Με έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας είναι έτοιμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά υδρογόνου η Hellenic Hydrogen (η κοινοπραξία των ΔΕΗ και Motor Oil) η οποία υπέβαλε αίτημα στο Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε. (Innovation fund), στις 18 Μαρτίου, για να χρηματοδοτήσει το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας στη Δυτική Μακεδονία ενώ συνεχίζει να ωριμάζει τα υπόλοιπα της έργα.
Η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτρόλυσης στην ΝΑ Ευρώπη
Το έργο μεγάλης κλίμακας της εταιρείας αφορά μια μονάδα ηλεκτρόλυσης που θα προσεγγίζει τα 100 MW, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όταν ολοκληρωθεί και λειτουργήσει. Σήμερα η μεγαλύτερη αντίστοιχη μονάδα που λειτουργεί στην Ευρώπη φτάνει τα 45 MW.
Η Hellenic Hydrogen βρίσκεται σε συζητήσεις για την εκπόνηση μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας, υπολογίζοντας πως, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, απαιτείται ακόμη ένας χρόνος «ωρίμανσης» του έργου, για να ακολουθήσουν 2 χρόνια κατασκευής, με στόχο η μονάδα να λειτουργήσει περί το 2026-2027.
Οι επιδοτήσεις του Ταμείου Καινοτομίας
Υπενθυμίζεται, ότι το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ έχει δεσμεύσει αρχικά 800 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τα έργα υδρογόνου μέσω δημοπρασιών οι οποίες θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, με τους ακριβείς όρους και προϋποθέσεις τους να αναμένεται να ανακοινωθούν τον Ιούνιο.
Το πρόγραμμα θα προσφέρει στους νικητές της δημοπρασίας μια σταθερή επιδότηση για κάθε κιλό ανανεώσιμου υδρογόνου που παράγεται τα επόμενα δέκα χρόνια, σε μια προσπάθεια να καλύψει το επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές για την αγορά ανανεώσιμου υδρογόνου αντί για μη ανανεώσιμο υδρογόνο ή φυσικό αέριο, τα οποία είναι παραδοσιακά φθηνότερα πηγές ενέργειας.
Καινούρια κοιλάδα υδρογόνου
Παράλληλα η εταιρεία θα συμμετέχει και σε μικρότερα έργα και για αυτό και σε συνεργασία με 27 φορείς (μαζί με ελληνικά ιδρύματα με άλλους επιχειρηματικούς εταίρους και την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ) έχει υποβάλλει μία πρόταση για μία καινούργια κοιλάδα υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα προώθησης του υδρογόνου. Πρόθεση της εταιρείας είναι να «ωριμάσει» το έργο ως την επενδυτική απόφαση που θα καθορίσει τι κεφάλαια θα κληθούν να διαθέσουν οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση.
Έργα σε Κρήτη και Κόρινθο
Αντίστοιχα έργα σχεδιάζονται σε Κρήτη και Κόρινθο. Οι κοιλάδες υδρογόνου είναι τοπικά οικοσυστήματα που περιλαμβάνουν την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου καθώς και πλήθος τελικών χρήσεων όπως είναι οι μεταφορές και η βιομηχανία. Ταυτόχρονα, αποτελούν σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη και ωρίμανση των τεχνολογιών υδρογόνου, επιτρέποντας την ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας υδρογόνου.
Η αξιοποίηση του παραγόμενου υδρογόνου θα αφορά κυρίως τους κλάδους της ηλεκτροπαραγωγής και των μεταφορών (κυρίως βαριές μεταφορές) και ίσως την βιομηχανία, πράγμα που ωστόσο, βρίσκεται υπό διερεύνηση, καθώς χρειάζεται να υπάρξει μια «χαρτογράφηση» της περιοχής, προκειμένου να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι όποιες ανάγκες υπάρχουν.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!