Την απόφαση να παρεμβαίνει η κυβέρνηση στην αγορά ενέργειας, βάζοντας φρένο στις τιμές όταν παίρνουν την ανιούσα ανακοίνωσε χθες μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ανακοίνωσε το άμεσο μέτρο της επιβολής εισφοράς στο φυσικό αέριο στις μονάδες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο, αλλά και την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ που θα επιτρέψει μελλοντικά να μπορεί να εφαρμόζει Μηχανισμό με πλαφόν στις τιμές ενέργειας αν παρουσιάζονται εξάρσεις στις τιμές στο μέλλον.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό το ύψος της επιβάρυνσης αφού θα καθοριστεί ανάλογα με τις τιμές που θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες προμήθειας για τα πράσινα τιμολόγια του επόμενου μήνα.
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Εκτακτος φόρος στο φυσικό αέριο για τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων του Αυγούστου - Καμπανάκι από την αγορά για γαϊτανάκι αυξήσεων
Πρώτα η έκτακτη εισφορά, μετά ο Μηχανισμός
Άμεσα είπε, παρότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα τα ευρωπαϊκά εργαλεία και αυστηρές οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις, επιβάλει εισφορά στις μονάδες αερίου, με το ακριβές ποσό να καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες επιδοτήσεων.
Μέσω ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα.
Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) το μήνα.
Οι ανακοινώσεις για την περίμετρο των δικαιούχων και το ακριβές ποσό της επιδότησης σε €/MWh για κάθε κατηγορία, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου (πράσινου) τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Επίσης ο υπουργός προανήγγειλε ότι, άμεσα με νόμο θα ενσωματωθεί από τη χώρα μας η νέα Οδηγία για την ενέργεια προσαρμόζοντας το σχετικό άρθρο 66 της Οδηγίας σε σχέση με τον έκτακτο μηχανισμό.
Στόχος είναι να αυξηθεί η ευελιξία της κυβέρνησης ώστε να μπορεί να ενεργοποιεί την επιβολή μηχανισμού και στην περίπτωση ολιγοήμερων στρεβλώσεων με ειδικά χαρακτηριστικά.
Όταν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο με νομοθετική ρύθμιση, θα προστεθεί η πρόβλεψη ότι μπορεί να ενεργοποιείται Μηχανισμός και σε έκτακτες συνθήκες μικρότερου χρόνου, προσθέτοντας και την περίπτωση στρεβλώσεων στην αγορά με ειδικά χαρακτηριστικά.
“Υπάρχει από την Ευρώπη, ρητή αναγνώριση της ανάγκης επιβολής μηχανισμού στην περίπτωση περιφερειακής κρίσης στις τιμές ενέργειας” τονίστηκε και μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούμε να το κάνουμε, τονίστηκε.
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ποια τιμολόγια και ποια νοικοκυριά θα επιδοτηθούν τον Αύγουστο - Απαλλάσονται οι επιχειρήσεις από τα χρέη ΕΤΜΕΑΡ
Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές
Σχετικά με τους λόγους της περιφερειακής ενεργειακής κρίσης που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες, και χαρακτήρισε ως τέλεια καταιγίδα σημείωσε ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό γεγονότων.
- Ο καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν αναμενόμενος μεν, αλλά πάνω από τα συνήθη επίπεδα,
- Ο καύσωνας μη αναμενόμενης διάρκειας από την Ουκρανία μέχρι την Ελλάδα, χειρότερος από αυτόν της Ελλάδας,
- Η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, διότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να καταστρέφουν την ηλεκτρική υποδομή.
- Η μη εκτόνωση της αυξημένης ζήτησης που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στην Ουγγαρία προς τη Δύση. Λόγω αδύναμων διασυνδέσεων προς τη Δύση (π.χ., διασύνδεση Αυστρίας-Ουγγαρίας), μας μεταφέρονται οι τιμές της Ουγγαρίας, ενώ είμαστε περίπου 1.000 χλμ. μακριά. Η Αυστρία, ωστόσο, που είναι δίπλα έχει θεαματικά χαμηλότερες τιμές, γιατί έχει εξάγει όσο μπορεί να εξάγει στην Ουγγαρία και οι τιμές της έχουν αποσυζευχθεί.
Οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται, κυρίως, από τις διασυνδεμένες Βαλκανικές χώρες, που δεν έχουν καλές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη (Κεντρική) Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει και όταν αυξάνονται, αλλά και όταν μειώνονται οι τιμές.
Ειδικότερα, οι διασυνδέσεις επηρεάζουν τη ζήτηση και την προσφορά. Και επιδιώκουμε να έχουμε διασυνδέσεις -τις έχουμε βελτιώσει- για την πιο αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος.
Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν περίοδοι που φεύγει η ενέργεια στο εξωτερικό και ανεβαίνουν οι τιμές από τη ζήτηση που υπάρχει στο εξωτερικό και το αντίστροφο, περίοδοι που πέφτουν οι τιμές από την προσφορά φθηνής ενέργειας που έρχεται στο εξωτερικό.
Τα παραπάνω, αφορούν στις τιμές της χονδρικής. Σε αυτές προστίθενται οι επιβαρύνσεις που αφορούν -κατά κύριο λόγο- στο κόστος λειτουργίας των δικτύων και τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε, είτε με χαμηλές χρεώσεις στους ευάλωτους είτε με πολύ μεγάλα ποσά επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη και στα νησιά, μέσω των ΥΚΩ.
Τα ποσά αυτά, όταν θα ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις θα μειωθούν καθοριστικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!