Την ανιούσα τραβάνε οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, αυξάνοντας την ανησυχία για ένα δύσκολο χειμώνα, με τις πρώτες αυξήσεις να τις περιμένουμε το Νοέμβριο.
Το φάντασμα της ενεργειακής κρίσης ξυπνά και πάλι στην Ευρώπη, καθώς χθες οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν άλμα 15% εν μέσω φόβων και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και του κινδύνου για διεύρυνση της σύρραξης Ισραήλ-Χαμάς.
Την ίδια στιγμή αύξηση 14% έκανε και η τιμή ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, προεξοφλώντας ανοδική πορεία και το επόμενο διάστημα. Για σήμερα 13/10/2023 η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 136,33 ευρώ/MWh αυξημένη κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 249,86 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 75,90 ευρώ/MWh.
Η τιμή της χονδρεμπορικής καθορίζει τις τιμές ενέργειας στα τιμολόγια του επόμενου μήνα, που θα ανακοινωθούν στις 20 Οκτωβρίου, ενώ οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του φυσικού αερίου θα φέρουν αυξημένα κόστη ενέργειας τον επόμενο μήνα.
Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι η στάση των traders και η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε έως και 14,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανεβάζοντας τη συνολική άνοδο από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο σε πάνω από 30%.
►Διαβάστε επίσης: Energean: «Βυθίστηκε» η μετοχή της - Τι συμβαίνει με τα κοιτάσματα στο Ισραήλ
Μείωση προσφοράς φυσικού αερίου
Αν και η αγορά του φυσικού αερίου είναι ευμετάβλητη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι φόβοι είχαν κοπάσει καθώς η Ευρώπη έχει γεμίσει σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματά της ενόψει του χειμώνα.
Όμως η σύρραξη στο Ισραήλ, ξύπνησε και πάλι σενάρια ενεργειακής κρίσης, καθώς ενδεχομένως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά φυσικού αερίου. Ήδη το Ισραήλ μείωσε την παραγωγή των εξαγωγών του στην Αίγυπτο, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε από την ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι υποψιάζεται πως ένας κατεστραμμένος αγωγός είχε υποστεί δολιοφθορά και την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι απεργίες των εργαζομένων σε μονάδες LNG της Chevron στην Αυστραλία.
Τη Δευτέρα, το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ διέταξε τη Chevron να αναστείλει προσωρινά τις εργασίες στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, το πλησιέστερο ισραηλινό κοίτασμα στη Γάζα, λόγω ανησυχιών που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια. Το Ταμάρ αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής φυσικού αερίου του Ισραήλ, άνω των 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του Ισραήλ καταναλώνεται εγχώρια, περίπου το ένα τρίτο εξάγεται μέσω αγωγών στην Αίγυπτο και στις παγκόσμιες αγορές. Είναι επίσης σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη.
►Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Έρχεται ο ενεργειακός Τειρεσίας για τους κακοπληρωτές
Η ανησυχία είναι ότι η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ θα μπορούσε να μετατραπεί σε περιφερειακή σύγκρουση και οι κίνδυνοι για μεγαλύτερα προβλήματα στην τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς με φυσικό αέριο, αποτελεί ένα παράγοντα που αναμένεται να οδηγήσει σε ράλι τις τιμές φυσικού αερίου.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!