Οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε ενεργειακά αυτόνομοι. Και είναι εφικτό γιατί έχουμε τον άνεμο και τον ήλιο και αναπτυσσόμαστε γρήγορα στις ΑΠΕ, είπε μιλώντας χθες στο 1οGrowthfund Summit ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Όπως είπε ο ίδιος «έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε μια περιφερειακή υπερδύναμη στην ενέργεια και στην εξαγωγή ΑΠΕ παράγοντας το 80% των αναγκών μας. Και αν γίνουν οι διασυνδέσεις που προγραμματίζονται, η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Το στοίχημα είναι να παράγουμε αρκετή ενέργεια και να την εξάγουμε. Οι διασυνδέσεις θα λύσουν το πρόβλημα της υπερπαραγωγής ενέργειας και θα κάνουν αποδοτική την αγορά».
Σε επίπεδο πλανήτη, τόνισε, «χρειαζόμαστε τόσα δίκτυα όσα υπάρχουν ήδη, λόγω της ενεργειακής μετάβασης, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι χρειάζονται επενδύσεις 500 δις. ευρώ στα δίκτυα».
«Η ενεργειακή αυτονομία είναι αυτό που πρέπει να στοχεύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει φθηνότερη κιλοβατώρα από την πράσινη κιλοβατώρα, εξηγώντας ότι ήδη έχει φθάσει εν μέρει στον καταναλωτή και ότι όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ και το σύνολο του οικοσυστήματος της ενέργειας λειτουργεί αποτελεσματικά, τόσο θα μειώνεται το κόστος της ενέργειας.
Ν. Τσάφος: Στόχος το 80% της ενέργειας από ΑΠΕ
Ο Νίκος Τσάφος Ειδικός Σύμβουλος στον Πρωθυπουργό για θέματα Ενέργειας, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση. «Η πρόκληση για αυτή την τετραετία για την Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα είναι πώς θα προχωρήσουμε εκτός από τη διείσδυση των ΑΠΕ και σε διασυνδέσεις και στην ηλεκτροκίνηση και στις πράσινες μεταφορές και στις νέες τεχνολογίες».
Τόνισε ότι σήμερα, το 45% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι από ήλιο και άνεμο και αυτό είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμιο, αλλά η πρόκληση είναι να πάμε στο 80%, κάτι που δεν το έχει κάνει ποτέ κανείς και έτσι δεν υπάρχει ανάλογη εμπειρία.
Το ζητούμενο σήμερα, τόνισε είναι πώς θα θωρακίσουμε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας όταν έχουμε τόσες πολλές ΑΠΕ. «Η απάντηση είναι η αποθήκευση και έχουμε κάνει το πρώτο διαγωνισμό για μπαταρίες, κάνουμε τον δεύτερο, γίνεται και η επένδυση στην αντλησιοταμίευση, έχουμε και τα υδροηλεκτρικά ενώ και το φυσικό αέριο θα είναι μέρος του ενεργειακού μας μείγματος».
Υπάρχει πάρα πολύ επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την ευστάθεια του συστήματος παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές.
Σχετικά με το λιγνίτη, σημείωσε ότι ζούμε στα τελευταία χρόνια του λιγνίτη και έχουμε μειώσει τη χρήση στο 80%. «Σήμερα είναι το πιο ακριβό καύσιμο λόγω των υψηλών εκπομπών. Πέρυσι ανέβηκε μόνο 5% και φέτος η μείωση υπερκαλύπτει τη περσινή άνοδο.
Πρέπει όμως, πριν αποσύρουμε όλες τις μονάδες να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ευστάθεια του συστήματος, γιατί οικονομικά η απολιγνιτοποίηση είναι δεδομένη και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί το 2028».
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!