Δεν επαρκούν οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ευρώπη για να υποστηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση, και η Eurelectric διαπιστώνει επενδυτικό κενό 7 δις. ευρώ. Η Eurelectric εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη μεταξύ των οποίων και τη ΔΕΗ και αποτελεί το επαγγελματικό όργανο που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας στις Βρυξέλλες
Τον περασμένο Ιούνιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης εξελέγη αντιπρόεδρος της Eurelectric, του. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurelectric παραμένει ο CEO της E.ON, Leonhard Birnbaum.
Οι προτεραιότητες της διοίκησης
Προτεραιότητες της νέας διοίκησης είναι η ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, η επανεξέταση της ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης και η εξασφάλιση κατάλληλων επενδυτικών συνθηκών.
Στα δίκτυα επικεντρώνεται η τελευταία μελέτη της Eurelectric, που αναφέρει ότι θα πρέπει να ενσωματωθούν διαρθρωτικά στη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, νέες επενδύσεις, για να γεφυρωθεί το ετήσιο επενδυτικό κενό της ΕΕ των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως φαίνεται στη μελέτη Decarbonisation Speedways της Eurelectric, η ΕΕ επενδύει επί του παρόντος 23 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υποδομές δικτύου.
Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, αφού οι επενδύσεις σε δίκτυα διανομής θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 και έως τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2050. Παράλληλα, χρειάζεται απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για να γίνονται γρηγορότερα οι νέες συνδέσεις.
Επίσης σημειώνεται ότι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στη διαχείριση του δικτύου και να βελτιώσουν τη συνολική σταθερότητα του συστήματος μετατοπίζοντας ή μειώνοντας την κατανάλωσή τους σε ώρες λιγότερο συμφόρησης μέσω συστημάτων απόκρισης από την πλευρά της ζήτησης και τοπικών αγορών ευελιξίας.
Πεπαλαιωμένο το ηλεκτρικό δίκτυο
Η Eurelectric τονίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης εξαρτάται από το πεπαλαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο χρειάζεται αναβάθμιση. Επισημαίνει ότι οι νομοθέτες χρειάζεται να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση για τα μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρεται, μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα έχει περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας, 65 έως 70 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και περισσότερα από 600 gigawatt πρόσθετης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως προβλέπεται από το REPowerEU. Περίπου το 70% αυτής της χωρητικότητας θα συνδεθεί απευθείας με τα δίκτυα διανομής.
Αν και λαμβάνονται μέτρα για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, στα δίκτυα διανομής οι επενδύσεις είναι ανεπαρκείς. «Η προσαρμογή των δικτύων ηλεκτρικής μας ενέργειας στο καθαρό μηδέν θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται μια νέα νοοτροπία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των νομοθετών» σημειώνει ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Eurelectric.
►Διαβάστε επίσης: Ταμείο Ανάκαμψης: Πού θα πάνε τα 795 εκ. ευρώ από το REPowerEU
Ψηφιακή τεχνολογία και πρόσβαση στα δεδομένα
Τέλος, πέρα από την απλή μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, ο μελλοντικός προγραμματισμός απαιτεί πρόσβαση στα δεδομένα. Η ενίσχυση της στενότερης συνεργασίας και της διαφανούς ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων και των παραγόντων της αγοράς, καθώς και των εθνικών αρχών, είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι ισχυροί μηχανισμοί κοινής χρήσης δεδομένων μπορούν να επιτρέψουν στους χειριστές συστημάτων να εκτελούν ακριβέστερες προβλέψεις σχετικά με τα νέα πρότυπα παραγωγής και τα αιτήματα χωρητικότητας.
Ωστόσο, η παροχή πρόσβασης στα δεδομένα δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος του απορρήτου των πελατών. Η εφαρμογή σαφών μέτρων απορρήτου και ασφάλειας δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των σχετικών παραγόντων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!