Νέα
  • ΓΔ: 1397.63 +0.93%
  • Τζίρος: 80,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εργαζόμενοι ΡΑΕ: Αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας - Τι ζητούν

Πλήρης αποδυνάμωση και αποσύνθεση της ΡΑΕ φέρνει ο νέος νόμος του ΥΠΕΝ αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΡΑΕ, καθώς ενώ επεκτείνει το αντικείμενό της στα Απόβλητα και τα Ύδατα δεν αυξάνει το προσωπικό της.

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κλάδος της ενέργειας θα περιέλθει στο απόλυτο τέλμα, θα μείνει χωρίς εποπτεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ, ανεβάζοντας τους τόνους  της αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Ενέργειας, για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που προβλέπει τη μετατροπή της σε ΡΑΑΕΥ, δηλαδή Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων.

Η Ρυθμιστική Αρχή χωρίς την απαιτούμενη αύξηση προσωπικού δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει  στα παλιά και νέα καθήκοντα που της ανατίθενται, σημειώνουν.  

Πρόθεση των εργαζομένων  είναι να προχωρήσουν σε στάση εργασίας με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να παραστούν σε συγκέντρωση στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης του νόμου (την επόμενη Τρίτη).

Επίσης τονίζουν, ότι εφόσον δεν υπάρξουν προβλέψεις για την ενίσχυση της ΡΑΕ και του προσωπικού της και ο τελικός νόμος θίγει την ανεξαρτησία του ρυθμιστή της ενέργειας, θα προχωρήσουν σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβίαση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 και της Οδηγίας 2009/72 δεδομένου ότι το άρθρο 57 «Διορισμός και ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών».

►Διαβάστε επίσης: Σε υπερ-Αρχή μετατρέπεται η ΡΑΕ - Ποιοι τομείς περνάνε στις αρμοδιότητές της

Καμία συνεργασία

 Όπως σημειώνουν πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο κατά την υπερ-εικοσαετή διαδρομή της ΡΑΕ που καταρτίσθηκε χωρίς καμία συνεργασία με την Αρχή και θα οδηγήσει σε τέλμα την αγορά ενέργειας, αφού θα λειτουργεί χωρίς εποπτεία.

Οι εργαζόμενοι στη ΡΑΕ, τονίζουν πόσο απαραίτητη είναι η εποπτεία στον τομέα της ενέργειας, αφού ο ενεργειακός τομέας είναι ένας τομέας που υπόκειται σε έντονη και βαθιά ρύθμιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ τα ύδατα και τα απόβλητα, που θα απορροφήσουν σημαντικούς πόρους της Αρχής, παρά την προφανή σημασία τους, έχουν κυρίως εθνικό χαρακτήρα και δεν προκαλούν διασυνοριακές επιπτώσεις. Το βασικό περίγραμμα του ενεργειακού τομέα και ο ρόλος της ΡΑΕ σε αυτόν, όπως αναφέρουν, έχει τα θεμέλιά του στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεν αντιτίθεται στην ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων

Διευκρινίζουν ότι δεν αντιτίθεται στην ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση αυτή ανήκει στην Κυβέρνηση. Αντιδρούν όμως επειδή αυτή η επέκταση γίνεται άναρχα, χωρίς καμία προϋπόθεση για τη διασφάλιση της λειτουργίας των νέων κλάδων και με σοβαρούς κινδύνους για την απώλεια κάθε αποτελεσματικότητας για τον ήδη κλυδωνιζόμενο κλάδο της ενέργειας.

Η λογική προσέγγιση θα ήταν πρώτα να ενισχυθούν τα θεμέλια μίας Αρχής και μετά να προστεθούν νέα βάρη, σημειώνουν και η επέκταση να γίνει με τον σωστό τρόπο, με επάρκεια πόρων και αξιοπρεπείς αμοιβές.

«Στο σχέδιο νόμου δεν υφίσταται καμία πρόνοια για την ενίσχυση της νέας Αρχής, με στελέχη που θα προσληφθούν βάσει κατάλληλου πλαισίου καθώς και τη διαμόρφωση αξιοπρεπών αποδοχών ώστε να αποτραπούν οι αθρόες αποχωρήσεις προσωπικού.

Η Πολιτεία φαίνεται να θεωρεί ότι η προσθήκη έξι θέσεων μετακλητών υπαλλήλων επαρκεί για την άσκηση των αρμοδιοτήτων στους νέους κλάδους υδάτων και αποβλήτων. Επομένως, δια της σιγής του νομοθέτη, είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι η ήδη δραματικά υποστελεχωμένη Γραμματεία της ΡΑΕ, η οποία έχει προσληφθεί για την υποστήριξη του κλάδου της ενέργειας, θα αναλάβει χωρίς να ερωτηθεί διαφορετικά καθήκοντα, για την υποστήριξη των υδάτων και των αποβλήτων.

►Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τι προβλέπει ο οδηγός και πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Δικαιούχοι και ποσά

Είναι βέβαια σαφές ότι αν δεν ενισχυθεί το Προσωπικό μας δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε όχι στις νέες, διευρυμένες αρμοδιότητες αλλά ούτε καν στις υφιστάμενες αρμοδιότητες. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο κλάδος της ενέργειας θα περιέλθει στο απόλυτο τέλμα.

Ο τομέας της ενέργειας θα μείνει χωρίς εποπτεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον. Ήδη ασθμαίνουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ανταποκρινόμαστε στο έργο μας, με τον τρόπο που θα θέλαμε και με τον τρόπο που χρειάζονται οι καταναλωτές και η αγορά, παρά το ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Ωστόσο, μετά την ανάθεση των νέων αρμοδιοτήτων, η κατάσταση θα αλλάξει άρδην και η ζημία θα είναι ανεπανόρθωτη για τη νέα Αρχή, τον κλάδο της ενέργειας, τους κλάδους των υδάτων και των αποβλήτων, την αγορά, τους καταναλωτές, την εθνική οικονομία. Νίπτουμε τας χείρας μας!», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το ανθρώπινο δυναμικό της ΡΑΕ φυλλορροεί

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι ο όγκος εργασίας της Αρχής βαίνει διαρκώς αυξανόμενος ενώ το προσωπικό συρρικνώνεται. Κατά την τελευταία 20-ετία, οι αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στην ΡΑΕ (Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο, ΑΠΕ, Ασφάλεια Εφοδιασμού κλπ.), η πολυπλοκότητα των θεμάτων και οι τομείς που χρήζουν συνεχούς εποπτείας έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Για να ανταποκριθεί στις αυξημένες αρμοδιότητες της (ν. 4001/2011), το οργανόγραμμα προβλέπει 211 θέσεις εργασίας (120 Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ), 17 Έμμισθοι Δικηγόροι και 74 Διοικητικό Προσωπικό).
Σήμερα, το ενεργό τακτικό προσωπικό αντιστοιχεί στο 22% (46/211) των προβλεπομένων από το οργανόγραμμα θέσεων.

►Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ: Τι αλλάζει στις τμηματικές άδειες λειτουργίας

Οι ΕΕΠ που απασχολούνται με τη βασική αποστολή της ΡΑΕ (Ρύθμιση, Εποπτεία, Προστασία Καταναλωτών) είναι μόνο το 19% των προβλεπομένων (23/120).

Τελευταία φορά που έγιναν προσλήψεις ήταν το 2013 (14 ΕΕΠ), βάσει διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2008.
Την ίδια περίοδο, οι αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Ρυθμιστικές αρχές αυξάνουν το προσωπικό τους με ρυθμό από 2-5% ετησίως.

Η διαρροή του προσωπικού οφείλεται κυρίως στην αναντιστοιχία του όγκου, της δυσχέρειας και της ειδικής ευθύνης της εργασίας σε σχέση με τις απολαβές. Το μόνιμο προσωπικό αποχωρεί για θέσεις κυρίως στην αγορά και σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς με διπλάσιες και τριπλάσιες αποδοχές συν πρόσθετες παροχές… Το μισθολογικό δυσχεραίνει την επιστροφή τους ή την προσέλκυση νέου ανθρωπίνου δυναμικού που θα δεσμευτεί στην παραμονή του στην υπηρεσία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ