Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλωτά αιολικά: Πώς δεν θα χαθεί μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία

Πλωτά αιολικά πάρκα
Πηγή: Pixabay

Με πιλοτικά θαλάσσια πάρκα πρόκειται να ξεκινήσουν οι επενδύσεις στον κλάδο των υπεράκτιων και πλωτών αιολικών πάρκων, που είναι σήμερα η ισχυρότερη τάση στις ΑΠΕ, είπε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος τόνισε ότι προχωρούν για να ολοκληρωθούν ό οι σχετικές νομοθεσίες τόσο με τα πλωτά αιολικά όσο και με την αποθήκευση ενέργειας με χρονικό ορόσημο τον Ιούνιο.

Το αιολικό δυναμικό στις θάλασσες στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να παράγει τεράστια υπεραξία για τον τόπο μας δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή, σημείωσε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας της ΕΛΕΤΑΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

«Πρέπει  να κεφαλαιοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει», είπε, ενώ τόνισε ότι  πρόθεση να επενδύσουν έχει εκφράσει η Νορβηγία αλλά και διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών.

 Η Ευρώπη ενισχύει και στηρίζει τις επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά και προβλέπει ότι η  θαλάσσια  αιολική  ισχύς από τα 16 GW  σήμερα θα φτάσει στα 300 GW το 2050 και η σημαντικότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη το 2040 θα είναι η θαλάσσια αιολική ενέργεια.

«Είναι υψίστης βαρύτητας και προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι' αυτό στηρίζεται και πολιτικά και οικονομικά», σημείωσε ο υπουργός.

Κώστας Σκρέκας: Θα προχωρήσουμε την υλοποίηση πιλοτικών έργων

Όπως είπε μόνο το 2020 έγιναν 26 δισ. ευρώ επενδύσεις  σε θαλάσσια αιολικά και αυτό αποδεικνύει ότι εδώ είναι η ευκαιρία, και η πρόκληση και πρέπει αν προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. «Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο γιατί είμαστε πιο πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και οι αποφάσεις που θα πάρουμε από δω και πέρα θα έχουν στόχο τη συντόμευση του χρόνου της υλοποίησης», είπε.

«Θα προχωρήσουμε την υλοποίηση πιλοτικών έργων» , σημείωσε που θα αναδείξουν τα  προβλήματα και τις λύσεις για άλλα μεγαλύτερα έργα ακολουθώντας το μοντέλο που ακολούθησαν και άλλες χώρες.

Σχετικά με τις διασυνδέσεις, σημείωσε ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε και τα ηλεκτρικά δίκτυα και τους μηχανισμούς σταθεροποίησης του ηλεκτρικού μας συστήματος.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Επιχειρηματική ευκαιρία - Χρειάζεται επενδυτικό σήμα στην αγορά

Για τη στρατηγική που αναπτύσσει το ΥΠΕΝ για την προετοιμασία του θεσμικού πλαισίου για τα πλωτά αιολικά μίλησε η Γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως είπε έχει δύο στόχους.

  1. Να αναπτυχθεί ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο , καθώς η τεχνολογία αυτή χρειάζεται κεφάλαια και μεγάλες επενδύσεις, άρα πρέπει να είναι ασφαλές και σταθερό.
  2. Να χρησιμοποιηθεί το πλαίσιο και «να μη μείνουν οι άδειες στα συρτάρια». Σύμφωνα με τη κα Σδούκου, μέχρι σήμερα μελετήθηκαν βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών και εισακούστηκαν οι γνώμες και η εμπειρία όλων των εμπλεκόμενων. Το υπουργείο εξετάζει το θέμα με βάση τις παραδοχές ότι τα υπεράκτια αιολικά δεν είναι τεχνολογία του αύριο, είναι ήδη εδώ και στα πλωτά αιολικά. Άλλωστε, η Navigant εκτιμά το κόστος των πλωτών αιολικών στα 76 ευρώ/μεγαβατώρα το 2030 και σε 46 ευρώ το 2050 με διαθέσιμο δυναμικό 263 γιγαβάτ στη χώρα μας. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει επιχειρηματική ευκαιρία και χρειάζεται ένα επενδυτικό σήμα στην αγορά», τόνισε η γενική γραμματέας.

Γιώργος Περιστέρης: Να προηγηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία

 Να ακολουθηθεί ένα μικτό σύστημα, ρύθμισης από το Κράτος και  ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είπε , ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Γιώργος Περιστέρης. Ο κ. Περιστέρης ανακοίνωσε χθες τη συνεργασία με την Ocean Winds (των Edf και Edp) για την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στην Ελλάδα,  που έχουν ήδη εμπειρία στην ανάπτυξη πλωτών στην Ευρώπη.

Όπως εξήγησε πρέπει να γίνει μια εκτεταμένη δουλειά από την Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει ο χρόνος που θα χρειαστεί, να  αποτελέσει λόγο να καθυστερήσει η εκδήλωση ενδιαφέροντος και επενδυτικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, είπε ότι σε χώρες όπως οι Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, ακολουθούν ένα μικτό σύστημα, που επιτρέπει να αδειοδοτηθούν 10,6 GW με ιδιωτική πρωτοβουλία μέχρι το 2030.

Κωσταντίνος Μαύρος (ΔΕΗ): Να προχωρήσει άμεσα η εκμετάλλευση θαλάσσιων πάρκων χωρίς το ρίσκο αποτυχίας

 Την ανάγκη να προχωρήσει η εκμετάλλευση θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα,  άμεσα και με μια διαδικασία απλή,  ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος  της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος.

Σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να ξεμπλοκάρει και το ΥΠΕΝ να εισάγει μια  fast track διαδικασία στην οποία  να υπάρχει συμφωνία από το σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

«Το κόστος των πλωτών αιολικών είναι τεράστιο και δεν πρέπει να υπάρχει πιθανότητα αποτυχίας, τόνισε ο κ.Κωνσταντίνος Μαύρος, εξηγώντας ότι το μεγαλύτερο ρίσκο για τις επενδύσεις αυτές, σημείωσε, είναι η ανάμειξη πολλών φορέων και είναι το πρώτο που θα πρέπει να λυθεί. Ο ΑΔΜΗΕ, πρότεινε να μπει ως συνεπενδυτής στα έργα και να είναι σύμφωνος πριν την οριοθέτηση των περιοχών.

Γιάννης Καρύδας (Copelouzos Renewables): Να κερδίσουμε το χρόνο που χάθηκε

Καθοριστικοί παράγοντες για την υλοποίηση επενδύσεων σε παράκτια και πλωτά αιολικά είναι το ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και η δυνατότητα των υποδομών, διασυνδέσεων, είπε ο κ. Γιάννης Καρύδας  Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Copelouzos Renewables,  της μόνης εταιρείας που διαθέτει  άδεια για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Αλεξανδρούπολη ισχύος 216MW,

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία αυτή και να στηρίξει την πράσινη ανάπτυξή της με την υλοποίηση των υπεράκτιων πάρκων που θα  οδηγήσουν και σε μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, θα συνδυαστούν με την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης με τη παραγωγή καθαρού υδρογόνου και θα προσφέρουν σημαντική τοπική προστιθέμενη αξία», σημείωσε.

Όπως είπε, με τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου που αναμένεται, πρέπει να θεραπευτούν οι ασάφειες του υπάρχοντος νόμου για τα υπεράκτια, στα οποία και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μια απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης σε σχέση με τις μη  μόνιμες δραστηριότητες για την ανάπτυξη των έργων.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να υπάρξει πλαίσιο για πιλοτική υλοποίηση κάποιων προοδευμένων έργων που θα αποτελέσουν οδηγό για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

Γιάννης Μάργαρης (Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ)

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, τόνισε ότι ο Διαχειριστής των Δικτύων, ο ΑΔΜΗΕ, προτείνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στο πλαίσιο ενός Εθνικού Master Plan με στοιχεία για το αιολικό δυναμικό σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες για υποδομές Mεταφοράς αλλά και τους εκάστοτε χωρικούς περιορισμούς που υπάρχουν. Το Μasterplan θα μπορούσε να αποτελέσει μία στέρεη βάση για τις κινήσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών και επενδυτών.

Σχετικά με το ρόλο του, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των υποβρύχιων διασυνδέσεων μέχρι ενός σημείου στη θάλασσα (offshore substation hub) όπου θα συνδέονται τα επιμέρους offshore αιολικά. Η παραπάνω λύση φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε κόστος και χρόνο, μεγαλύτερη αξιοπιστία και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την ευρωπαϊκή εμπειρία σε ανάλογα έργα (Γερμανία, Δανία, Βέλγιο κ.ο.κ). Η τεχνογνωσία του Διαχειριστή είναι καθοριστική στην όλη προσπάθεια.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ