Μια νέα διαδικασία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ειδικότερα του πλούσιου χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ που περιλαμβάνει 36.000 ακίνητα περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην 25η Prodexpo.
«Η ΕΤΑΔ είναι για μένα όπως ήταν η Ολυμπιακή, η ΔΕΗ ή ο ΕΦΚΑ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ανακοινώνοντας πως μετά την χαρτογράφηση και αξιολόγηση των ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΥΑΔ από τη Mckinsey, περίπου 1.000 ακίνητα θα μπουν σε άμεσο πλάνο αξιοποίησης, αλλάζοντας τη διαδικασία.
Τα 1.000 ακίνητα θα γκρουπαριστούν σε ομάδες, θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε ομάδες σε holding companies που θα δημιουργηθούν. Συνεπώς στην διαδικασία παραχώρησης δεν θα μπαίνει το κάθε ακίνητο χωριστά αλλά η εταιρεία holding η οποία θα έχει στο χαρτοφυλάκιό της μια ομάδα ακινήτων. Το Δημόσιο θα διατηρεί μια μιρκή συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν την αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου.
«Περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο με διαφορετική προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης,.
Παράλληλα, προτάσσεται η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων όπως το Κυβερνείο της Θεσσαλονίκης, το Αχίλλειον στην Κέρκυρα, όπου «λογαριάζουμε το Υπερταμειο να έχει λόγο με τη μονάδα ωρίμανσης», τα σπήλαια Διρού, το Τάε κβον ντο, καθώς «μας ενδιαφέρει το συνεδριακό κέντρο που μπορεί να δημιουργηθεί στην πόλη και η Αθήνα το χρειάζεται πολύ», η Ακτή βουλιαγμένης και το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.
«Αλλάζουμε λογική και ταχύτητες και προτάσσουμε εμβληματικά ακίνητα ωστε από τη θεωρία να περάσουμε στην πράξη», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «αστικό μύθο» το γεγονός πως οι επενδυσεις στην Ελλάδα είναι μόνο real estate, λέγοντας πως το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. ενώ παρατήρησε πως το πρώτο 6μηνο του 2024 υπάρχει σημαντική αύξηση της συνολικής οίκοδομικης δραστηριότητας.
Μίλησε επίσης και για τη golden visa, λέγοντας πως δεν ισχύει το ότι ήρθαν τα πάνω - κάτω με την «χρυσή βίζα» καθώς οι καθαρές εισπράξεις για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό ήταν 1,5 δις και το 2023 έφτασαν στα 2 δισ. «Αν ενοχοποιούμε το real estate ενοχοποιούμε τον τουρισμό και την αύξηση των ακινήτων», που την χρειαζόμαστε για να πέσουν οι τιμές είοπε ο ΥΠΕΘΟ.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε «μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα» τον διαγωνισμό που έρχεται από το Υπερταμείο για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, παρατηρώντας πως υπήρξε μια δεσμευτική προσφορά για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ προχωρά - όπως είπε - η ανάπλαση της ΔΕΘ, αλλά και οι υποδομές logistics όπως στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στη ΧΡΏΠΕΙ, το ΥΠΕΘΟ με το ΥΠΑΝ θα τρέξει διαδικασία ώστε ένα μέρος να αξιοποιηθεί από τον επενδυτή και στο άλλο μέρος να γίνουν διαμερίσματα. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει στο πρώην εργοστάσιο Ανατόλια και σε άλλα ακίνητα.
Όσον αφορά στη φορολογία ο ΥΠΕΘΟ επανέλαβε πως «όλη η προσπάθεια για την φοροδιαφυγή στοχεύει να υπάρχει ο χώρος για να μειωθούν περισσότερο οι φόροι. Πιστεύουμε στους χαμηλότερους φόρους για να πάει η οικονομία μπροστά».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!