Νέα
  • ΓΔ: 1529.32 -0.10%
  • Τζίρος: 3,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό αέριο: Η σινορωσική ενεργειακή συμμαχία και το παιχνίδι των ανατολικών αγωγών

Πηγή: AP

Τα εγκαίνια του project ενός νέου μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Σιβηρία, το οποίο προγραμματίζεται να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες από την Κίνα, έκανε διαδικτυακά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, επιβεβαιώνοντας τη σημασία που δίνει στην ενίσχυση των σινορωσικών σχέσεων εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Σε online σύνδεση του με την τοποθεσία του κοιτάσματος Kovykta, ο Ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε προς τους εργαζομένους κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό γεγονός» για την ενεργειακή βιομηχανία της χώρας και την οικονομία συνολικά.

Πραγματικά, η έναρξη παραγωγής στο Kovykta θεωρείται κομβικής σημασίας για τη νέα στρατηγική που έχει χαράξει η Μόσχα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διεθνείς κυρώσεις και τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους του ρωσικού ενεργειακού κλάδου προς τα ανατολικά, σε μεγάλους πελάτες από την Ασία, όπως η Κίνα, η Ινδία, ακόμη και η Νότιος Κορέα.

Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Κάτω από τα 100 ευρώ μειώθηκε η τιμή - Σε χαμηλά επίπεδα 6μήνου

Το παιχνίδι των... ανατολικών αγωγών

Πραγματικά, το συγκεκριμένο κοίτασμα πρόκειται να τροφοδοτήσει κυρίως τον αγωγό Power of Siberia, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Κίνα.

Με αποθέματα της τάξεως των 1,8 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου, το Kovykta, που ανακαλύφθηκε το 1987 κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, θεωρείται το μεγαλύτερο ανεκμετάλλευτο κοίτασμα της ανατολικής Ρωσίας. 

Πηγή: Associated Press

Μετά τη συμφωνία Μόσχας και Πεκίνου το 2014, η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύει την Κίνα με αέριο μέσω του υπό κατασκευή Power of Siberia, 3/968 χιλιομέτρων, που θα μετέφερε αέριο από την Yakutia, της ρωσικής άπω ανατολής προς το Primorsky Krai και την Κίνα. Η τότε συμφωνία, διάρκειας 30 ετών και αξίας 400 δισ. δολαρίων απέδωσε καρπούς στα τέλη του 2019, όταν άνοιξαν για πρώτη φορά οι στρόφιγγες. Έκτοτε οι ροές αυξάνονταν συνεχώς, πέρυσι έφτασαν τα 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, όμως ο στόχος είναι οι προμήθειες προς την Κίνα να συνεχίσουν να ανεβαίνουν φτάνοντας έως και τα 38 bcm μέχρι το 2025.  

Με τις υπάρχουσες προμήθειες, η Ρωσία αποτελεί σήμερα τον τρίτο κυριότερο προμηθευτή αερίου της Κίνας. Όμως, η διμερής ενεργειακή τους σχέση θα  αναβαθμίζεται συνεχώς τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: AP

Πραγματικά, οι δύο ηγέτες σε νέα σύνοδο τους τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσαν τα χέρια για την μεταφορά επιπλέον 10 bcm αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο ο Power of Siberia, αλλά θα κατασκευαστεί και ένας νέος, μικρότερος αγωγός στα βορειοανατολικά της Κίνας.

Επίσης, σε νέα σύνοδο που πραγματοποιήθηκε, το Σεπτέμβριο, παρουσία και του προέδρου της Μογγολίας, οι τρεις ηγέτες έδωσαν το πράσινο φως για το μέγα project του Power of Siberia 2. Μάλιστα, δεδομένου πως η συμφωνία ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που στην Ευρώπη φαινόταν πως... «πεθαίνει» οριστικά ο αγωγός Nord Stream 2 Ρώσοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ, είχαν σχολιάσει ανοιχτά πως ο νέος ασιατικός αγωγός θα αντικαταστήσει τον NS2 στην ενεργειακή στρατηγική της Μόσχας.  

Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Η συμφωνία για το πλαφόν και τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας

Ο Power of Siberia 2, η κατασκευή του οποίου έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024, θα ενώνει τα τεράστια αποθέματα της χερσονήσου Yamal, της δυτικής Σιβηρίας, με την Κίνα, μέσω της Μογγολίας. Ο στόχος για τον Power of Siberia 2 είναι να μεταφέρει επιπλέον 50 bcm αερίου το χρόνο.

Η νέα, προς ανατολάς στρατηγική της Μόσχας

Ο συνδυασμός των project αυτών, που θα «τρέχει» ο κολοσσός της Gazprom, όπως εξήγησε και ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε πρόσφατες δηλώσεις του είναι η κάθετη ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Κίνα στα 48 bcm ετησίως μέχρι το 2025 και τελικά στα 88 bcm μέχρι το 2030. Κάτι που θα ενισχύσει σημαντικά τα ρωσικά ταμεία και συνάμα θα διασφαλίσει την πάντα διψασμένη για ενέργεια Κίνα.

Πηγή: AP

Δεν είναι τυχαίο πως η αμοιβαία επωφελής αυτή προοπτική στις διμερείς σχέσεις, πέρα από επιμέρους πολιτικούς και γεωστρατηγικούς παράγοντες, έπεισαν το Πεκίνο να υιοθετήσει εξαρχής μια… ευέλικτη στάση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Σημειωτέον πως σήμερα μετέβη εκτάκτως στο Πεκίνο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ για συνομιλίες με την κινεζική ηγεσία και τον Κινέζο πρόεδρο προσωπικά.

Αν και δεν διέρρευσαν πολλές πληροφορίες για το περιεχόμενο των επαφών αυτών, ο ίδιος ο Μεντβέντεφ σχολίασε πως εξυπηρετούν την «δίχως όρια» στρατηγική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες. Επιβεβαίωσε επίσης πως συζητήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ