Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: 15 Μαρτίου ανοίγει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για τις κοινές προμήθειες

Τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου από τα ευρωπαϊκά κράτη πρόκειται να κάνει μέσα στο μήνα η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αν και οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά κοντά πλέον στα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στόχος είναι να διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές και την επόμενη χειμερινή περίοδο συνάμα με την ανατροφοδότηση των στρατηγικών αποθεμάτων και την επάρκεια όλης της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για κοινή ζήτηση από τους «27» και τρεις ακόμη γειτονικές χώρες (Ουκρανία, Σερβία και Μολδαβία που θα καλυφθούν από την ευρωπαϊκή "ομπρέλα") στα 24 δισ. κυβικά μέτρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι πρώτες προσφορές θα υποβληθούν μέσα στον Απρίλιο και στόχος είναι τα πρώτα συμβόλαια με τους ξένους προμηθευτές, από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, να υπογραφούν γύρω στον Ιούνιο.

Θυμίζουμε πως η από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου είναι ένα από τα νέα εργαλεία που αποφάσισε η ευρωπαϊκή οικογένεια στο πλαίσιο της θωράκισης της από την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος και η διακοπή των ροών από τη Ρωσία. Και παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει αισθητά, περίπου κατά 85%, από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας εκτιμάται πως θα εντείνει τον ανταγωνισμό για ενεργειακές προμήθειες επηρεάζοντας πιθανότατα και τις τιμές.

Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με τον κ. Σέφκοβιτς, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί ήδη από διεθνείς προμηθευτές για τη διασφάλιση νέων συμβολαίων με την Ευρώπη είναι τεράστιο. Συνολικά πάνω από 50 εταιρείες του κλάδου, από όλο τον κόσμο, ενδιαφέρονται για κάποιο ευρωπαϊκό συμβόλαιο μέσω της νέας ενεργειακής πλατφόρμας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για κοινές αγορές αερίου από μπλοκ βιομηχανικών κλάδων της Ευρώπης, όπως είναι οι χαλυβουργίες και οι βιομηχανίες αυτοκινήτου. Σε επίπεδο κρατών, 22 χώρες έχουν εκφράσει αρχικό ενδιαφέρον για κοινές προμήθειες αερίου. 

Η ΕΕ πρόκειται να ανοίξει την ενεργειακή πλατφόρμα, ώστε οι επιχειρήσεις της περιοχής να δηλώσουν ενδιαφέρον για την αγορά φυσικού αερίου στις 15 Μαρτίου, με στόχο έτσι να υπάρχουν πιθανές προσφορές από προμηθευτές, ενώ λίγες ημέρες μετά θα κάνει ανάλογη έκκληση προς κεντρικούς αγοραστές και διαμεσολαβητές, οι οποίοι θα αναλάβουν την επίτευξη των συμφωνιών μεταξύ των προμηθευτών και των τελικών καταναλωτών.

«Τον Απρίλιο, σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην πλατφόρμα, μέσα από το οποίο οι εταιρείες θα παρουσιάσουν επισήμως πόσο αέριο θα θελήσουν να αγοράσουν μέσα από την πρώτη προσφορά. Και αυτό που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως ουσιαστικά ανοίγουμε μια μεγάλη αγορά σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αλλιώς δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν τμήμα ενός cargo LNG ή να έρθουν σε επαφή με έναν μεγάλο ενεργειακό παίχτη» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο Bloomberg.  

Μετά την υποβολή των πρώτων προσφορών, η ΕΕ σκοπεύει να οργανώσει κοινές προμήθειες αερίου σε τακτική βάση, ώστε να διασφαλίσει ότι όλο το μπλοκ και όλοι οι κλάδοι έχουν λάβει ικανές προμήθειες.

Αναπλήρωση των αποθεμάτων

Οι νέοι κανόνες ορίζουν, εξάλλου, πως τα κράτη μέλη πρέπει να διατηρούν υποχρεωτικά ένα συγκεκριμένο ύψος στα εθνικά στρατηγικά αποθέματα τους, κάτι που σημαίνει πως η ζήτηση θα παραμείνει ψηλά και μέσα στο καλοκαίρι, για την αναπλήρωση των ποσοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν το χειμώνα.

Αν και τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται σήμερα γύρω στο 61%, χάρη στον σχετικά ήπιο χειμώνα που βίωσε η περιοχή, η προσοχή ήδη επικεντρώνεται στην πλήρη αποκατάσταση τους, μέσα στους επόμενους μήνες, πριν δηλαδή την επόμενη χειμερινή περίοδο, όπου οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι διαφορετικές και βέβαια ούτε ο πόλεμος να έχει ίσως τερματιστεί.  

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα μας επιφυλάσσει η χρονιά. Αυτό όμως που είναι σίγουρα σημαντικό είναι να διαχειριστούμε τις τιμές. Δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε την (ευρωπαϊκή) οικονομία με τόσο μεγάλη διαφορά στις τιμές συγκριτικά με τα επίπεδα των ΗΠΑ ή της Κίνας» τόνισε ο κ. Σέβκοβιτς.

Σήμερα, η τιμή του TTF κινείται ανοδικά περίπου κατά 3%, στα 43,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Traders του κλάδου σχολιάζουν πως μετά από μια… ήρεμη περίοδο, η ζήτηση έχει αρχίσει και πάλι να φουντώνει, ακριβώς διότι η πτώση των τιμών αποτελεί ευκαιρία για τη διασφάλιση νέων συμβολαίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα