Νέα
  • ΓΔ: 1540.26 +0.05%
  • Τζίρος: 2,39 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρέλαιο: Η ρωσική πίεση, ο ρόλος του ΟΠΕΚ και η επιστροφή πάνω από τα 100 δολάρια

Πηγή: Pixabay

Η Ρωσία έριξε τη… βόμβα της στην πετρελαϊκή αγορά, την Παρασκευή, έστω και με καθυστέρηση σε σχέση με την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εμπάργκο και του πλαφόν στις τιμές, προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενο ένα άμεσο άλμα στις διεθνείς τιμές. Όμως, το ερώτημα που θα καθορίσει την πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα έχει να κάνει και με τον τρόπο που θα αντιδράσει ο ΟΠΕΚ στα νέα δεδομένα.

Σε πρώτη φάση, τα ρωσικά «αντίποινα» στο εμπάργκο και το πλαφόν με μείωση της εγχώριας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από το Μάρτιο έφερε μια εύλογη εκτίναξη των διεθνών τιμών. Με τον τρόπο αυτό τα κέρδη του μαύρου χρυσού για το σύνολο της εβδομάδας διευρύνθηκαν, αντισταθμίζοντας τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν προκαλέσει οι ενδείξεις ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων, κάτι που λειτουργεί επιβαρυντικά για τις τιμές.

Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Ρωσικά «αντίποινα» στο πλαφόν με μείωση της παραγωγής - Νέο άλμα στις τιμές

Για το σύνολο της εβδομάδας η αύξηση στις τιμές κινήθηκε γύρω στο 10%, όμως το πλέον βασικό είναι πως συσσωρεύονται οι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην τροφοδότηση ενός νέου ανοδικού κύκλου των τιμών.

Πηγή: Pexels

Νέα δεδομένα

Πραγματικά, αναλυτές και traders άρχισαν να ανανεώνουν τις προβλέψεις τους επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο επιστροφής του Brent στα επίπεδα των 100 δολαρίων, ενδεχομένως μάλιστα νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Αναλύσεις, όπως της Morgan Stanley και της Goldman Sachs «βλέπουν» πιθανή επιστροφή των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Η Goldman Sachs κάνει λόγο για αύξηση του Brent στα 105 δολάρια το βαρέλι, ενώ η Morgan Stanley τοποθετεί τον πήχη πιο ψηλά, στα 110 δολάρια.

Υπάρχουν, ωστόσο, και «παίκτες» της αγοράς που προβλέπουν ακόμη ισχυρότερο ράλι, μέσα στη χρονιά. Ενδεικτικά ο Πιερ Αντουράν, του ομώνυμου ενεργειακού hedge fund, σε συνέντευξη του στους «Financial Times» δήλωσε πως διαβλέπει εκτίναξη της τιμής του Brent έως και στα 140 δολάρια το βαρέλι.

Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο η προοπτική ανάκαμψης των τιμών, όσο και το χρονοδιάγραμμα της ανοδικής τροχιάς τους. Κατά ορισμένους αναλυτές ο τρόπος που η Ρωσία αλλάζει τα δεδομένα, είναι πιθανόν να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα του ράλι, φέρνοντας τις τιμές κοντά ή και πάνω από το «μαξιλάρι» των 100 δολαρίων μέχρι το Μάιο!

Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά σίγουρα το γεγονός ότι το άνοιγμα της κινεζικής αγοράς συντηρείται, ισχυροποιώντας τα επίπεδα ζήτησης από τον ασιατικό γίγαντα. Νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης με άλμα των επιπέδων κατανάλωσης στη χώρα  κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό μεταφράζεται αντιστοίχως σε ώθηση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πηγή: AP

Νέα μετωπική Δύσης-ΟΠΕΚ

Η προοπτική ενός νέου ράλι στις ενεργειακές τιμές, που θα πιέσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα αναζωπυρώσει βεβαίως τις πληθωριστικές πιέσεις στη Δύση, σε ένα διάστημα που οι αγορές ήλπιζαν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν ρυθμό, θα φέρει και πάλι το «μπαλάκι» στο τερέν του ΟΠΕΚ. Οι δυτικές κυβερνήσεις θα αρχίσουν και πάλι να πιέζουν το καρτέλ να αναλάβει δράση για να καλύψει τη χαμένη ρωσική παραγωγή, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό η αγορά θα σταθεροποιηθεί και πάλι. Όμως, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί απίθανο πως οι πετρελαϊκές χώρες θα ενδώσουν στο πρέσινγκ.

Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Οι ρωσικές εξαγωγές αντέχουν, αλλά τα έσοδα πέφτουν συνεχώς

Αν και επισήμως η Ρωσία δεν είχε ενημερώσει τον ΟΠΕΚ+ για την απόφαση του, πηγές ανέφεραν πως το Κρεμλίνο είχε διεξάγει συνομιλίες με «κάποιες χώρες» του καρτέλ. Ανάμεσα τους πιθανότατα η Σαουδική Αραβία που μέχρι τώρα παρέχει σημαντική όσο και διαρκή στήριξη στη Μόσχα, ρισκάροντας και τις συνέπειες του εκνευρισμού της Ουάσιγκτον.

Αναλόγως τώρα είναι απίθανο το Ριάντ να αλλάξει θέση. Διεθνή δημοσιεύματα, όπως του Bloomberg και του Reuters, επικαλούμενα αξιωματούχους από τους συμμάχους της Ρωσίας στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, υποστήριξαν πως η πετρελαϊκή συμμαχία, όχι μόνο δεν θα αντιδράσει στην μείωση της παραγωγής από τη Μόσχα, αλλά πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής όλη τη χρονιά.

Ανεξαρτήτως των διακυμάνσεων στις τιμές, οι χώρες παραγωγής δεν έχουν καμία διάθεση να ρισκάρουν να δημιουργήσουν συνθήκες υπερπροσφοράς που θα μπορούσαν να μειώσουν κι άλλο τις τιμές. Κι αυτό με δεδομένο πως, παρά την ανάκαμψη του τελευταίου διαστήματος, οι τιμές παραμένουν πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά της περσινής χρονιάς, κοντά στα 128 δολάρια το βαρέλι για το Brent που...  θησαύρισαν τα ταμεία τους.  

Με δεδομένο ότι τα επίπεδα της παγκόσμιας ζήτησης αυξάνονται, με οδηγό την Κίνα, η διατήρηση των επιπέδων προσφοράς στα ίδια επίπεδα σημαίνει πως η άνοδος των τιμών είναι -άνευ συγκλονιστικού απροόπτου- μονόδρομος. Εξού και η αναζωπύρωση των σεναρίων για εκτίναξη των τιμών πάνω από το όριο των 100 δολαρίων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ