Νέα
  • ΓΔ: 1447.48 -0.57%
  • Τζίρος: 31,07 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανεργία: «Αγκάθι» η μείωση του εργατικού δυναμικού για την περαιτέρω μείωσή της

άνεργοι

H υποχώρηση της ανεργίας από τον Ιούνιο και μετά σε μονοψήφιο νούμερο ( 9,5% τον Αύγουστο) είναι ενθαρρυντικό στοιχείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά αν διαβάσει κανείς τα επιμέρους στοιχεία θα δει ότι απέχουμε πολύ από τους μέσους όρους του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. Το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε αλλά το ποσοστό απασχόλησης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το ποσοστό απασχόλησης ( στις ηλικίες 15-64 ετών) στην Ελλάδα είναι 62%, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (70,1%), της Ε.Ε. (75,2%) και της Ευρωζώνης (75,2%).

Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε σύγκριση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της απασχόλησης μέσω πολιτικών στήριξης της εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ

Πολύ υψηλή η ανεργία νέων και γυναικών 

Χάσμα παρατηρείται επίσης στην ανεργία των νέων και των γυναικών. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 22,5%, σημαντικά υψηλότερο από τον ΟΟΣΑ (10,9%), την Ε.Ε. (14,4%) και την Ευρωζώνη (14,1%).

Παρά τη μείωση, η ανεργία στους νέους εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Επίσης, η διαφορά του ποσοστού ανεργίας ανδρών και γυναικών είναι 8,4%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (4,7%), της Ε.Ε. (5,8%) και της Ευρωζώνης (6,2%).

Αυτό δείχνει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγαλύτερες δυσκολίες στην αγορά εργασίας, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές που προάγουν την ισότητα στην εργασία.

Αλλά και το γενικό ποσοστό της ανεργίας είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (5%) και σημαντικά υψηλότερο από την Ε.Ε. (6%) και την Ευρωζώνη (6,5%).

Διαβάστε επίσης: Ανεργία: Στο 9,9% στην Ελλάδα τον Ιούλιο - Η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Η πρόσφατη πτώση της ανεργίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται σε ένα ποσοστό στους εργαζόμενους συνταξιούχους - με 200.000 να έχουν δηλώσει την εργασία τους - οι οποίοι υπολογίζονται πλέον από την ΕΛΣΤΑΤ στο εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, παρά τις εποχικές αυξομειώσεις, φαίνεται ότι  δύσκολα θα καμφθεί ο σκληρός πυρήνας της ανεργίας, ώστε σύντομα η έστω τα επόμενα χρόνια να κυμαίνεται σταθερά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10% το οποίο αποτελεί κομβικό σημείο, όχι μόνο για την εθνική οικονομία αλλά και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ειδικά αυτούς που «χτίζουν» την πρώτη τους τριετία από τον Ιανουάριο του 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι, όπως ορίζει ο νόμος, αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία παραμείνει άνω του 10%, τότε θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό, ακυρώνοντας την προοπτική αύξησης των μισθών.

Πρόβλημα μία μείωση του εργατικού δυναμικού 

Η δυσκολία έγκειται στο δημογραφικό καθώς το ποσοστό της ανεργίας δεν συνδέεται μόνο με τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα αλλά και με το δημογραφικό.

Το ζητούμενο είναι να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, χωρίς όμως να μειώνεται το εργατικό δυναμικό, η πτωτική πορεία του οποίου είναι προδιαγεγραμμένη. Δηλαδή όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός του εργατικού δυναμικού, τόσο περισσότερο θα επιμένει σε υψηλά ποσοστά η ανεργία.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ισπανία που έχει την υψηλότερη επίδοση στην ανεργία στην ΕΕ με την Ελλάδα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, ενώ έπονται η Φιλανδία και η Ιταλία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ