υποστελέχωσης, στην έκδοση βίζας για τη μετάκληση των εργαζομένων. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να ασχοληθούν με τον έλεγχο ασφαλείας των υποψηφίων εργαζομένων, ώστε να συντμηθεί ο χρόνος αναμονής, που σήμερα φτάνει τους έξι μήνες. Επίσης, θα μπορούσε και η ΔΥΠΑ να εμπλακεί, προκειμένου να σταθμίσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς. Παράλληλα, θα προβλεφθεί διόρθωση, ώστε ο εργαζόμενος να θεωρείται παράνομος αν δουλέψει σε άλλον εργοδότη πλην εκείνου που αιτήθηκε τη μετάκλησή του.

Οι θέσεις

Ο Υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι η νέα πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα αποτυπώνει τον αριθμό των εγκεκριμένων θέσεων για μετακλήσεις ανά περιφέρεια, θα εκδοθεί τέλος του έτους – αρχές του επόμενου, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

«Οι ανάγκες υπολογίζονται σε περίπου 100.000, ενώ οι εγκρίσεις θα είναι λιγότερες», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο «πάγωμα» της εξέτασης αιτημάτων για χορήγηση ασύλου Σύρων πολιτών – κάτι που έχει συμβεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – αφού μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ παύουν οι αιτίες που δημιουργούν την ανάγκη διαφυγής από τη χώρα.

«Το 99% των περιπτώσεων είχαν ως δικαιολογητική βάση ότι καταδιώκονται από το καθεστώς Άσαντ – επεσήμανε ο Υπουργός. Τώρα αυτό έχει εκλείψει. Συνολικά, 14 χώρες έχουν παγώσει την εξέταση, ενώ η Αυστρία έχει πει ότι θα εξετάσει και τις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις. Την Παρασκευή, στο ΚΥΣΕΑ, θα γίνει συνολική αποτίμηση της κατάστασης, η οποία παραμένει ρευστή. Αμφιβάλλω ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος».

→ Διαβάστε επίσης: Εργαζόμενοι με αναπηρία: Από την αρχή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης

Οι εγγεγραμμένοι

Ο κ. Βαγγέλης Κανελλόπουλος, CEO της WorkInGreece.io, αναφερόμενος στην πλατφόρμα, τόνισε ότι σήμερα είναι εγγεγραμμένοι περίπου 35.000 εργαζόμενοι από 11 χώρες (Βιετνάμ, Ινδία, Αίγυπτος, Νεπάλ, Φιλιππίνες, Μολδαβία, Ινδονησία, Γεωργία), και αντίστοιχα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 2.000 επιχειρήσεις.

«Στόχος μας – τόνισε ο κ. Κανελλόπουλος – είναι να βοηθάμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να μετακαλούν εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Πρόσφατα φέραμε 120 άτομα από 5 διαφορετικές χώρες. Η σύντμηση του χρόνου αναμονής πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί αν ο έλεγχος γίνεται ψηφιακά. Στην Κροατία, για παράδειγμα, ο χρόνος αναμονής είναι 1,5 μήνας αντί για 4-6 στη χώρα μας. Για να συντμηθεί η διαδικασία έκδοσης visa, θα πρέπει να συνεργαστούν οι φορείς και να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία, αρχής γενομένης από την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Επίσης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων από τρίτες χώρες και να διευκολυνθεί η ενσωμάτωση των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες μέσω κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ