Το στίγμα της ΔΕΗ στη νέα εποχή έδωσε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, περιγράφοντας την εταιρεία ως PowerTech company και ανακοινώνοντας τα σχέδια της εταιρεία για ανάπτυξη data centers και υπηρεσιών AI.
Την ίδια στιγμή, η ταιρεία προχωρά την ανάπτυξη οπτικής ίνας ώστε να μπορεί να προσφέρει στο μέλλον συνδυασμένες υπηρεσίες στη χονδρική οπτικής ίνας και cloud όταν θα έχει δικά της data center.
Σύντομα θα προχωρήσει στην δημιουργία κοινής εταιρεία 50-50 με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να δημιουργήσουν το πρώτο data center στην Αθήνα με σχέδια και για επόμενα σε όλη την Ελλάδα,
Όπως εξήγησαν στελέχη της εταιρείας στο πρόσφατο συνέδριο της Eurelectic, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στόχος της εταιρεία με την ανάπτυξη των data centers είναι να εξυπηρετεί τις δικές της ανάγκες, με απόλυτη ασφάλεια αλλά και να προσφέρει υπηρεσίες AI για τη διαχείριση ενέργειας σε άλλες εταιρείες του κλάδου.
Ταυτόχρονα προχωρά με γρήγορο ρυθμό το σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ στην οπτική ίνα, στο υπέργειο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Διαβάστε επίσης: Γ. Στάσσης στο Power Summit: Ανάγκη διπλασιασμού των επενδύσεων στο δίκτυο διανομής
Απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής
Γι αυτό και το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε τις προηγούμενες μέρες την απόσχιση του τηλεπικοινωνιακού κλάδου χονδρικής και την συνεισφορά στην 100% θυγατρική FiberGrid. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία η καθαρή θέση του εισφερόμενου κλάδου (δαπάνες για μελέτες, εξοπλισμός δικτύου, κ.α.) αποτιμήθηκε από τον ανεξάρτητο εκτιμητή στα 41 εκατ. ευρώ περίπου.
H απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ σχετικά με την διάσπαση με απόσχιση του Τηλεπικοινωνιακού Κλάδου Χονδρικής και την απορρὀφησή του απὀ τη θυγατρική Fibergrid, εντάσσεται στη στρατηγική απόφαση του ομίλου ΔΕΗ, ήδη απο το Μάρτιο του 2022, να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα προστιθέµενης αξίας, και ειδικότερα να καταστεί η ΔΕΗ πάροχος ὑπηρεσιών στην αγορὰ χονδρικής, κατά το πρότυπο αντιστοιχων ενεργειακών επιχειρήσεων του εξωτερικου.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ ξεκινησε την πιλοτική ανάπτυξη του Δικτύου Οπτικών Ινών (Fiber to the Home – FttH) στο Περιστέρι και σε ακόμη 13 επιλεγμένους Δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής. Το 2022, η ΔΕΗ προέβη στην ἐκδοση από την ΕΕΤΤ Γενικής Άδειας παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η περαιτέρω δε ανάπτυξη, διαχειριση και εκμετάλλευση των υποδομων FΤΤΗ θα πραγματοποιηθει µέσω της Fibergrid που θα παρέχει υπηρεσίες χονδρικής ευρυζωνικὴς πρόσβασης σε υφιστάμενους παρόχους ηλεκτρονικων επικοινωνιών.
Σημειώνεται ότι το Μάρτιο του 2024, η Fibergrid προέβη στην ἐκδοση από την ΕΕΤΤ Γενικής Άδειας παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Μέσω της προτεινόμενης απόσχισης του κλάδου επιδιώκεται ο οργανωτικός διαχωρισμός των επιχειρηματικων δραστηριοτήτων του ομίλου ΔΕΗ, ωστε να επιτευχθεί απλοποίηση της δομής του ομίλου µε τη δημιουργία µιας αυτόνομης επιχειρησιακής μονάδας, που θα ασχοληθεὶ αποκλειστικἁ µε την παροχή τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών στη χονδρική αγορά, μέσω ενός νέου, ευέλικτου σχήματος, που θα προσφέρει σημαντικές οικονομίες κλίμακας καὶ πλήρη αξιοποίηση της λειτουργικῆς αυτοτέλειας του σχετικοὐ κλάδου, βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού, τεχνογνωσίας και κεφαλαίων.
Στο μεταξύ υπεγράφη και η κοινή υπουργική απόφαση που ήταν απαραίτητη για την υλοποίηση του εναέριου δικτύου οπτικής ίνας της ΔΕΗ καθώς καθορίζει τις αποστάσεις και τα όρια ασφαλείας για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών στις κολόνες του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και μέσης τάσης.
Διαβάστε επίσης: Γ. Στάσσης στο Power Summit: Ανάγκη διπλασιασμού των επενδύσεων στο δίκτυο διανομής
Οπτικές ίνες σε 1,7 εκ. νοικοκυριά
Η ΔΕH FiberGrid, η εταιρεία της ΔΕΗ που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, ανακοίνωσε πρόσφατα το κατασκευαστικό της πλάνο έως και το 2025, σύμφωνα με το οποίο οι οπτικές ίνες θα φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Με το δίκτυο Fiber to the Home της ΔΕH FiberGrid να έχει φτάσει ήδη σε 140.000 σπίτια σε 12 δήμους της Αττικής, σε μόλις 10 μήνες, η εταιρεία ανέθεσε με διαγωνιστική διαδικασία σε 12 αναδόχους την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home σε επιπλέον περιοχές στην Αττική και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο, Καλαμάτα, Λάρισα, Ιωάννινα, Κόρινθο, Τρίκαλα, Κοζάνη, Βέροια, και Μεγαλόπολη. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί με βάση μεταξύ άλλων την πληθυσμιακή κάλυψη και την έλλειψη υποδομών FTTH.
Στόχος της ΔΕH FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025 στις παραπάνω περιοχές.
Συνολικά, ο στόχος του Ομίλου ΔEΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας. Οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 θα ανέλθουν σε περίπου €680 εκατ.
Η ΔΕH FiberGrid σκοπεύει να διαθέσει μέσω χονδρικής το νέο δίκτυο με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά στη διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας (dark fiber), με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!