Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Κατώτατος μισθός: Ο οδικός χάρτης για τις αυξήσεις από το 2025 ως το 2027 - Πως θα αυξηθούν οι μισθοί στο Δημόσιο

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία του νέου συστήματος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με βάση το μαθηματικό τύπο από την 1/1/2027, το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού τα ενδιάμεσα έτη από το 2025 έως το 2027.

Σε γενικές γραμμές το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια με τη διαφορά ότι εκτός από την επιστημονική επιτροπή θα συσταθεί και επιτροπή διαβούλευσης με ενισχυμένο ρόλο στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και Φορείς της Οικονομίας (πχ ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ). Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών, με το νέο μοντέλο, όσο και αν αυτό επί της ουσίας θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.

Διαβάστε επίσης: ΕΦΚΑ: Στις 33.000 μειώθηκαν οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο μισθός για το νεοεισερχόμενο στο δημόσιο τομέα από την 1/1/2026 θα προσαυξάνεται ισόποσα με την αύξηση που θα αποφασίζεται στον ιδιωτικό τομέα . Ειδικά για το 2025 , η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους, απομειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Δηλαδή σήμερα ο βασικός μισθός στο δημόσιο είναι 20 ευρώ περισσότερο από τον ιδιωτικό. Αν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί το 2025 κατά 40 ευρώ και διαμορφωθεί από τα 830 στα 870, ο νεοεισερχόμενος θα λάβει τα 20 ευρώ ώστε ο μισθός να εξισωθεί και να ξεκινήσει από το 2026 η ισόποση αύξηση.

Διαβάστε επίσης: Eκτακτο Δώρο Χριστουγέννων: Οι 5 ομάδες πολιτών που θα λάβουν «μποναμά» τον Δεκέμβρη

H διαδικασία

Η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού τα έτη 2025, 2026 και 2027 ξεκινάει τον Ιανουάριο και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου ώστε ο νέος αυξημένος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

Ωστόσο η νέα διαδικασία με βάση το μαθηματικό τύπο,  προβλέπει ημερομηνία έναρξης των εργασιών της επιτροπής διαβούλευσης την 31η Ιανουαρίου και ολοκλήρωση της διαδικασίας  στο τέλος του έτους ώστε ο νέος μισθός να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Για πρακτικούς λόγους δεν συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου η πρόταση της επιστημονικής επιτροπής για ενδιάμεση φάση προετοιμασίας από 1/6/2025 έως 31/12/2027.

Ο στόχος που έχει τεθεί για κατώτατο μισθό 950 ευρώ έως το 2027, εκτιμήθηκε από την κυρία Κεραμέως ότι είναι απολύτως εφικτός.

Ειδικότερα το επόμενο διάστημα θα συσταθεί η επιτροπή Διαβούλευσης για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό, με τριετή θητεία, η οποία θα  λειτουργεί στον Ο.ΜΕ.Δ.. Η Επιτροπή θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ ως Πρόεδρο και από εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων.

  1. Εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου η επιτροπή θα αποστείλει  πρόσκληση προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος η ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ΔΥΠΑ,  το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (ΙΝΕ Γ.Σ.Ε.Ε./Α.Δ.Ε.Δ.Υ.), το Ι.Ο.Β.Ε , το Ινστιτούτο του Σ.Ε.Τ.Ε (ΙΝ.ΣΕΤΕ), το ΚΕΠΕ κλπ
  2. Οι φορείς θα πρέπει να συντάξουν έκθεση έως την 25η Ιανουαρίου  για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με προτάσεις για την αναπροσαρμογή τους.
  3. Εως την 31η Ιανουαρίου θα σχηματιστεί φάκελος με τις εκθέσεις
  4. Εως τη 15η Φεβρουαρίου διαβιβάζονται οι  γνώμες της Επιστημονικής Επιτροπής και της Επιτροπής Διαβούλευσης, καθώς και όλες τις εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕ.Π.Ε.), προς σύνταξη του πορίσματος διαβούλευσης από αυτό, σε συνεργασία με την Επιστημονική Επιτροπή.
  5. Εως την 28η Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται το πόρισμα διαβούλευσης και διαβιβάζεται στον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ.
  6. Εως την 5η Μαρτίου  ο Πρόεδρος του Ο.ΜΕ.Δ. υποβάλλει το πόρισμα διαβούλευσης στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
  7. Έως τη 15η Μαρτίου κάθε έτους οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εισηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο.
  8.  Έως το τέλος Μαρτίου, οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκδίδουν κοινή απόφαση καθορισμού του νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου.

Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, των τιμών, των εισοδημάτων και των μισθών, της απασχόλησης και του ποσοστού της ανεργίας, καθώς και την αγοραστική δύναμη του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου και την επάρκειά τους, λαμβανομένου υπόψη του κόστους διαβίωσης, του γενικού επιπέδου των μισθών, της κατανομής και του ρυθμού αύξησής τους. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή του παρόντος δεν επιτρέπεται να καταλήγει σε μείωση του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ