Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξανά στο προσκήνιο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη - Η σημασία του έργου

Η υπογραφή του Μνημονίου έγινε από τους υπ. Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας, Κώστα Σκρέκα και Ρόσεν Χριστόφ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ

Ενα βήμα πιο κοντά έρχεται ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη μετά την χθεσινή υπογραφή στο Μέγαρο Μαξίμου του σχετικού Μνημονίου (MOU) μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η υπογραφή έγινε από τους υπ. Ενέργειας των δύο χωρών, Κώστα Σκρέκα και Ρόσεν Χριστόφ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ.

Επίσης υπεγράφη δεύτερο MOU για την αποθήκευση φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί Μνημόνιο Σύμπραξης των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών στο πεδίο της ασφάλειας εφοδιασμού και της αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αυτό, στο εξής, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικού αέριο στις εγκαταστάσεις της υπόγειας αποθήκης αερίου Σιρέν στη Βουλγαρία και αντίστροφα, οι βουλγαρικές εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν την Ρεβυθούσα. «Ετσι οι δύο χώρες θα έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση σε κρίσιμες υποδομές για την ενεργειακή τους ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το MOU για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναβιώνει ένα παλιό σχέδιο για να εξυπηρετήσει την ανάγκη ενεργειακής ασφάλειας της Βουλγαρίας, καθώς υπό τα νέα δεδομένα, επιτάσσεται η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. Με την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης, δεσμεύονται να διερευνήσουν τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού.

►Διαβάστε και: Κ. Μητσοτάκης: Οι συμφωνίες που αναβαθμίζουν την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας

Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που αναπτύσσονται στην περιοχή, όπως η υπό κατασκευή νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 840 MW με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας πως διαμορφώνεται ένα πυκνό δίκτυο ενεργειακών δρόμων στα Βαλκάνια με πανευρωπαϊκή διάσταση και βεληνεκές.

Η γεωπολιτική σημασία του αγωγού

Σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά ο αγωγός έχει την απόλυτη αμερικανική στήριξη. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν, κατά τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα, τη Δευτέρα και Τρίτη 20-21 Φεβρουαρίου, αναμένεται να αναφερθεί στη σημασία της Αλεξανδρούπολης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, αλλά και για τη γεωπολιτική σημασία του σχεδιαζόμενου αγωγού.

Η Αλεξανδρούπολη εξελίσσεται σε ένα από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Αν. Μεσογείου, στην οποία θα καταφτάνει πετρέλαιο κυρίως από τη Μ. Ανατολή, προκειμένου να κατευθυνθεί στο Μπουργκάς και από εκεί στις αγορές της Αν. Ευρώπης, παρακάμπτοντας τα στενά. Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόκειται για έναν αγωγό μήκους 260 χιλιομέτρων, διαμέτρου 10 ιντσών και δυναμικότητας 10 εκατ. τόνων το χρόνο, έναντι 35-50 εκατ. του αρχικού πλάνου. Μέχρι ενός σημείου ο αγωγός θα ακολουθεί παράλληλη χάραξη με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.

Ο αγωγός θα είναι μήκους 130 χλμ στην Ελλάδα - και αντίστοιχου μήκους στη Βουλγαρία με διάμετρο 24 ιντσών και χωρητικότητα 10 εκατ. τόνων για τη μεταφορά πετρελαίου στο διυλιστήριό της, το οποίο επίσης θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Σήμερα το βουλγαρικό διυλιστήριο της Lukoil στο Μπουργκάς, όπου και θα φτάνει το πετρέλαιο, χωράει 7-8 εκατ τόνους, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετατραπεί ανάλογα, ώστε να δέχεται 10 εκατ.

►Διαβάστε και: «Γάμος» Ελλάδας - Αιγύπτου και στο φυσικό αέριο με στόχο την αγορά της Ευρώπης

Μετά την υπογραφή του Μνημονίου, θα ακολουθήσει σύσταση της κοινής ελληνο-βουλγαρικής ομάδας εργασίας η οποία θα αναλάβει να «ωριμάσει» το έργο, με την έναρξη των εργασιών να τοποθετούνται, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του κ. Χριστόφ, σε 1-2 χρόνια από σήμερα, ενώ η έναρξη λειτουργίας του αγωγού, πιθανόν σε 3-4 χρόνια.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο θα έχει ο όμιλος Κοπελούζου και η Helleniq Energy. Ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει έτοιμες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και οι δύο όμιλοι Κοπελούζου και τα ΕΛΠΕ θα είναι οι φορείς υλοποίησης του project.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ