Τέλος στο θρίλερ με τα σκληρά παζάρια που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, θα προσπαθήσουν να βάλουν στο σημερινό τους ραντεβού (11:00) στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
Πολλοί ελπίζουν ότι σήμερα θα υπάρξει μια τελική λύση στις διαπραγματεύσεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις της κυπριακής πλευράς, οι οποίες δεν ωφελούν κανέναν. Κυρίως όμως, προκαλούν σοβαρή ζημιά στις προσπάθειες προσέλκυσης διεθνών επενδυτών για το μεγαλεπήβολο έργο.
Η Λευκωσία στο τελικό κείμενο που ενέκρινε το υπουργικό της συμβούλιο την Τρίτη, άλλαξε αυθαίρετα, σημεία που είχαν συμφωνηθεί εγείροντας στο παρά πέντε, νέα ζητήματα, γεγονός που απογοήτευσε και προβλημάτισε την ελληνική πλευρά.
Τα σημεία τριβής
Συγκεκριμένα, παρότι προχθες ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Παπαναστασίου ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν η Κύπρος να χρηματοδοτήσει το έργο από το 2025 έως την ολοκλήρωση του το 2030, με ετήσια συνεισφορά 25 εκατ. ευρώ και συνολική 125 εκατ. ευρώ, στο κείμενο το σημείο περιγράφεται ασαφώς αναφέροντας «έως 125 εκατ. ευρώ»., αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για χαμηλότερη χρηματοδότηση.
►Διαβάστε επίσης: Καλώδιο Ελλάδας - Κύπρου: Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης καλούνται να λύσουν το γρίφο της διασύνδεσης
Επίσης, άλλο ένα σημαντικό «αγκάθι» είναι η απόφαση να υπαναχωρήσει από την αρχική συμφωνία, για τη συμμετοχή της Λευκωσίας ως μετόχου στο Great Sea Interconnector, επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο, Η απόφαση παραπέμφθηκε για τον Δεκέμβριο, ώστε να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τα τεχνικοοικονομικά στοιχεία της μελέτης κόστους-οφέλους (Cost Benefit Analysis – CBA) του ΑΔΜΗΕ (φορέα υλοποίησης του έργου).
Ακόμα, η κυπριακή πλευρά έχει προσθέσει αυθαίρετα τον όρο ότι αν το τελικό κόστος του έργου ξεπεράσει τον προϋπολογισμό των 1,94 δισ. ευρώ, η επιπλέον διαφορά θα μοιραστεί ισόποσα μεταξύ των δύο χωρών, αντί της συμφωνημένης κατανομής 63% για την Κύπρο και 37% για την Ελλάδα. Άλλωστε οι Κύπριοι καταναλωτές θα ωφεληθούν από το έργο, αφού θα δουν μείωση στις τιμές ρεύματος (αυτή τη στιγμή πληρώνουν τα ακριβότερα τιμολόγια στην Ευρώπη). Η ελληνική πλευρά είχε δεχθεί τον επιμερισμό 50%-50% μόνο για το γεωπολιτικό ρίσκο, σε περίπτωση δηλαδή που σταματήσει το έργο για λόγους ανωτέρας βίας.
Η κυπριακή πλευρά φαίνεται να έχει δεχθεί την απόδοση κεφαλαίου - κέρδους 8,3%, (premium WACC), για περίοδο 17 ετών αντί για 12, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει η ΡΑΕΚ στην αλλαγή της ρυθμιστικής απόφασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα Πέμπτη εκπνέει η άτυπη παράταση στο τελεσίγραφο περί αναστολής εργασιών που έδωσε η γαλλική Nexans στην οποία έχει αναθέσει ΑΔΜΗΕ την κατασκευή του καλωδίου.
Σε αυτό το πλαίσιο οι δύο ηγέτες, Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης θα προσπαθήσουν να εξαλείψουν τις εκκρεμότητες, αν και υπάρχει αρκετό δρόμος για να διανυθεί έως την οριστική σύναψη- υπογραφή του deal.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!