Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί στο δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης ενέργειας, για τον οποίο μέχρι σήμερα 22 Δεκεμβρίου λαμβάνει αιτήσεις συμμετοχής η ΡΑΑΕΥ. Η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής μπορεί να γίνει έως τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ η αξιολόγηση των αιτήσεων από την Αρχή θα γίνει μεταξύ 27 Δεκεμβρίου με 7 Φεβρουαρίου 2024.
Μια ημέρα μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 2024, θα γίνει η δημοσιοποίηση της προσωρινής λίστας με τους επιλεγέντες και αποκλεισθέντες και από τις 9 έως τις 12 Φεβρουαρίου θα δοθεί χρόνος για υποβολή τυχόν ενστάσεων.
Η αξιολόγηση ενστάσεων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 13- 14 Φεβρουαρίου. Αφού αξιολογηθούν, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 15 Φεβρουαρίου με την έκδοση της οριστικής λίστας με τους επιλεγέντες, τους αποκλεισθέντες και τους επιλαχόντες.
Επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW
Οι μειοδότες θα διεκδικήσουν επενδυτική ενίσχυση 100.000 ευρώ/MW, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με τα 200.000 ευρώ/MW που θα λάβουν τα projects που επελέγησαν στον πρώτο διαγωνισμό, μια αλλαγή που έγινε για να αυξηθεί η δημοπρατούμενη ισχύς.
Έρχεται και ο τρίτος διαγωνισμός
Όσον αφορά στον τρίτο διαγωνισμό, αυτός θα διεξαχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και συγκεκριμένα μέχρι τις 31/3/2024. Στο διαγωνισμό αυτό, θα συμμετέχουν εκτός από μονάδες αποθήκευσης που χωροθετούνται στις δύο υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές (Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία) και έργα σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα καθοριστούν μετά από σχετική μελέτη που θα εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.
Η προσφερόμενη ισχύς του δεύτερου διαγωνισμού έχει οριστεί στα 288,21 MW (σ.σ. από τα 300 MW που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τον δεύτερο διαγωνισμό αφαιρέθηκαν 11,79 MW που ήταν η υπερβάλλουσα ισχύς του πρώτου διαγωνισμού). Στα 300 MW αναμένεται ότι και η δημοπρατούμενη ισχύς στον τρίτο διαγωνισμό για έργα αποθήκευσης με μπαταρίες.
Προτεραιότητα
Η στήριξη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου αφενός να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα και να ενισχυθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα και αφετέρου να αντισταθμίσει τη στοχαστικότητά τους.
Σύμφωνα με το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 GW αποθήκευσης έως το 2030, για να υποστηριχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!