«Ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εργοστάσιο τσιμέντου στην Ευρώπη με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα και ψηφιοποιημένη λειτουργία θα είναι 2030 το ιστορικό εργοστάσιο της ΤΙΤΑΝ στο Καμάρι», είπε χθες ο Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στην παρουσίαση της στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση του ομίλου.
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή παρουσίαση της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης του ομίλου, που πραγματοποιήθηκε στο Καμάρι Βοιωτίας, παρουσία των υπουργών Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη και Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, η εταιρεία είναι αποφασισμένη να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, με το πρόγραμμα Ήφαιστος.
Πρόκειται για την επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία στη δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ ο Τιτάνας με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Καινοτοιμίας της Ε.Ε και τη στήριξη της Πολιτείας.
►Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Σταθερά χαμηλά οι τιμές των πράσινων τιμολογίων και για τον Απρίλιο
Η καινοτομία
Ο Προέδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε: «Είναι ευθύνη του κλάδου μας να προστατεύει το περιβάλλον, μια δέσμευση που είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας από την ίδρυσή μας. Έως το τέλος του 2030, η εγκατάσταση αυτή φιλοδοξούμε να είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες τσιμέντου με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ευρώπη.
Η καινοτομία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα των προηγούμενων επιτυχιών μας και θα παραμείνει η κινητήριος δύναμη πίσω από τις μελλοντικές μας πρωτοβουλίες, πρωτοστατώντας σε έναν μετασχηματισμό που αντανακλά τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα».
Κίνδυνοι
Η μεγάλη αυτή επένδυση ενέχει όμως, προς το παρόν κινδύνους τόσο γεωπολιτικούς όσο και τεχνολογικούς. Για αυτό, για να ενισχύσει τέτοιες σημαντικές επενδύσεις, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε ότι το υπουργείο έχει λάβει την απόφαση να στηρίξει τις επενδύσεις δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα συμμετέχοντας και στη λειτουργική τους δαπάνη.
Όπως εξήγησε επεξεργάζεται ένα σύστημα που θα τις χρηματοδοτεί από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων στην περίπτωση που αλλάξουν τα δεδομένα.
Το πρόγραμμα Ήφαιστος
Ο ΤΙΤΑΝ θα παράγει περίπου 3 εκατομμύρια τόνους τσιμέντου μηδενικού άνθρακα ετησίως για να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες για πράσινες κατασκευές στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας και πέραν αυτής.
Το εργοστάσιο Καμαρίου θα εξοπλιστεί με τεχνολογίες αιχμής για τη δέσμευση άνθρακα. Ανάλογα με το σχετικό ρυθμιστικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, η λειτουργία αυτών των τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια αποφυγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άνω των 1,9 εκατομμυρίων τόνων CO2, καθιστώντας το Καμάρι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη.
Το έργο θα αποτελέσει μέρος ενός οικοσυστήματος έργων που θα συνδυάζουν εγκαταστάσεις δέσμευσης άνθρακα με υποδομές μεταφοράς και αποθήκευσης. Ο ΤΙΤΑΝ έχει ήδη υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με δυνητικούς εταίρους και θα συνεχίσει την ωρίμανση του έργου.
Στη φετινή τρίτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας, στα οποία η ΕΕ θα επενδύσει πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, το «IFESTOS» ήταν μεταξύ των 8 επιλεγέντων έργων από 98 αιτήσεις στην κατηγορία του σε όλη την Ευρώπη.
Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους €234 εκατ. από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.
►Διαβάστε επίσης: Κ. Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας): Στη διαιτησία με την Gazprom για την τιμή του φυσικού αερίου
Πράσινη επένδυση 26 εκ.
Αφορμή για τη χθεσινή παρουσίαση στη μονάδα του Καμαρίου, αποτέλεσαν τα επίσημα εγκαίνια της πρόσφατης πράσινης επένδυσης ύψους €26 εκατ. για την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα σχετικών πρωτοβουλιών.
Με την επένδυση αυτή η μονάδα θα μπορεί να αντικαταστήσει πάνω από το 70% των συμβατικών καυσίμων με υπολείμματα ανακύκλωσης. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μειώνοντας και την εξάρτηση της χώρας από καύσιμα. Θα απορροφά ετησίως 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων ανακύκλωσης μειώνοντας την ανάγκη ταφής και συμβάλλοντας στην επίλυση του προβλήματος της πρωτεύουσα, τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους περίπου
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!