Ανάσα στο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους που αντιμετωπίζει η βιομηχανία, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση ικανοποιώντας ένα αίτημα που έχουν εκφράσει εδώ και καιρό οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας.
Αφορά την εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ενέργειας από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, για τις ποσότητες που αφορούν διμερή συμβόλαια για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ και η Κομισιόν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την εξαίρεση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά εφόσον αυτές έχουν συνάψει PPAs με ενεργοβόρους καταναλωτές και εφόσον πρόκειται για φυσική παράδοση των ποσοτήτων ρεύματος.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου οι ενεργοβόρες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλότερο ενεργειακό κόστος αφού δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που είχαν με τη ΔΕΗ. Από την 1η Ιανουαρίου όλες οι μονάδες ακόμη και οι ενεργοβόρες τιμολογούνται με τιμές χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος αφού για τις περισσότερες βιομηχανίες οι συμβάσεις έληξαν στο τέλος του 2022 και για άλλες σταδιακά λήγουν εντός του 2023.
Έρχεται απόφαση από το ΥΠΕΝ
Εφόσον δοθεί η σχετική έγκριση από την Κομισιόν, το ΥΠΕΝ πρόκειται να λάβει σχετική απόφαση ώστε να είναι εφικτή η σύναψη διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στους ηλεκτροπαραγωγούς και τις βιομηχανίες υψηλής τάσης.
Και θα προβλέπει τις προϋποθέσεις για να υπάρχει εξαίρεση από την εφαρμογή του μηχανισμού ανάκτησης μέρους των εσόδων (πλαφόν), την ανάγκη δηλαδή οι ηλεκτροπαραγωγοί όσο και οι καταναλωτές ενέργειας να παρουσιάσουν αναλυτικό πρόγραμμα φυσικής παράδοσης ρεύματος.
Σημειώνεται, ότι με πρόσφατη απόφασή της η ΡΑΕ αύξησε το ποσοστό των συμφωνιών για την πώληση ρεύματος που μπορεί να κάνει η ΔΕΗ εκτός του χρηματιστηρίου ενέργειας. Με απόφαση που εξέδωσε ο Ρυθμιστής προς το τέλος της περασμένης χρονιάς το όριο ανεβαίνει από το 20% στο 30%.
Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα να αυξηθούν οι ποσότητες που μπορεί να δώσει η ΔΕΗ σε διμερή συμβόλαια, αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες, το πρόβλημα δεν ήταν αυτή η άρση αυτού του περιορισμού, αλλά η συμφωνία για την τιμολόγηση της ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ και των ενδιαφερομένων.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!