Νέα
  • ΓΔ: 1455.67 +0.20%
  • Τζίρος: 149,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός- Airbnb: Η μεγάλη έξοδος των ιδιοκτητών ακινήτων από την πλατφόρμα

Κατοικίες στην Αθήνα / Πηγή: Intime
Κατοικίες στην Αθήνα / Πηγή: Intime

Μεγάλο κύμα φυγής καταγράφει η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς μέχρι και 32% λιγότερες είναι πλέον οι αγγελίες ακινήτων στην ψηφιακή πλατφόρμα της Airbnb. Η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού και οι αναιμικές τουριστικές ροές οδήγησαν πολλούς ιδιοκτήτες στην απόσυρση του ακινήτου τους από τη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με στόχο να το μισθώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Από την αρχή της πανδημίας στο τέλος Φεβρουαρίου εφέτος έως και το τέλος Νοεμβρίου είχαν «φύγει» από τις ψηφιακές πλατφόρμες 3.344 ακίνητα. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και το πρώτο κύμα φυγής από τον Απρίλιο του 2019, το σύνολο των ακινήτων που αποσύρθηκαν μόνο από στην Αθήνα φθάνουν τα 5.658.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, εταιρείας που ειδικεύεται στα στατιστικά των πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων, από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου 2019 που ήταν 12.908 προσφερόμενα καταλύματα, τα διαθέσιμα στο τέλος Νοεμβρίου ήταν 7.149, ενώ τον Φεβρουάριο ήταν 10.493. Πρόκειται για μία μείωση της προσφοράς περίπου κατά 45%.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι η μείωση των ακινήτων δεν είναι οριζόντια για όλες τις περιοχές της Αθήνας.

Στο εμπορικό τρίγωνο (Μοναστηράκι, Πλάκα) που είναι η δημοφιλέστερη περιοχή της Αθήνας για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ακόμα και σήμερα είναι ενεργές 1.482 αγγελίες από 1.585 τον Οκτώβριο και 1.762 τον φετινό Φεβρουάριο, με την πτώση να φθάνει μόλις στο 16% σε σχέση με την αρχή της πανδημίας. 

Σε ότι αφορά την περιοχή Κουκάκι – Μακρυγιάννη, που καταλαμβάνει επίσης μία από τις κορυφαίες θέσεις της λίστας των προτιμήσεων των επισκεπτών, από τις 973 αγγελίες του περασμένου Φεβρουαρίου στο τέλος Νοεμβρίου είχαν μείνει 728 ενεργές, με τη μείωση να σκαρφαλώνει στο 25%. 

Στη γειτονιά πέριξ της Ακρόπολης έχουν μείνει ενεργές 280 αγγελίες από 401 τον Φεβρουάριο, ενώ η πτώση στο Θησείο φθάνει στο 32%. 

Στην περιοχή του Λυκαβηττού από τις 142 αγγελίες τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν μείνει μόνο 92 στο τέλος Νοεμβρίου, με την ποσοστιαία πτώση στον αριθμό των καταλυμάτων που ενοικιάζονταν μέσω των ψηφιακών πλατφορμών να αγγίζει το 35%. Στο Ζάππειο από την άλλη, στο τέλος Νοεμβρίου οι αγγελίες ήταν 121 από 153 τον Φεβρουάριο (-21%).

Στις περιοχές του κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας όπου υπήρχε πολύ μεγάλη προσφορά σε αριθμό ακινήτων, οι αποχωρήσεις από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων μετρώνται πλέον σε εκατοντάδες.  

Πιο αναλυτικά, θεαματική είναι πτώση στο Κολωνάκι, καθώς από 420 αγγελίες στην αρχή της πανδημίας τον Νοέμβριο μόλις 228 ήταν ενεργές (-46%). Το ίδιο συμβαίνει και στο Παγκράτι. Από 492 αγγελίες έχουν μείνει 279 ενεργές, με την πτώση να φθάνει στο 43%. 

Στην περιοχή των Εξαρχείων και στις γύρω γειτονιές (Μουσείο και Νεάπολη), όπου επίσης υπήρχε μεγάλη προσφορά ακινήτων προς βραχυχρόνια ενοικίαση, η πτώση στο τέλος Νοεμβρίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο φέτος φθάνει στο 37%  (από 766 αγγελίες στις 483). Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή αρκετά από τα ακίνητα ανήκουν σε ξένους, οι οποίοι έχουν δώσει τη  διαχείρισή τους σε εταιρείες, που επέλεξαν να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση όταν έγινε σαφές ότι τουριστικά η χρονιά ήταν χαμένη.   

Μεγάλο είναι το κύμα φυγής καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και από την Πλατεία Αττικής. Μόλις 282 είναι οι ενεργές αγγελίες από 486 τον Φεβρουάριο (-42%).
Επίσης σημαντική μείωση των ακινήτων που ενοικιάζονται μέσω του διαδικτύου καταγράφει και η περιοχή της Αγίου Κωνσταντίνου πέριξ της Ομόνοιας (από 691 αγγελίες τον Φεβρουάριο στο τέλος Νοεμβρίου είχαν μείνει 429), καθώς και ο Νέος Κόσμος (-31%).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων η πτώση σε σχέση τόσο με την αρχή της πανδημίας, όσο και με το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου του 2019, σε πραγματικά νούμερα μπορεί να φθάνει το 55% με 60%. Κι αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον υπάρχουν αρκετά ακίνητα «ανεβασμένα» στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης που φαίνονται τύποις ενεργά, ενώ στην ουσία έχουν δύο – τρεις κρατήσεις το χρόνο, με αποτέλεσμα τα νούμερα να «φουσκώνουν» χωρίς λόγο.

Και δεύτερον, ένας σεβαστός αριθμός ιδιοκτητών προσπάθησαν να αποκομίσουν μέσω μακροχρόνιων συμβολαίων ενοικίασης ένα μεγάλο μέρος από τις εισπράξεις που είχαν ως hosts αλλά δεν τα κατάφεραν, με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στη βραχυχρόνια μίσθωση.    

Σε ότι αφορά το μέλλον, οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι κατά τα μέσα του 2021 η αγορά θα ανακάμψει, ενώ οι λιγότερο αισιόδοξοι προβλέπουν πως οι καλύτερες μέρες θα έρθουν μετά και το τέλος του 2021.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ