Νέα
  • ΓΔ: 1530.87 +0.40%
  • Τζίρος: 148,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Σδούκου: Τα πανεπιστήμια μπορούν να συνεισφέρουν στην ενεργειακή μετάβαση

Πρόσκληση προς τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν καινοτομίες για την μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς απηύθυνε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την ομιλία, που απηύθυνε διαδικτυακά, στην 103η Σύνοδο Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στην Καστοριά.

«Η συνεισφορά των πανεπιστημίων στην ενεργειακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να επεκταθεί στην ανάπτυξη και ωρίμανση των νέων τεχνολογιών, που αποτελούν προαπαιτούμενο για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα με κεντρικό πυλώνα τις πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος», ανέφερε η κυρία Σδούκου και προσέθεσε:

«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα -που βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προς το πιο φιλόδοξο- 'προδιαγράφει' συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό που αγγίζει το 80% έως το τέλος της δεκαετίας και ποσοστό πάνω από 40% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, δεν αρκεί, είπε, η περαιτέρω διείσδυση των εδραιωμένων τεχνολογιών,  όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά. Χρειάζονται νέα εργαλεία”όπως είναι:

• η αποθήκευση ενέργειας,

• το υδρογόνο,

• τα υπεράκτια αιολικά πάρκα,

• ο εκσυγχρονισμός και

• η ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων.

Ο ρόλος των πανεπιστημίων

Και εδώ υπάρχει ”πεδίο δόξης λαμπρόν” για τα πανεπιστήμια που μπορούν, αφενός να μεταδώσουν τη θεωρητική γνώση γύρω από αυτές τις νέες τεχνολογίες αφετέρου να συνδράμουν καίρια στις πρακτικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, μέσα από τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα projects, σε σύμπραξη με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Η υφυπουργός προσδιόρισε έξι πεδία, στα οποία μπορούν να κινηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια για έρευνα και υλοποίηση σχετικών δράσεων:

Ενεργειακή Αναβάθμιση στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και στα παθητικά στοιχεία των κτιρίων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Ανάπτυξη ”έξυπνων” εφαρμογών επιτήρησης και ελέγχου των ενεργειακών καταναλώσεων.

Αξιοποίηση των εφαρμογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, είτε από ώριμες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά, είτε από καινοτόμες εφαρμογές, όπως τα υβριδικά συστήματα.

Δημιουργία υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, που θα μπορούν να αποδίδουν την ενέργεια στο σύστημα on demand.

Προώθηση της ηλεκτροκίνησης από τις υποδομές φόρτισης ως τις καινοτόμες μετατροπές και άλλα πρωτοποριακά συστήματα.

Ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.

Η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, που μπορούν να τα αξιοποιήσουν τα πανεπιστήμια και στα οποία εκδηλώνεται, πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Ήδη έχουν υποβληθεί και εγκριθεί προς χρηματοδότηση 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 81 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούνται, θα αλλάξει το ”πρόσωπο” των πανεπιστημίων μας, κατέληξε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ