Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

An. Borgeas (GAP): Επένδυση 1,3 δισ. ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αιγυπτου

Τα πλεονεκτήματα του έργου Greece – Africa Power Interconnector (GAP), παρουσίασε χθες σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος  του GAP Mr. Andreas Borgeas, σημειώνοντας ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να προωθεί πολλές διεθνείς διασυνδέσεις.

Το έργο αποτελεί πρόταση του Ομίλου Eunice, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνδεση της νοτιοανατολικής Κρήτης με την Αίγυπτο καθώς και την επέκταση της διασύνδεσης αυτής προς την Αττική, αποτελώντας την πλέον κατάλληλη επιλογή για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο ηπείρων.

To project στοχεύει στη μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Κρήτη και από εκεί μέσω του Southern Aegean Interconnector, έως την Αττική. Θα αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια συνολικής ισχύος 2.000 MW, με αφετηρία το Μαχμούτ και κατάληξη στον Αθερινόλακκο στην Κρήτη, μήκους 450 χλμ. Το βάθος στην περιοχή είναι 3.500μ στην Αίγυπτο και 4.500 μ. στην Κρήτη. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ.

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου GAP, συγκαταλέγεται στα έργα που συγκεντρώνουν ισχυρή υποστήριξη και από τις δύο πλευρές της Μεσογείου, ενώ είναι ενταγμένο στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) TYNDP 2022. 

►Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Μεγάλο έργο υποδομών για το ΕΛΚΕΘΕ ύψους 8 εκατ. ευρώ

Τα πλεονεκτήματα

Βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης διασύνδεσης αποτελεί το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος, καθώς αποτελεί οικονομικότερη λύση στο σύνολο της αλλά και ανά μονάδα ονομαστική μεταφορικής ικανότητας (€/MW) σε σχέση με άλλα αντίστοιχα projects ενώ υλοποιεί τη διασύνδεση στο σημείο μεγαλύτερης εγγύτητας της Κρήτης με την Αίγυπτο.

Ο κ. Andreas Borgeas, που από τον Ιανουάριο ανέλαβε τη θέση αυτή, σημείωσε ότι το project δεν είναι ανταγωνιστικό στο άλλο project διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, το GREGY.

Πολλαπλές διεθνείς διασυνδέσεις

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση και μπορεί να προωθήσει πολλαπλές διεθνείς διασυνδέσεις γιατί στόχος είναι να καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος για τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

To GAP έχει κάνει αίτηση για ένταξη στο Ευρωπαϊκά έργα Κοινού Ενδιαφέροντος και αν πετύχει να ενταχθεί σε αυτά, θα επιταχυνθεί η υλοποίησή του. Ο κ. Borgeas τόνισε ωστόσο ότι ακόμη και αν δεν ενταχθεί το έργο στα PCI, PMI θα προχωρήσει κανονικά.

Σχετικά με την άποψη του ΑΔΜΗΕ και την επάρκεια του δικτύου του ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη, να δεχτεί την ενέργεια, που θα φέρει από την Αίγυπτο η διασύνδεση  GAP, ο κ. Andreas Borgeas, τόνισε, ότι έχει πραγματοποιήσει συζητήσεις για το project με τον κ. Μανούσο Μανουσάκη τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ και ότι αυτές οι συζητήσεις συνεχίζονται. 

►Διαβάστε επίσης: Ηλιακοί θερμοσίφωνες: Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 905 ευρώ - Προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Ελκυστικό σε επενδυτές

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του  GAP το διακρατικό και διεθνές αυτό  project,  είναι ελκυστικό στους επενδυτές. Αναφέρθηκε στην  McDermott που ήδη έχει εμπλακεί στο project παρέχει  μηχανικές και κατασκευαστικές λύσεις στον κλάδο της ενέργειας, και όπως είπε σύντομα θα υπάρχει εμπλοκή συμφερόντων από την Ελλάδα τη Γαλλία και την Αίγυπτο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ