Είκοσι χρόνια μετά την αυλαία του ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά (2004), το ιστορικό κτίριο, ανακαινίστηκε και ξαναπαίρνει ζωή, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί υπηρεσίες της ΔΕΗ.
Η γερμανική ehret+klein απέκτησε το εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, και προχώρησε στην πλήρη ανάπλασή του και μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, «πράσινο» συγκρότημα γραφείων, με το κόστος να ξεπερνά τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς το κόστος αγοράς). Το κτίριο ενοικίασε η ΔΕΗ για τα επόμενα τρία χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης, με μίσθωμα μεταξύ 25 και 30 ευρώ το τετραγωνικό, «ανάλογο της περιοχής» όπως χαρακτηριστικά είπε ο Michael Ehret, Managing Partner της ehret+klein Ελλάδος. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία είναι ανοικτή σε προτάσεις για την πώλησή του.
Το νέο project με τα μικρά, φθηνά διαμερίσματα
Τα σχέδια της ehret+klein Ελλάδος και των συνεργατών της Parostec για τη χώρα μας δεν εξαντλούνται εδώ. Αναζητούν ευκαιρίες για την αγορά νέων κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, και την μετατροπή τους σε μικρά διαμερίσματα (30-40 τ.μ.), με προσιτές τιμές για ενοικίαση ή πώληση.
Θα διατίθενται αποκλειστικά για μακροχρόνια διαμονή και όχι βραχυχρόνια μίσθωση (λένε όχι σε airbnb), και στο μικροσκόπιό τους έχουν μπει περιοχές από τα Εξάρχεια έως τον Κολωνό, γενικά σε περιοχές low budget ή όπου βρουν κάποια καλή ευκαιρία.
Στο επίκεντρο τους είναι και η Θεσσαλονίκη καθώς «είναι σαφέστατα η πιο ανερχόμενη αγορά και αν εντοπίσουμε κάποια αξιόλογη ευκαιρία σίγουρα θα δραστηριοποιηθούμε κι εκεί», όπως τόνισε ο κ. Ehret.
Γιατί επένδυσαν στην Ελλάδα
Τέσσερις είναι οι λόγοι που οδήγησαν τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας να επενδύσουν στην Ελλάδα
«Πρώτον, γιατί έχουμε προσωπικές σχέσεις με τη χώρα πάνω από 30 χρόνια. Δεύτερον, διότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες στον τομέα του real estate. Με τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία μας μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα και την Αθήνα να αναπτυχθεί βιώσιμα και να πετύχει τον μετασχηματισμό της. Τρίτον, διότι έχουμε ένα μεγάλο και αξιόπιστο δίκτυο συνεργατών, το οποίο μας διευκολύνει να υλοποιήσουμε τα έργα μας. Η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη χώρα (Γερμανία, Αυστρία & Ελβετία) που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά. Τέταρτον, γιατί μας αρέσει πολύ να συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες» είπε ο κ. Ehret, ο οποίος όπως είπε έχει αρχίσει να μαθαίνει ήδη ελληνικά.
Ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου
Το κτίριο της Χρήστου Λαδά έχει μετατραπεί σε «πράσινο» διατηρώντας όμως, την οικιστική κουλτούρα της περιοχής. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ο καινοτόμος μηχανισμός του «Καλειδοσκοπίου», ο οποίος αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67%. Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης, το «Καλειδοσκόπιο» αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό.
Από τη χρήση των υπαρχόντων οικοδομικών υλικών μειώθηκαν κατά 60% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με το αν γίνονταν νέες κατασκευές. Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Μπορεί να μην διαθέτει πάρκινγκ, ωστόσο είναι δίπλα σε στάση του μετρό, ενώ διαθέτει στο υπόγειο ντους και αποδυτήρια, για τους εργαζόμενους που επιλέγουν το ποδήλατο ως μεταφορικό μέσο.
Τα εξωτερικά ηλιακά ράφια στη νότια όψη επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους αντανακλώντας το από την οροφή με μια επιφάνεια υψηλής ανακλαστικότητας τοποθετημένη στο επάνω μέρος.
Ακόμη, τα ηλιακά ράφια παρέχουν σκίαση από τον ήλιο και μειώνουν την αντανάκλαση στα παράθυρα χωρίς να εμποδίζουν τη θέα, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω από το επίπεδο των ματιών. Τέλος, το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Η περίοδος κατασκευής ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις, και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.
Υπενθυμίζεται ότι εμβληματικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι.
Το νέο αρχιτεκτονικό όραμα για τη ριζική ανακαίνιση και την εντυπωσιακή μετατροπή του υπάρχοντος κτιρίου σε αρχιτεκτονικό ορόσημο για την αναγέννηση του νέου κέντρου της Αθήνας οφείλεται στο διεθνώς βραβευμένο αθηναϊκό γραφείο DECA Architecture, του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena.
«Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό φως, να δουλεύουν αρμονικά χωρίς περισπασμούς από τον θόρυβο της πόλης, και να αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με τους συναδέλφους τους στους καλά σχεδιασμένους κι ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η γειτονιά, η οποία υπέφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, γίνεται πιο ελκυστική για μελλοντικές επενδύσεις, συνεισφέροντας στην ευρύτερη ανάπλαση της Αθήνας.», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Ehret.
Ακίνητα αξίας 1,6 δισ. ευρώ
Η ehret+klein είναι γερμανική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων. Ιδρύθηκε το 2006 από τους Michael Ehret και Stefan Klein, με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμπεριλαμβάνονται οικιστικοί και εμπορικοί χώροι, γραφεία, ξενοδοχεία κλπ.
Μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί ακίνητα συνολικής αξίας ύψους 1,6 δισ. ευρώ στη Γερμανία.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!