Νέα
  • ΓΔ: 1396.72 +0.43%
  • Τζίρος: 22,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

GSI: Θωρακίστηκε ρυθμιστικά και προχωρά το καλώδιο Ελλάδας Κύπρου - Υπεγράφη η κοινή απόφαση ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ για το γεωπολιτικό ρίσκο

Μπήκε και το τελευταίο κομμάτι στο δύσκολο παζλ του ρυθμιστικού πλαισίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, καθώς υπεγράφη χθες η κοινή απόφαση (joint decision) ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ για τον επιμερισμό 50% - 50% του κόστους του γεωπολιτικού ρίσκου.

Πρόκειται για την κοινή απόφαση που αλλάζει το ισχύον CBCA (διασυνοριακόεπιμερισμό ανάκτησης κόστους) ως προς το σκέλος της καθυστέρησης ή της ματαίωσης του έργου εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων (γεωπολιτικό ρίσκο) και το προσαρμόζει στην εξίσωση 50% - 50% που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η κοινή απόφαση των δυο ρυθμιστικών αρχών υπεγράφη χθες, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και απομένει πλέον μόνο η διαπιστωτική πράξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί της τροποποίησης της CBCA, που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να υπογραφεί σήμερα, ώστε να επικυρώσει την κοινή απόφαση ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ για τον επιμερισμό σε ποσοστό 50% - 50% ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο του κόστους από το «γεωπολιτικό ρίσκο» του έργου.

Έτσι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές ο ΑΔΜΗΕ, που είναι ο project promoter του έργου αισθάνεται απολύτως ασφαλής ότι το έργο προχωρά κανονικά και ότι δεν υπάρχει καμία αβεβαιότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι η διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου προσφέρει τα αναγκαία πολιτικά αλλά και οικονομικά εχέγγυα ασφάλειας. 

Οι νέοι μέτοχοι του GSI

Σχετική ενημέρωση, για το ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο που πλέον επιτρέπει στο έργο να προχωρήσει κανονικά, αναμένεται να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας προς τις Βρυξέλλες, αφού το έργο έχει εξασφαλίσει επιχορήγηση 657 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα του έργου.

Με το ρυθμιστικό πλαίσιο πλέον σε τροχιά, ο ΑΔΜΗΕ, υπό τον πρόεδρο και CEO Μάνο Μανουσάκη, εστιάζει τώρα στις τεχνικές διαδικασίες υλοποίησης του έργου και στα επόμενα βήματα που θέτουν το έργο σε πλήρη τροχιά.  

Δηλαδή στην είσοδο των νέων μετόχων στο μετοχικό σχήμα του Great SeaInterconnector αλλά και στην υπογραφή της σύμβασης με την Siemens για τους δυο σταθμούς μετατροπής, η οποία πρέπει να αναμένεται εντός του πρώτου τριμήνου του 2025.

Όσον αφορά στο μετοχικό σχήμα, αναμένεται φυσικά η είσοδος της κυπριακής κυβέρνησης, ενώ αναμένονται και μεγάλα funds όπως το παρισινό Meridiam (που είναι και ο primary investor στο έργο NeuConnect την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας) που έχει υπογράψει πρόσφατα και Μνημόνιο Κατανόησης με τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και το κρατικό αμερικανικό fund DFC, που μέσω πρόσφατης επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent) προς τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector.

Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση ήταν η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι τελευταίες εξελίξεις αποσύρουν από το τραπέζι και την όποια εκκρεμότητα υπήρχε στο ρυθμιστικό πλαίσιο και πλέον ο δρόμος είναι ανοιχτός για να προχωρήσουν όλα τα επόμενα βήματα…  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ