Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Συντάξεις - Μισθοί: Ερχεται νομοσχέδιο για κατώτατο μισθό - Η νέα φόρμουλα για την Εισφορά Αλληλεγγύης

Πηγή: Pixabay

Με άξονα το νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού προωθείται εντός του Νοεμβρίου σχέδιο νόμου του υπουργείου εργασίας το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο θα προηγηθούν δύο σημαντικές ασφαλιστικές διατάξεις:

  1. η διόρθωση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους που βρίσκονται στα όρια των κλιμακίων και
  2. η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες θα ενταχθούν ως τροπολογίες σε άλλα νομοσχέδια ώστε να εφαρμοστούν από την 1/1/2025.

Ακόμη μια άλλη διάταξη που έχει καθυστερήσει για την εργασία των αναπήρων συνταξιούχων αναμένεται να προωθηθεί άμεσα ενώ άλλες περίπου 15 ασφαλιστικές διατάξεις θα πάρουν τη σειρά τους σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας.

►Διαβάστε επίσης: Τα «κλειδιά» για να αυξήσετε το ποσό της σύνταξής σας

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων 

Με νέο βελτιωμένο μοντέλο έρχεται τελικά η ρύθμιση για την διόρθωση της στρέβλωσης στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) από το 2025. 

Δεν προχωράει τελικά το σχέδιο που είχε φτάσει σε τελικό σημείο και προέβλεπε ότι τα εισοδηματικά όρια των επτά κλιμάκων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θα λειτουργούν ως πλαφόν (όπως λειτουργεί εξαρχής και το εισαγωγικό κλιμάκιο των 1.400 ευρώ) ώστε η σύνταξη να μην πέφτει κάτω από αυτά για όσους αλλάξουν κλιμάκιο λόγω της ετήσιας αύξησης. Κι αυτό επειδή με αυτό το σενάριο οι αυξήσεις για περίπου 40.000 συνταξιούχους (όσοι είναι κοντά στα όρια των επτά κλιμάκων) θα ήταν «ψαλιδισμένες».  

Τελικά προκρίθηκε και θα νομοθετηθεί το βέλτιστο σενάριο της αύξησης των εισοδηματικών ορίων της ΕΑΣ με το ίδιο ποσοστό της αύξησης των συντάξεων. Έτσι όλοι οι συνταξιούχοι θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση του 2025 (2,4%) και κανείς δεν θα αλλάξει κλιμάκιο ΕΑΣ, ώστε να έχει υψηλότερη κράτηση. Δημοσιονομικά η λύση αυτή είναι προτιμητέα, διότι το αποτέλεσμα είναι μηδενικό (δεν υπάρχει ούτε αύξηση ούτε μείωση εσόδων). 

Καθώς η αύξηση των συντάξεων για το 2025 έχει κλειδώσει στο 2,4%, αυτό σημαίνει πως εκτός από το ποσό των συντάξεων με ποσοστό 2,4% θα αυξηθούν και τα εισοδηματικά κατώφλια των οκτώ κλιμάκων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Ειδικότερα από 1/1/2025 η νέα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θα έχει ως εξής:  

  1. Εισφορά 3%: Από τα 1433 ευρώ (έναντι των 1.400) 
  2. Εισφορά 6%: Από τα 1.740 ευρώ (έναντι των 1.700)
  3. Εισφορά 7%: Από τα 2.048 ευρώ (έναντι των 2.000)
  4. Εισφορά 9%: Από τα 2.355 ευρώ (έναντι των 2.300)
  5. Εισφορά 10%: Από τα 2.662 ευρώ (έναντι των 2.600)
  6. Εισφορά 12%: Από τα 2.969 ευρώ (έναντι των 2.900)
  7. Εισφορά 13%: Από τα 3.276 ευρώ (έναντι των 3.200)
  8. Εισφορά 14%: Από τα 3.584 ευρώ (έναντι των 3.500)

Έτσι οι συνταξιούχοι που είναι στο μεταίχμιο και κοντά στα εισοδηματικά όρια για αλλαγή κλιμακίου δεν θα αλλάξουν ποτέ κλιμάκιο και δεν θα έχουν ποτέ αυξημένο ποσοστό εισφοράς. 

Κατώτατος μισθός

Ειδικότερα, η ρύθμιση για το  νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Πέμπτη από την υπουργό εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Υπενθυμίζουμε ότι η Επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει συγκεκριμένες φάσεις σταδιακής εφαρμογής της νέας προτεινόμενης διαδικασίας, με εφαρμογή του μαθηματικού τύπου από το 2028.

Ο μαθηματικός αυτός τύπος, σύμφωνα με τον οποίο θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, θα λαμβάνει υπ’ όψιν αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία, όπως συμβαίνει σε οκτώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το προτεινόμενο μοντέλο λαμβάνει υπ’ όψιν τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά.

Το νέο σύστημα επιτρέπει το «πάγωμα» της αυτόματης αναπροσαρμογής του μισθού σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, όχι όμως και τη μείωσή του, ώστε να διασφαλίζεται το γενικό επίπεδο προστασίας των εργαζομένων και να στηρίζονται τα πιο οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

Μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει τη χρήση ενός νέου δείκτη που θα υπολογίζει τον πληθωρισμό ειδικά για το κατώτερο 20% των εισοδηματικών κατηγοριών των νοικοκυριών με προσαρμοσμένο «καλάθι» για τον υπολογισμό της ακρίβειας.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει και για τον νεοεισερχόμενο στο Δημόσιο.

Διαβάστε επίσης: Ενας στους 4 δυσκολεύονται να πάρουν σύνταξη - Στα 58,6 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης

Ο νέος τρόπος υπολογισμού

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκριτων οικονομολόγων, ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τα σημερινά οικονομικά μεγέθη δεν θα έδινε και πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται φέτος στα 830 ευρώ. Θα μπορούσαν να καταγραφούν μόνο μικρές αποκλίσεις, της τάξης των 10-15 ευρώ.

Σημειώνουμε ότι το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια, ενώ η δεύτερη -ενδιάμεση- φάση θα ξεκινήσει την 1.6.2025, ώστε εντός του 2025 να διεξαχθεί η διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσει από την 1/1/2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως τις 31/12/2027.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Από 1/1/2025 μειώνονται εμπροσθοβαρώς οι ασφαλιστικές εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα με στόχο την ελάφρυνση εργαζομένων και εργοδοτών. Το 2027, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες η Ελλάδα θα έχει μειώσει συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 6%, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η εμπροσθοβαρής μείωση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα   θα επιμεριστεί σε 0.5% για τους εργαζόμενους και σε 0,5% για τους εργοδότες. Ετσι οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών, από 22,29% που είναι σήμερα, θα διαμορφωθούν σε 21.79 %  ενώ των εργαζομένων από 13.87% σήμερα σε 13.37%  Σύνολο 35.16 %  από 36.16% σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την ελάφρυνση των επιχειρήσεων , θα δουν και οι μισθωτοί στην τσέπη τους υψηλότερες καθαρές αποδοχές.

Και μπορεί στον κατώτατο μισθό, η διαφορά να είναι απειροελάχιστη αλλά όσο ανεβαίνει ο μισθός τόσο ανεβαίνει και το όφελος  Για παράδειγμα σε μισθό 1000 ευρώ, ο μισθωτός θα έχει κράτηση 133.7 ευρώ αντί 138.7 , δηλαδή κερδίζει 5 ευρώ ενώ ο εργοδότης θα δαπανήσει λιγότερο 5 ευρώ αφού οι εισφορές του από 222.9   ευρώ θα μειωθούν σε 217.9  ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ