Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurelectric: Από την αρχή η αγορά ενέργειας στην Ευρώπη με μοχλό τις ΑΠΕ – Η πρόκληση του volatility και η λύση των portfolio

Στο συνέδριο της Eurelectric μίλησε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια νέα αγορά ενέργειας αναδύεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Διαμορφώνεται κατά μείζονα λόγο από την ισχυρή διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη διακύμανση παραγωγής και τιμών, με αποτέλεσμα να προκαλούν – πολύ πιο γρήγορα από τις προβλέψεις – νέα «μόχλευση» της αγοράς ορίζοντας και τους παίκτες που θα μείνουν… ζωντανοί.

«Οι ΑΠΕ έχουν μεγαλώσει και πάνε πιο γρήγορα από εμάς. Πρέπει να σκεφτούμε ξανά το σύστημα, όλοι μαζί ως Ευρώπη, να σχεδιάσουμε ξανά την αγορά», έλεγαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το εξωτερικό στους διαδρόμους του συνεδρίου «Power Summit 2024», που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric) φέτος στην Ελλάδα, με οικοδεσπότη τη ΔΕΗ.

Λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες Ευρωεκλογές κι ενώ η νέα Ευρωβουλή και η νέα γραφειοκρατία των Βρυξελλών θα κληθούν να καθορίσουν κρίσιμα ζητήματα στο μέτωπο της ενέργειας την ερχόμενη 5ετία, στους διαδρόμους του Lagonisi Resort ένα πολύγλωσσο ενεργειακό οικοσύστημα στήθηκε από νωρίς χθες το πρωί.

Η αξία της ενέργειας θα ποικίλλει πια ανάλογα με την χώρα και το σημείο παραγωγής, όπως επίσης ανάλογα και με το χρόνο παραγωγής, έλεγαν κάποιοι. Τα δίκτυα πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους και να επιτρέπουν τις διασυνοριακές μεταφορές ενέργειας, με τρόπους που σήμερα δεν έχουμε φανταστεί, συμπλήρωναν άλλοι. Στο νέο περιβάλλον, οι εταιρείες που θα επιβιώσουν θα είναι – κατά πάσα πιθανότητα – όσες θα έχουν ένα πολυμορφικό portfolio, με τεχνολογική και γεωγραφική διασπορά, έσπευδαν κάποιοι τρίτοι να διευκρινίσουν. Δηλαδή εταιρείες που θα έχουν φροντίσει να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους και φωτοβολταικά και αιολικά και φυσικό αέριο και μπαταρίες…

Το καλάθι και η αντιστάθμιση του volatility

Κι αυτό καθώς οι μεγάλοι καθετοποιημένοι παίκτες – όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ – που δεν δραστηριοποιούνται μόνο στην παραγωγή αλλά και στη λιανική, με ένα καλάθι φωτοβολταικών, αιολικών, φυσικού αερίου και άλλων τεχνολογιών, έχουν τη δυνατότητα για ένα συνολικό management του ρίσκου που εμπεριέχει το μεγάλο volatility των ΑΠΕ καθώς είναι αντισταθμισμένοι σε πάρα πολλά επίπεδα.

Οι παίκτες αυτού του βεληνεκούς δεν φαίνεται να ανησυχούν για το φαινόμενο των αρνητικών τιμών, καθώς οι ΑΠΕ μπορεί να έχουν αρνητικές τιμές έχουν όμως και θετικές τιμές στο πλαίσιο της μεγάλης διακύμανσης και αν δεν «κόβονται» οι κορυφές των θετικών τιμών με κάποιο ευρωπαϊκό μηχανισμό, τότε το «ταμείο» στο τέλος θα είναι ισορροπημένο. Όλες οι διεθνείς μελέτες, για παράδειγμα, δέχονται πως ο μέσος όρος των τιμών τα επόμενα 10 - 20 χρόνια υπολογίζονται κοντά στα 60 με 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε φοβερή διακύμανση», συμφωνούσαν πολλοί σύνεδροι που προέρχονται από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό σημαίνει πως παίκτες που δραστηριοποιούνται σε μια τεχνολογία παραγωγής μπορεί να έχουν κάποιες χρονιές πολύ καλές ή πολύ κακές.

Το διαφοροποιημένο portfolio

Γι αυτό και το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο είναι το μυστικό της επιβίωσης την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα για παράδειγμα, που έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, έχει επενδύσει σημαντικά σε φωτοβολταικά, τα οποία βέβαια πρέπει να συνδυάσει με μπαταρίες. Γι αυτό και οι ανεμογεννήτριες μπαίνουν πλέον σε πρώτο πλάνο.  

Η ΔΕΗ, για παράδειγμα, ολοκλήρωσε πρόσφατα την εξαγορά αιολικού πάρκου στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84MW και φαίνεται πως έχει τα μάτια και τα αυτιά της ανοιχτά για οποιαδήποτε ευκαιρία σε αιολικό δυναμικό στην γειτονιά της ΝΑ Ευρώπης.

«Οι ΑΠΕ έχουν έρθει γρήγορα. Στο παρελθόν συζητούσαμε πώς θα φτάσουν να έχουν μεγάλη διείσδυση. Και τώρα, που το έχουμε πετύχει αυτό, πρέπει να δούμε πώς επηρεάζουν την αγορά», ήταν η διαπίστωση ενός συνέδρου από χώρα της ΝΑ Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο

Και το φυσικό αέριο θα μας αποχαιρετήσει; «Φυσικό αέριο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει στο ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του συνομιλητή μας – με μεγάλη εμπειρία στους σχετικούς μηχανισμούς αποφάσεων της Κομισιόν - διευκρινίζοντας όμως πως «θα έχει απλά ένα διαφορετικό ρόλο».

Έρχεται να καλύψει το balancing, δηλαδή την εξισορρόπηση του συστήματος. Δουλεύει πολύ λιγότερο αλλά ενίοτε με πολύ μεγαλύτερη αμοιβή. Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστεί μηχανισμός (Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος), καθώς το σύστημα στο μέλλον θα χρειαστεί μεγαλύτερο balancing…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ