Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι γυρεύει ο Μητσοτάκης στην Αίγυπτο - Το ενεργειακό μενού της συνάντησης με Αλ Σίσι και το project GREGY

Από παλαιότερη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα το 2020

Tο project (GREGY) για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου , οι δυνατότητες συμμαχιών των δύο χωρών και οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική  Μεσόγειο,  θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων  στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι στο Κάιρο.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών

Η συνάντηση αυτή προέκυψε καθώς η Αθήνα θέτει σαν προτεραιότητα να μην χάσει το διπλωματικό της προβάδισμα με το Κάιρο εν όψει της αναθέρμανσης των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις 8 Ιουλίου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατέχ Αλ Σίσι και συμφώνησαν να συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σίσι επρόκειτο να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 27 Ιουλίου για να συναντήσει το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέχεια της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας - Αιγύπτου μετά από δέκα χρόνια, με τον διορισμό πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών.  

Ωστόσο, καθώς ο ρόλος της Αιγύπτου στην ελληνική διπλωματία είναι κεντρική, μετά  τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για τον (μερικό) καθορισμό της ΑΟΖ, η Αθήνα έσπευσε να ανακτήσει έδαφος.  

Τελικά η επίσκεψη του Αιγυπτίου προέδρου στην Τουρκία, δεν έγινε με την αιτιολογία ότι έπρεπε να παραβρεθεί στην σύνοδο Ρωσίας- Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. 

Ωστόσο, πλέον είναι βέβαιο ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει μετά από μια δεκαετία σκληρής αντιπαράθεσης με την μεγαλύτερη αραβική χώρα, να αναδιπλωθεί επιδιώκοντας όχι μόνο οικονομικά οφέλη από τη μεγάλη αιγυπτιακή αγορά, αλλά επίσης νομιμοποίηση στην Αν. Μεσόγειο και κυρίως συνεργασία στα ενεργειακά.

►Διαβάστε επίσης: ΕΣΗΑΠΕ - ΑΔΜΗΕ: «Μάχη» αποζημιώσεων για τις περικοπές στις ΑΠΕ

Τα κοινά πλάνα Ελλάδας-Αιγύπτου

Το έργο Gregy, της διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, που σχεδιάζεται, συνδέει ήδη τους ενεργειακούς σχεδιασμούς των δύο χωρών. Το έργο στις αρχές Ιουλίου έλαβε θετική βαθμολογία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που το εντάσσει στα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Η σχεδιαζόμενη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και το παρεμφερές σχέδιο διασύνδεσης Ασίας – Ευρώπης (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) με το Eurasia Interconnector, αποτελούν ένα πακέτο έργων, που αποσκοπεί στην τροφοδότηση της Ευρώπης με φθηνή «πράσινη» ενέργεια από την Αφρική.

Το έργο Gregy που αναπτύσσει πολύ μεθοδικά η Elica S.A, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου έχει την υποστήριξη των δύο κρατών, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, συνδέοντας απευθείας την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς ενδιάμεσα σημεία προσαιγειάλωσης.

►Διαβάστε επίσης: Εξοικονομώ – Επιχειρώ: Έρχονται ενισχύσεις έως 250.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων

3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας

Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας και συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δις. Ευρώ, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Αιγύπτου, θα ωφελήσει τόσο τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος «πράσινης» ενέργειας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του θετικού ενεργειακού αποτυπώματος του έργου:

  • 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφέρονται από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο.
  • Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα αντικαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Είναι χαρακτηριστικό, πως η πράσινη ενέργεια που θα μεταφέρει το GREGY θα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας σήμερα. Και, παράλληλα, η ενέργεια αυτή θα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές και όχι από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι το φυσικό αέριο.

Στην Αίγυπτο, διαθέτει ισχυρή παρουσία και η Energean, που παράγει κυρίως φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα Abu Qir και ΝΕΑ/ΝΙ στον κόλπο της Αλεξάνδρειας, ενώ συμμετέχει και στον μεγάλο ερευνητικό στόχο στην θαλάσσια παραχώρηση North East Hap’y, στην οποία Operator είναι ο ιταλικός κολοσσός ENI.

Επιπλέον, η Energean επιδιώκει την συμμετοχή της σε μια ακόμη ερευνητικής άδειας, στην χερσαία παραχώρηση East Bir El Nous, στην οποία θα είναι Operator και θα μοιράζεται από 50% με την κροατική ΙΝΑ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ