«Η ενότητα είναι το κλειδί. Οταν δουλεύουμε μαζί στην Ευρώπη φέρνουμε αποτελέσματα», ήταν το μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση στο συνέδριο «Power Summit 2024», που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), στο Λαγονήσι.
Ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ, που είναι οικοδεσπότης του διεθνούς συνεδρίου ως αντιπρόεδρος της Eurelectric μίλησε για τις μεγάλες επενδύσεις της Ελλάδας στις ΑΠΕ, την ταχεία απολιγνιτοποίηση, τα φιλόδοξα σχέδια για το βραχυπρόθεσμο μέλλον και τις συνδέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα στον ευρωπαικό χώρο.
Η ΔΕΗ έρχεται σε συνεργασία με τον αραβικό όμιλο Damac, έναν κολοσσό στο Ντουμπάι για την δημιουργία του πρώτου data center.
«Η δυναμικότητά μας στις ΑΠΕ έχει διπλασιαστεί και το 60% του λιγνίτη έχει ήδη φύγει από το κάδρο ενώ το υπόλοιπο θα φύγει σταδιακά μέχρι το 2026», διευκρίνησε ο κ. Στάσσης, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην είσοδο της ΔΕΗ στον κλάδο της τεχνολογίας μέσω των οπτικών ινών και του 5G με τη ΔΕΗ Fiber Grid αλλά και στην είσοδο στιον κλάδο των data centers. Μάλιστα όπως αποκάλυψε η ΔΕΗ έρχεται σε συνεργασία με τον αραβικό όμιλο Damac, έναν κολοσσό στο Ντουμπάι για την δημιουργία του πρώτου data center. «Μπαίνουμε δυναμικά σε αυτό τον κλάδο και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.
Χρειαζόμαστε τις συνδέσεις
«Η Ελλάδα έχει επενδύσει πολύ στις ΑΠΕ και έχουμε δουλέψει πολύ πάνω στην απολιγνιτοποίηση. Χρειαζόμαστε τις συνδέσεις για να προχωρήσουμε προς μια ενιαία αγορά», διευκρίνησε ο ίιδος συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια και το 2030 είναι πολύ κοντά», ενώ η Ελλάδα πλέον είναι θετικό και όχι αρνητικό παράδειγμα στην Ευρώπη.
Ερχονται τα data centers
«Η Ευρώπη πρέπει να εστιασεί στην τεχνολογία», παρατήρησε ο κ. Στάσσης λέγοντας πως η ψηφιοποίηση είναι μια απάντηση στην αστάθεια των τιμών που θα είναι η νέα πραγματικότητα. «πρέπει να προσαρμοστούμε και προσαρμοζόμαστε κάθε χρόπνο. Μια απάντηση είναι η ψηφιοποίηση, που παρέχει και ευλυγισία στο μέτωπο του demand.
Στη ΔΕΗ έχουμε ξεκινήσει το ταξίδι της ψηφιοποίησης τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Στάσσης και αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές αλλά και στην είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά των οπτικών ινών και του 5G με τη ΔΕΗ Fiber Grid αλλά και στην είσοδο στον κλάδο των data centers. Μάλιστα όπως αποκάλυψε η ΔΕΗ έρχεται σε συνεργασία με τον αραβικό όμιλο Damac, έναν κολοσσό στο Ντουμπάι για την δημιουργία του πρώτου data center. «Μπαίνουμε δυναμικά σε αυτό τον κλάδο και θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στάσσης.
Υπενθυμίζεται πως μόλις προχθές, μιλώντας σε 80 αναλυτές μετά την παρουσίαση των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων του Α τριμήνου ο κ. Στάσσης εξήγησε το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ να εξελιχθεί σε Clean Powertech player, μπαίνοντας πιο βαθιά στον χώρο της τεχνολογίας, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες AI as a service και να αναπτύξει δικά της data centers σε συνεργασία με εταιρείες του χώρου.
Σε μια τέτοια συνεργασία η ΔΕΗ μπορεί να προσφέρει την έκταση και την προσβαση στην ενέργεια, ενώ θα μπορεί να αξιοποιήσει το data center τόσο για δική της χρήση όσο και για παροχή υπηρεσίας σε τρίτους. Ο κ. Στάσσης μίλησε τότε για data center 25 MW.
Παράλληλα στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης, στόχος είναι η ΔΕΗ να μπορεί να παρέχει στους πελάτες της, ως πρόσθετη υπηρεσία, προϊόντα ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης).
Στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και το κατασκευαστικό πλάνο γραμμών οπτικής ίνας της ΔΕΗ FiberGrid που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι. Το δίκτυο έχει φτάσει ήδη σε 185.000 σπίτια και ο στόχος είναι 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως και το 2025.
Ο κ. Στάσσης μίλησε για data center 25 MW, χωρίς να διευκρινίσει πότε και πού θα κατασκευαστεί το πρώτο.
Όπως επίσης και το μεγάλο project του East - Med Corridor, του καλωδίου δεδομένων που θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη και θα είναι η νέα μεγάλη, υπερταχεία λεωφόρος δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη. Το σκέλος της χρηματοδότησης έχει κλείσει και έχει ξεκινήσει η εκτέλεση του project.
Στόχος είναι η ΔΕΗ να μπορεί να παρέχει στους πελάτες της, ως πρόσθετη υπηρεσία, προϊόντα ΑΙ (τεχνητής νοημοσύνης).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!