Mέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται η έγκριση του εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που παρουσιάστηκε χθες, το οποίο θα τεθεί προηγουμένως σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο κάνει λόγο για 12,4 GW σε 25 περιοχές μέχρι το 2040 που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις πάνω από 20 δις. και θα δημιουργήσουν μια ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα, ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανία.
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Σήμερα στο υπουργικό το πακέτο για επίδομα θέρμανσης και νέο ενιαίο τιμολόγιο από Γενάρη
Δανία του Νότου
Η οριοθέτηση των πρώτων περιοχών αναμένεται να γίνει σε έναν χρόνο από σήμερα, αφού προηγουμένως προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις τεχνικές μελέτες και τη ΣΜΠΕ και στη συνέχεια υποβληθεί έκαστη τεχνική μελέτη καθώς και η ΣΜΠΕ.
Ο υπουργός ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε χθες ότι η Ελλάδα έχει το καλύτερο ανεμολογικό δυναμικό στην Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την ποσότητα αλλά και την ευστάθεια του ενεργειακού συστήματος. Πρόκειται για αιολικό δυναμικό σε μια θάλασσα καλύτερη από τη Βόρεια Θάλασσα όπου αναπτύχθηκαν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Η υφυπουργός ενέργειας Αλ. Σδούκου τόνισε ότι πρόκειται για επενδύσεις υψηλής έντασης κεφαλαίου που θα έχουν κινητοποιήσει ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές παγκόσμιας εμβέλειας. Για τα πρώτα 2GW θα απαιτηθούν επενδύσεις πάνω από 6 δισ. ευρώ, και πολλαπλάσιες επενδύσεις για περισσότερα GW μέχρι το 2040 και το 2050.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας κ. Αριστοτέλης Αιβαλιώτης σημείωσε ότι μπορούμε να γίνουμε η Δανία του Νότου, ενώ θα εξασφαλιστούν σημαντικά αντισταθμίσματα για τα νησιά όπως δωρεάν ρεύμα αλλά και σημαντική προστιθέμενη αξία από την απανθρακοποίησή τους.
Στο Έβρο τα πρώτα δυο πάρκα
Ειδικότερα, το Εθνικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, περιλαμβάνει 19 πλωτά υπεράκτια αιολικά ισχύος 10,4 GW και 6 υπεράκτια αιολικά σταθερής βάσης ισχύος 2 GW.
Τα πρώτα δύο πιλοτικά πλωτά αιολικά θα γίνουν στον Έβρο και μετά οι περιοχές που θα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο συνολικής ισχύος 5,5 GW είναι:
- για σταθερής έδρασης τα Διαπόντια Νησιά (Ιόνιο), ο Πατραϊκός,η Δυτική Κρήτη και η Ανατολική Κρήτη, και
- για πλωτά η Ανατολική Κρήτη, η Ρόδος, η Δονούσα, η Γυάρος, οι Αγιοι Απόστολοι Εύβοιας και η Χίος.
Στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει λειτουργήσει έστω το πρώτο ενώ να έχει ανοίξει ο δρόμος για αιολικά πάρκα 5,5 GW. Οι πρώτες περιοχές που θα αναπτυχθούν είναι τα τρία έργα στην Κρήτη και η Ρόδος που προγραμματίζονται μέχρι το 2032.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!