Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, 15 Μαϊου οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, πλην της Ρωσίας, θα υποβάλουν τις προσφορές τους στον πρώτο διαγωνισμό της κοινής πλατφόρμας αγορών φυσικού αερίου της Ευρώπης, του πρόσφατα συσταθέντος μηχανισμού Aggregate Eu, ο οποίος αξιοποιεί το συνολικό οικονομικό βάρος της ΕΕ για μαζικές αγορές φυσικού αερίου.
Αυτός ο πρώτος γύρος διαγωνισμών αφορά παραδόσεις φυσικού αερίου από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.
Η Κομισιόν προκήρυξε στις 10 Μαϊου τον πρώτο διαγωνισμό για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, μέσω της νέας πλατφόρμας. Στον πρώτο αυτό διαγωνισμό, 77 ευρωπαϊκές εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις για να αγοράσουν φυσικό αέριο συνολικού όγκου 11,625 δισ. κυβικών μέτρων. Εξ αυτών, τα 2,781 δισ. κυβικά μέτρα αφορούν υγροποιημένο φυσικό αέριο και τα 9,554 δισ. κυβικά μέτρα παράδοση μέσω αγωγού.
Σημαντική προσέλευση
Η πλατφόρμα της ΕΕ για τις αγορές φυσικού αερίου Aggregate Eu πέτυχε σημαντική προσέλευση αγοραστών και πωλητών φυσικού αερίου μέσα σε λίγες ημέρες Συνολικά, 107 εταιρείες έχουν πλέον δηλώσει ενδιαφέρον είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές γεγονός που «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο Reuters.
Γεμάτες οι αποθήκες
Η αποθήκευση φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ είναι ασυνήθιστα πλήρης, στο 60% της χωρητικότητας, δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι παραμένουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις φέτος, έτσι οι χώρες της ΕΕ υποχρεούνται να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90% έως τον Νοέμβριο.
Το πρόγραμμα κοινής αγοράς στοχεύει να συγκεντρώσει αρκετή ζήτηση για να καλύψει το 15% αυτής της υποχρέωσης - που αντιστοιχεί σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ένα κλάσμα της συνολικής ζήτησης της ΕΕ περίπου 360 bcm.
Διαβάστε επίσης: Ενεργειακό κόστος: Ποιο είναι το φθηνότερο καύσιμο - Εξοικονόμηση έως 3.500 ευρώ
Στόχος η αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους
Η ΕΕ εγκαινίασε το κοινό πρόγραμμα αγοράς φυσικού αερίου για να συμβάλει στην πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα - και να αποφευχθεί η επανάληψη των ρεκόρ υψηλών τιμών ενέργειας και οι φόβοι για ελλείψεις ενέργειας στην Ευρώπη πέρυσι, αφού η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η εκτίμηση της Κομοσιόν είναι ότι η πλατφόρμα με την πάροδο του χρόνου μπορεί πράγματι να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών και στην εξασφάλιση του εφοδιασμού σε πελάτες που διαφορετικά θα διέτρεχαν κίνδυνο. Στα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει καλύτερη πρόσβαση σε μικρότερους αγοραστές που διαφορετικά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες πρόσβασης στις παγκόσμιες αγορές.
Ο πρώτος γύρος συγκέντρωσης των ενδιαφερομένων, έκλεισε την Τρίτη 2/5 και 65 ευρωπαϊκές εταιρείες δήλωσαν συμμετοχή στην από κοινού αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic. Συνολικά, 101 εταιρείες έχουν πλέον δηλώσει ενδιαφέρον για την πλατφόρμα είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές - μια αρχική απάντηση που ο Sefcovic είπε ότι «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας».Ο Sefcovic είπε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά φυσικού αερίου για μικρότερες εταιρείες και στη μείωση των τιμών ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης, όπως οι παραγωγοί λιπασμάτων και χάλυβα.
Διαβάστε επίσης: Γ. Μητρόπουλος (Φυσικό Αέριο): 300 εκατ. τα φέσια στην αγορά από τον «ενεργειακό τουρισμό»
Τα επόμενα βήματα
Τώρα στόχος είναι οι πρώτες συμφωνίες να υπογραφούν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και ακολούθως να επαναλαμβάνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών κάθε δύο μήνες. Μέχρι στιγμής, τα αιτήματα ζήτησης καλύπτουν παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024.
Η τσεχική ενεργειακή εταιρεία CEZ, η ισπανική Cepsa και η Πολωνική PKN Orlen είναι μεταξύ των εταιρειών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κοινής αγοράς, ανέφεραν εκπρόσωποι των εταιρειών. Περίπου 19 από τις 101 εταιρείες που έχουν δηλώσει συμμετοχή έχουν επίσης εγγραφεί ως μεσάζοντες για να εκπροσωπήσουν πολλές μικρότερες εταιρείες που θέλουν να συγκεντρώσουν τη ζήτησή τους.
Το μεγαλύτερο μέρος της καταγεγραμμένης ζήτησης φυσικού αερίου - 77% - αφορά παραδόσεις σε σημεία σε δίκτυα αγωγών, ενώ το 23% είναι για υγροποιημένο φυσικό αέριο, (LNG). Ως επόμενο βήμα, η πλατφόρμα της ΕΕ θα συλλέγει προσφορές από προμηθευτές και θα αντιστοιχίζει τους αγοραστές με τους προμηθευτές έως τις 17 Μαΐου. Οι αντίστοιχες εταιρείες θα διαπραγματευτούν στη συνέχεια συμβάσεις φυσικού αερίου ενώ οι εμπορικές συνομιλίες, θα γίνουν μεταξύ των εταιρειών χωρίς ανάμειξη της Ε.Ε.