Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ομιλος Κοπελούζου: Αγώνας δρόμου για τα θαλάσσια αιολικά στην Αλεξανδρούπολη

Πλωτά αιολικά πάρκα
Πηγή: Pixabay

Αγώνα δρόμου για να επισπευθούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει έστω το πρώτο έργο θαλάσσιων αιολικών, κάνουν οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος που έχουν τις άδειες για τα πρώτα πιλοτικά έργα που θα γίνουν στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για έργα που βρίσκονται στην θαλάσσια ζώνη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης όπου προβλέπεται να εγκατασταθούν πιλοτικά έργα ισχύος 600 MW, τα οποία είναι σχεδόν το άθροισμα των δύο αδειών που έχουν δοθεί σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζο, 485 MW και 216 MW, αντίστοιχα. Στόχος των δύο εταιρειών είναι τα δύο πάρκα να έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν το 2030. Η διαδικασία των ερευνών, συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων αναμένεται να διαρκέσει από 12 έως 16 μήνες.

Κοινή προσπάθεια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο όμιλοι προωθούν από κοινού τις γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες για την σύσταση του βυθού, τη συλλογή των ανεμολογικών δεδομένων, και τις μελέτες για την αλυσίδα εφοδιασμού και την ηλεκτρική διασύνδεση που θα κατασκευαστεί, προκειμένου να μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια στη στεριά και το δίκτυο μεταφοράς.

Τα δεδομένα και τα «νούμερα» που θα προκύψουν από την μελέτη θα αποτελέσουν την βάση για τον προσδιορισμό της «ταρίφας» που θα προτείνουν οι επενδυτές, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η διαδικασία "ατομικής κοινοποίησης" στη Κομισιόν.

►Διαβάστε και: ΕΛΕΤΑΕΝ: Αναγκαία περισσότερα αιολικά από φωτοβολταϊκά για ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα

Σημειώνεται ότι προβλέπεται ότι για τα offshore αιολικά, οι ταρίφες καθορίζονται διοικητικά, μετά από έγκριση της Κομισιόν, και σε επίπεδα που θα προκύψουν από τα δεδομένα των μελετών που ξεκινάνε άμεσα. Οι μελέτες βυθού προσδιορίζουν τα κόστη κατασκευής, ενώ οι ανεμολογικές μελέτες καθορίζουν την παραγόμενη ενέργεια και επομένως την απόδοση των πάρκων.

Από τις μελέτες που θα πραγματοποιηθούν θα προσδιοριστεί η θέση του πάρκου ώστε να τοποθετηθούν στη βέλτιστη τοποθεσία για την καλύτερη δυνατή απόδοσή τους.

«Go-to-areas»

Η περιοχή ανάπτυξης των δύο έργων συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών υπό το καθεστώς της φόρμουλας «go-to-areas», που αποφασίσθηκε σε επίπεδο ΕΕ, για την επιτάχυνση των «πράσινων» επενδύσεων και, με αυτόν τον τρόπο, την όσο το δυνατόν πιο ταχεία απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Η ευρωπαϊκή φόρμουλα που έχει μεταφερθεί και ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία προβλέπει για τα έργα ΑΠΕ που αναπτύσσονται σε μια «go-to-area» περιοχή, εξαίρεση από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ αρχικά θα είναι τέσσερις οι θαλάσσιες περιοχές για πλωτά αιολικά, σε Αλεξανδρούπολη, ανατολικά της Κρήτης και άλλες δύο τοποθεσίες που εξετάζονται από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο συνολική ισχύ δύο GW μέχρι τις αρχές της επόμενης δεκαετίες. Για να επιτευχθεί αυτός ο πρώτος στόχος στην ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών θα απαιτηθούν επενδύσεις 6,3 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν 8.220 νέες θέσεις εργασίας (άμεσες και έμμεσες), σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton.

Ο διαγωνισμός της ΡΑΕ για τους επενδυτές που θα αναπτύξουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά εντός των τεσσάρων περιοχών προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2027.

►Διαβάστε και: Ενέργεια: Ολοταχώς στη χρυσή λίστα κρίσιμων έργων της ΕΕ η διασύνδεση Ελλάδας–Αιγύπτου

Ωστόσο ήδη έχει καθυστερήσει σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών που αναμενόταν εκδοθεί μέχρι τον Μάιο, και το οποίο ακόμη αναμένεται.

Σύμφωνα με το ίδιο χρονοδιάγραμμα στο τρίτο τρίμηνο του επόμενου έτους αναμένονται οι τεχνικές μελέτες για τον καθορισμό των περιοχών ανάπτυξης των πάρκων και οι προτάσεις για τις διασυνδέσεις τους. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να εκδοθεί και το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των περιοχών και τότε θα κατατεθεί και ο πρώτος γύρος αιτήσεων, ώστε να εκδοθούν και οι άδειες που θα επιτρέψουν στους υποψηφίους να κάνουν τις μετρήσεις τους (ανεμολογικά δεδομένα, μετρήσεις για τα κύματα κ.λπ.).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ