Οι συνολικές ενεργειακές επενδύσεις παγκοσμίως αναμένεται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, ενώ περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν σε καθαρές τεχνολογίες - συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων, της πυρηνικής ενέργειας, των δικτύων, της αποθήκευσης, των καυσίμων χαμηλών εκπομπών, της βελτίωσης της αποδοτικότητας και των αντλιών θερμότητας - σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ετήσιας έκθεσης του ΙΕΑ (International Energy Agency - Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας) για τις παγκόσμιες ενεργειακές επενδύσεις.
Το υπόλοιπο, λίγο πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, πηγαίνει στον άνθρακα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, σύμφωνα με την ανάλυση. Αυτό δείχνει ότι οι επενδύσεις για καθαρή ενέργεια είναι πλέον διπλάσιες από αυτές για τα ορυκτά καύσιμα.
Η νέα έκθεση προειδοποιεί, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ανισορροπίες και ελλείψεις στις ροές των ενεργειακών επενδύσεων σε πολλά μέρη του κόσμου.
Επισημαίνει επίσης το χαμηλό επίπεδο των δαπανών για καθαρή ενέργεια στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες (εκτός της Κίνας), οι οποίες πρόκειται να ξεπεράσουν για πρώτη φορά τα 300 δισ. δολάρια - με επικεφαλής την Ινδία και τη Βραζιλία.
Ωστόσο, αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 15% περίπου των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, πολύ κάτω από αυτό που απαιτείται για την κάλυψη της αυξανόμενης ενεργειακής ζήτησης σε πολλές από αυτές τις χώρες, όπου το υψηλό κόστος κεφαλαίου εμποδίζει την ανάπτυξη νέων έργων.
Νέα ρεκόρ και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε: «Οι επενδύσεις σε νέες πηγές ενέργειας είναι πολύ σημαντικές: "Οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια σημειώνουν νέα ρεκόρ ακόμη και σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αναδεικνύοντας τη δυναμική της νέας παγκόσμιας ενεργειακής οικονομίας.
"Για κάθε δολάριο που πηγαίνει σήμερα στα ορυκτά καύσιμα, σχεδόν δύο δολάρια επενδύονται στην καθαρή ενέργεια.
"Η αύξηση των δαπανών για καθαρή ενέργεια υποστηρίζεται από ισχυρά οικονομικά στοιχεία, από συνεχείς μειώσεις του κόστους και από εκτιμήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια.
"Υπάρχει όμως και ένα ισχυρό στοιχείο βιομηχανικής πολιτικής, καθώς οι μεγάλες οικονομίες ανταγωνίζονται για το πλεονέκτημα στις νέες αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις φτάνουν εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, βιώσιμη και ασφαλή ενέργεια είναι σήμερα εξαιρετικά ελλιπής».
Όταν επιτεύχθηκε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015, οι συνδυασμένες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν διπλάσιες από το ποσό που πήγαινε στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Πρώτα τα φωτοβολταϊκά
Το 2024, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε δεκαπλάσιο, υπογραμμίζει η έκθεση, με τα φωτοβολταϊκά να ηγούνται του μετασχηματισμού του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.
Περισσότερα χρήματα πηγαίνουν τώρα στα φωτοβολταϊκά από ό,τι σε όλες τις άλλες τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μαζί. Το 2024, οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα αυξηθούν σε 500 δισ. δολάρια, καθώς η πτώση των τιμών των μονάδων θα ωθήσει νέες επενδύσεις, διαπιστώνει η έκθεση.
Η Κίνα πρόκειται έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια το 2024, φθάνοντας κατ' εκτίμηση τα 675 δισ. δολάρια.
Αυτό προκύπτει από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση σε τρεις κλάδους ειδικότερα - ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες λιθίου και ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με την ανάλυση.
Ακολουθούν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, με επενδύσεις καθαρής ενέργειας ύψους 370 δισ. δολαρίων (342,6 δισ. ευρώ) και 315 δισ. δολαρίων αντίστοιχα.
Μόνο αυτές οι τρεις μεγάλες οικονομίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, υπογραμμίζοντας τις ανισότητες στις διεθνείς ροές κεφαλαίων στην ενέργεια, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!