Το ένα μετά το άλλο σπάει τα ρεκόρ η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δείχνοντας ότι η τάση πλέον είναι ξεκάθαρα ανοδική. Τα τιμολόγια ρεύματος ήδη από τον επόμενο μήνα θα είναι ψηλότερα, ενώ η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται.
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συντηρούν τους φόβους για ανοδική τροχιά στο φυσικό αέριο και καθώς η το ενεργειακό μίγμα μας βασίζεται στο φυσικό αέριο, οι τιμές ενέργειας ωθούνται προς τα πάνω.
Ειδικότερα, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στo Χρηματιστήριο Ενέργειας θα διαπραγματεύονται σήμερα Τρίτη στα 168 ευρώ/MWh από τα 127 ευρώ/MWh την προηγούμενη μέρα.
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας για τους κακοπληρωτές
Με τις τιμές αυτές η Ελλάδα, βρίσκεται στη δεύτερη θέση των αγορών της Ευρώπης, ενώ τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη έχουν οι αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, στα 172,5 ευρώ/MWh.
Η μεγάλη άνοδος συνδέεται με τη μικρή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, που ήταν μόνο το 22%. Στο μείγμα παραγωγής 43,4% έχει το αέριο, 22% οι ΑΠΕ, 12,1% τα υδροηλεκτρικά, 9,7% οι εισαγωγές και 9,3% ο λιγνίτης.
Την ίδια στιγμή, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκεται κοντά στα 51 ευρώ/MWh, ενώ η αντίστοιχη των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στα 84 ευρώ/τόνο.
Η αυξημένη συμμετοχή των θερμικών μονάδων στο ενεργειακό μίγμα, κάνει το φυσικό αέριο να επηρεάζει άμεσα τις τιμές ενέργειας
Αντίστροφη μέτρηση για τα τιμολόγια Νοεμβρίου
Οι τιμές αυτές στη χονδρεμπορική θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τον επόμενο μήνα, τα οποία θα ανακοινωθούν σε 4 ημέρες από τις εταιρείες προμήθειας με βάση την πρόβλεψή τους για τις τιμές χονδρεμπορικής τον επόμενο μήνα.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, οι εταιρείες προμήθειας ανακοινώνουν τις τιμές των τιμολογίων τους κάθε μήνα για τον επόμενο, προβλέποντας το κόστος ενέργειας και αναλαμβάνοντας το ρίσκο αν κινηθούν υψηλότερα από την πρόβλεψή τους.
Και καθώς τον προηγούμενο μήνα, δεν είχε προκύψει η σύγκρουση στο Ισραήλ, οι εκτιμήσεις και οι τιμές για τον Οκτώβριο ήταν χαμηλότερα από τα επίπεδα που τελικά διαμορφώθηκαν.
Η ανησυχία ωστόσο είναι μεγάλη, καθώς κυριαρχούν οι φόβοι ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο ενεργειακής κρίσης μέσα στο χειμώνα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!