Το θέμα των περικοπων στις ΑΠΕ και της ανάγκης αποζημιώσεων τίθεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που βρίσκεται από την Κυριακή σε διαβούλευση. Κεντρικό ρόλο στο πώς θα γίνουν οι περικοπές έχει η εισήγηση της Ομάδας Διοίκησης Έργου για το θέμα αυτό. Προς το παρόν ορίζονται κάποιες γενικές διατάξεις και μέτρα που θα λειτουργήσουν μέχρι να οριστεί το συνολικό πλαίσιο για το θέμα των περικοπών.
Αρχικά, όπως αναφέρεται στο άρθρο 109, η Ομάδα Διοίκησης Έργου θα υποβάλει προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση, ενιαία ή διακριτά επιμέρους ζητήματα, σχετικά με τον καθορισμό του πλαισίου περιορισμών παραγωγής σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, σύμφωνα με την παρ. 1, εντός εννέα μηνών από την 1η Μαΐου 2024. Στο μεσοδιάστημα, όπως αναφέρεται, η Ομάδα Διοίκησης Έργου μπορεί να εισηγείται επιμέρους προτάσεις.
►Διαβάστε επίσης: Και εγένετο Principia: Η νέα εταιρεία ΑΠΕ των Enel SpA και Macquarie Asset Management
Μηχανισμός αποζημιώσεων και η υποχρέωση των μικρών παραγωγών
Το νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ενός μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που στόχο έχει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο βάσει του οποίου, τα έργα ΑΠΕ που δεν θα υφίστανται περικοπές λόγω τεχνικών δυσκολιών να αποζημιώνουν άλλα που υπόκεινται, ώστε να εφαρμόζεται καλύτερος και αναλογικότερος επιμερισμός των περιορισμών.
«Οι εν λόγω χρεώσεις πιστώνονται στους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ στους οποίους εφαρμόστηκαν πρόσθετοι περιορισμοί, πέραν αυτών που τους αναλογούσαν, λόγω της ως άνω τεχνικής αδυναμίας των υπολοίπων».Τα ποσά που θα προκύπτουν θα βρίσκονται υπό την διαχείριση του ΔΑΠΕΕΠ ως αρμόδιου φορέα για την εφαρμογή του Μηχανισμού Αντιστάθμισης Περικοπών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.
Προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα περικοπών και στα μικρά έργα ΑΠΕ που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ και άτυπα απολαμβάνουν μια «περίοδο χάριτος» λόγω ανυπαρξίας συστημάτων τηλεχειρισμού, γίνεται υποχεωτική η τοποθέτηση σχετικών υποδομών.
Υποχρεώνονται να προχωρήσουν στην εγκατάσταση συστημάτων setpoint έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ άνω του 1 MW εντός έξι μηνών από την 1η Μαΐου 2024 προβλέπει το άρθρο του 110 προκειμένου να δύναται να υποβληθούν απρόσκοπτα σε περιορισμούς έγχυσης της παραγόμενης ενέργειας εφόσον χρειαστεί.
Σε διαφορετική περίπτωση και εφόσον εκπνεύσει το εξάμηνο χωρίς ο παραγωγός να έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση των απαιτούμενων υποδομών, προβλέπεται penalty, ήτοι επιστρέφει το 25% των εσόδων από την συμμετοχή του έργου στην αγορά και χωρίς να δικαιούται καμία αποζημίωση από τον ΔΑΠΕΕΠ για το σύνολο της ενέργειας που παρήχθη. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση της υποδομής γίνεται εξολοκλήρου με έξοδα του παραγωγού.
►Διαβάστε επίσης: Δ. Παπαλεξόπουλος (Τιτάν): Επενδύουμε στο μεγαλύτερο και πιο πράσινο εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη
Συστήματα τηλεεποπτείας στο ΔΕΔΔΗΕ
Με στόχο και τα έργα που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ να μπορούν να μπουν σε περικοπές, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό, το άρθρο 103 περιλαμβάνει την διάταξη βάσει της οποίας ο ΔΕΔΔΗΕ υποχρεούνται να προχωρήσει στην εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης για όλους τους σταθμούς ΑΠΕ που «φιλοξενεί» στο δίκτυο του και έχουν εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW.
Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.. και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στο Ε.Δ.Δ.Η.Ε. με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των τετρακοσίων κιλοβάτ (400 KW), καθώς και οι αυτοπαραγωγοί από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που είναι συνδεδεμένοι ή συνδέονται στα τοπικά δίκτυα των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων των Μ.Δ.Ν. εγκαθιστούν με δικές τους δαπάνες, μετά από υπόδειξη και σύμφωνα με τις τεχνικές απαιτήσεις και προδιαγραφές που ανακοινώνει ο Διαχειριστής Ε.Δ.Δ.Η.Ε. ή o Διαχειριστής Μ.Δ.Ν. κατά περίπτωση, εντός των σταθμών τους, τον αναγκαίο εξοπλισμό για να καταστεί δυνατή η λήψη και εφαρμογή των εντολών τηλεποπτείας και ελέγχου από τον αρμόδιο Διαχειριστή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!