Νέα
  • ΓΔ: 1539.48 +0.56%
  • Τζίρος: 104,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Προ των πυλών ο τρίτος γύρος προσφορών για κοινές αγορές στην ΕΕ - Σκέψεις Κομισιόν για μόνιμη πλατφόρμα

O τρίτος γύρος κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της πλατφόρμας AggregateEU  θα ανοίξει τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν οι προμήθειες ενόψει του χειμώνα.

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές μπορούν να καταθέτουν αιτήματα στην πλατφόρμα (AggregateEU), με σκοπό να πετύχουν καλύτερες τιμές ενόψει της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν τις προμήθειες για αποθήκευση ενόψει του χειμώνα.

Η  Ενεργειακή  Πλατφόρμα  – AggregateEU αξιοποιεί το συλλογικό οικονομικό βάρος της Ε.Ε προκειμένου να πετύχει καλύτερες τιμές. 

►Διαβάστε επίσης: Eurelectric: Ανεπαρκείς οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής- Χρειάζονται επιπλέον 7 δισ. ευρώ επενδύσεις

Ο στόχος της ΕΕ και οι αμφιβολίες που «εξανεμίστηκαν»

Παρά τον αρχικό σκεπτικισμό από παράγοντες της αγοράς σχετικά με το εάν οι εταιρείες θα χρησιμοποιούσαν τελικά την πλατφόρμα AggragateEU,  τα έως τώρα στοιχεία από τους δύο πρώτους  διαγωνισμούς δείχνουν ότι η ΕΕ θα ξεπεράσει άνετα τον στόχο της να αγοράσει από κοινού περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσίμου.

Τον Ιούλιο είχε γίνει ακόμα ένας διαγωνισμός, ο οποίος συγκέντρωσε ζήτηση για σχεδόν 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η ποσότητα αυτή ήταν ενισχυμένη κατά 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. Μαζί, μόνο οι δύο πρώτοι διαγωνισμοί διπλασίασαν τον στόχο που έθεσε το Συμβούλιο για ολόκληρο το έτος.

Στον τελευταίο διαγωνισμό το υγροποιημένο φυσικό αέριο υπολογίζεται σε 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τα υπόλοιπα 6,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ήταν  φυσικό αέριο που προέρχεται από αγωγούς.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Global Witness, τους πρώτους επτά μήνες του έτους οι χώρες της Ε.Ε. εισήγαγαν 40% περισσότερο ρωσικό LNG από την ίδια περίοδο το 2021, δηλαδή πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG παγκοσμίως, με το Βέλγιο να την πλησιάζει. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2023, η Ισπανία πήρε το 18% των συνολικών πωλήσεων της Ρωσίας, ενώ το Βέλγιο το 17%. Η Κίνα αγόρασε το 20%.

►Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Ερχεται πρόγραμμα 120 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή φτώχεια  

Σκέψεις για μόνιμη πλατφόρμα

Με τους δύο πρώτους γύρους να ξεπερνούν κατά πολύ τις προσδοκίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει πλέον να γίνει μόνιμο το σχέδιο για κοινές αγορές φυσικού αερίου. Το προσωρινό καθεστώς πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο, αλλά η Κομισιόν εισηγείται να γίνει μόνιμο ως μέρος μιας ευρύτερης ανανέωσης των κανόνων της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής που είδε το Reuters, οι εταιρείες της ΕΕ θα έχουν μόνιμα τη δυνατότητα να αγοράζουν καύσιμα από κοινού.

Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική, αλλά εάν η ΕΕ βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα κρίση εφοδιασμού καυσίμων, η κοινή αγορά θα καταστεί υποχρεωτική ώστε να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός των χωρών της ΕΕ για τους ίδιους σπάνιους όγκους. «Έχει καθιερωθεί, λειτουργεί και ο αριθμός των εταιρειών αυξάνεται», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σχετικά με την κοινή αγορά φυσικού αερίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ