Με διπλάσιο ρυθμό πρέπει να τρέξουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ για να μπορέσει η Ευρώπη να πιάσει τους στόχους της απανθρακοποίησης, είπε χθες ο Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, και Αντιπρόεδρος της Eurelectric, στο συνέδριο «Power Summit – Balance of Power».
Υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του κλάδου για κλιματική ουδετερότητα, ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum, δήλωσε ότι οι μαζικές επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή και τις υποδομές είναι απαραίτητες για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Με κατάλληλα σχεδιασμένες πολιτικές, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν €175 δισ. ετησίως από την αποφυγή εισαγωγών καυσίμων και να επωφεληθούν από χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.
Η μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας, η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ανταγωνιστικότητα θα ωφελήσουν επίσης την Ευρώπη και θα μειώσουν το οικονομικό κόστος.
Η ανάγκη για δράση δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη. Η Eurelectric καλεί τους φορείς χάραξης πολιτικής να θεσπίσουν τους αναγκαίους παράγοντες που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα με φιλοδοξία και ρεαλισμό.
Οι δύο βασικές προκλήσεις της Ευρώπης για να πετύχει τους στόχους της, σημείωσε είναι το μέγεθος και ο ρυθμός ανάπτυξης των πράσινων τεχνολογιών. «Για να πιάσουμε τους στόχους για το 2030 χρειάζεται σχεδόν να διπλασιάσουμε τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ που κατασκευάζονται κάθε χρόνο», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης.
Το παράδειγμα της Ελλάδας
Φέρνοντας το παράδειγμα της Ελλάδας, καθώς κάθε γεωγραφική περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ περιλαμβάνει την απόσυρση λιγνιτικών μονάδων που παράγουν 3 GW τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη ΑΠΕ προσθέτοντας 5 GW μέχρι το 2026.
►Διαβάστε και: ΥΠΕΝ: Η ΕΕ υιοθέτησε τον ελληνικό μηχανισμό προστασίας της αγοράς ενέργειας
«Επιπλέον, επενδύουμε στην ευελιξία τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της προσφοράς. Αυτό περιλαμβάνει μπαταρίες για αποθήκευση, καταναλωτικά προϊόντα, όπως ηλεκτρικά οχήματα και μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά, και ψηφιακά εργαλεία που μας βοηθούν να αξιοποιήσουμε τη διαχείριση της ζήτησης. Πρόκειται για έναν θεμελιώδη μετασχηματισμό του μείγματος παραγωγής».
Δεκαπλάσια επέκταση των ΑΠΕ
Ακόμη εντονότερη ανάγκη επένδυσης στις ΑΠΕ επισημαίνει η μελέτη Decarbonisation Speedways της Eurelectric υποδεικνύει ότι η ισχύς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να τριπλασιαστεί μέχρι το 2040, μαζί με μια δεκαπλάσια επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μια σταθερή βάση αμετάβλητης ισχύος για να καλύψει περίπου 4.600 TWh της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2040. Η επίτευξη τέτοιων αριθμών που προκαλούν δέος απαιτεί πολιτικές που θα το επιτρέπουν αλλά και επενδύσεις σε ηεκτροπαραγωγή και δίκτυα της τάξης των 100 δισ. ετησίως.
Η μελέτη Decarbonisation Speedways της Eurelectric υπογραμμίζει τις επενδύσεις που απαιτούνται αλλά και τα οφέλη στη μείωση του ενεργειακού κόστους από την στροφή στον εξηλεκτρισμό ως μόνη πηγή ενέργεια το 2050.
Η δράση για το κλίμα, η ενεργειακή ανεξαρτησία και η επανεκβιομηχάνιση απαιτούν μια φιλόδοξη, αλλά ρεαλιστική και ισορροπημένη στρατηγική αποανθρακοποίησης για την Ευρώπη. Μέχρι το 2050, το 70% της τελικής ζήτησης ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα στις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία της Ευρώπης πρέπει να απεξαρτηθεί από τον άνθρακα.
►Διαβάστε και: Γ. Μανιάτης: Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη ενεργειακή κρίση
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια είναι η πιο οικονομικά αποδοτική λύση για τον περιορισμό των εκπομπών και τη μείωση της χρήσης ενέργειας χάρη στην ανώτερη ενεργειακή της απόδοση. Οι μεταφορές θα σημειώσουν το μεγαλύτερα οφέλη αποδοτικότητας, με τουλάχιστον 53% μείωση της χρήσης ενέργειας το 2050 σε σύγκριση με το 2015.
Με ορίζοντα το 2030, το 2040 και το 2050, η μελέτη «Decarbonisation Speedways» της eurelectric, επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο του καθαρού εξηλεκτρισμού στην επιτάχυνση της πορείας της Ευρώπης προς την κλιματική ουδετερότητα και υπογραμμίζει τις δυνατότητές της στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών.
Η επιτυχία της Ευρώπης εξαρτάται, ωστόσο, από κρίσιμους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της αδειοδότησης, των δικτύων και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!