Αυξημένα EBITDA αναμένεται να παρουσιάσει η Mytilineos το 2024, σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global Ratings που αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε ΒΒ+, ένα σκαλί πριν την επενδυτική βαθμίδα. Ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στην στρατηγική της εισηγμένης στον τομέα της ενέργειας, τομέας που τροφοδοτεί την κερδοφορό ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια.
Ειδικότερα, αναφέρεται στο μοντέλο (BOT build-operate-transfer) της Mytilineos, τη στρατηγική της εταιρείας να αναλαμβάνει την κατασκευή και ολοκλήρωση έργων ΑΠΕ και ακολούθως να τα πουλάει στην αγορά, χρηματοδοτώνταας έτσι χωρίς δανεισμό την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου στις ΑΠΕ.
Όπως αναφέρει η S&P Global Ratings μέχρι το τέλος του 2023, η εταιρεία είχε επενδύσει περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη μιας ποικιλίας έργων BOT (συμπεριλαμβανομένων των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων) σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, και τη Νότια Αμερική.
Όταν ολοκληρώνει την εκτέλεση των έργων που διαθέτει, σχεδιάζει και προχωρά στην επένδυση σε νέα έργα. Το αυτοχρηματοδοτούμενο αυτό μοντέλο ανάπτυξης αναμένεται να ισχυροποιηθεί το 2024 καθώς φέτος αναμένονται σημαντικές πωλήσεις ώριμων έργων.
Όπως αναφέρει η εταιρεία αναμένεται να εισπράξει 1,5 δισ. από την πώληση έργων ΑΠΕ το 2024 ενώ το 2023 είχε έσοδα 300 εκ. από την πώληση ώριμων έργων.
►Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΥΠΕΝ: Οι επενδύσεις στην ανακύκλωση ανοίγουν πάνω από 700.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ
Αυξημένα EBITDA το 2024
Σύμφωνα με την S&P το EBITDA της Mytilineos θα ανέλθει σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, με ισχυρές επιδόσεις στον ενεργειακό τομέα. Το EBITDA το υπολογίζει σε 900 εκατ. ευρώ - 1 δισ. ευρώ το 2023, από 854 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί στο 1 δισ.
Και οι δύο τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, η ενέργεια και τα μέταλλα επέδειξαν ανθεκτικότητα το 2023, στηρίζοντας τα ισχυρά αποτελέσματα της Μυτιληναίος. Στον κλάδο μετάλλων τα κέρδη του 2023 ήταν 250 εκατ. ευρώ λόγω hedging και του ελέγχου του κόστους και παρά τη μείωση των τιμών αλουμινίου κατά 19% σε ετήσια βάση.
►Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Το success story του Γιώργου Στάσση, το EBITDA στο 1,5 δισ. και το 10αρι στις ΑΠΕ
Στον τομέα της ενέργειας, η εταιρεία πρόσθεσε νέα έργα BOT στο χαρτοφυλάκιό της και ολοκλήρωσε το πώληση ενός αριθμού φωτοβολταϊκών (ΦΒ) πάρκων στην περιοχή των Βαλκανίων και ενός στην Ισπανία το 2023. Στην αγορά προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, αύξησε το μερίδιο εγχώριας αγοράς σε σχεδόν 13%, με δύο εξαγορές μικρών εταιρειών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!