Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον της Ευρώπης για μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με νορβηγικές εταιρείες, υποστήριξε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Εξάλλου, η διμερής ενεργειακή σχέση έχει αναβαθμιστεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ενισχυθεί περαιτέρω, παρά το πλαφόν στην τιμή που αποφάσισε η ΕΕ.
Μέχρι τώρα οι περισσότερες ποσότητες νορβηγικού αερίου διαπραγματεύονταν μέσω των αγορών, παρά μέσω διμερών συμβολαίων συγκεκριμένης διάρκειας και τιμής. Αυτό πλέον φαίνεται να αλλάζει, καθώς η χώρα έχει αναβαθμιστεί ως εναλλακτικός προμηθευτής ενέργειας για την Ευρώπη, μετά τον πόλεμο και τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως το 2022, η Νορβηγία ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Ρωσία αποτελώντας τον κυριότερο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης. Κορυφαίος δε, εξαγωγέας ήταν η κρατική Equinor που κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους που άφησε πίσω της η Gazprom.
H σχέση αυτή αναμένεται πως θα διευρυνθεί περαιτέρω, με το κλείσιμο και νέων μακροπρόθεσμων συμβολαίων, αποκάλυψε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
Το πλαφόν δεν είναι εμπόδιο
Μάλιστα, το Όσλο έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους και για το ζήτημα του πλαφόν, που «κλείδωσε» χθες επισήμως από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, στα 180 ευρώ/MhW.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εκπρόσωπος της Equinor σχολίασε νωρίτερα πως η νορβηγική εταιρεία δεν περιμένει πως η απόφαση για το πλαφόν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα επίπεδα παραγωγής της ή τις εξαγωγές φυσικού αερίου. Κατά την άποψη της το ανώτατο όριο στις τιμές δεν θα επηρεάσει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
«Θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας αξιόπιστος και σταθερός προμηθευτής αερίου για την Ευρώπη, παρά τα επικείμενα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ» ξεκαθάρισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.
«Η Νορβηγία έχει αυξήσει την παραγωγή αερίου κατά 8% φέτος, από το οποίο το μισό διοχετεύεται στο σταθμό της Μελκοέγια (τον τερματικό σταθμό LNG της Equinor) και σχεδόν όλο καταλήγει στην Ευρώπη. Δεν βλέπω αυτό να αλλάζει (παρά το πλαφόν)» επεσήμανε ο κ. Στέρε.
Εξάλλου, όπως εξήγησε, ούτε η χώρα του επωφελείται από τις πολύ υψηλές και ασταθείς τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. «Επηρεάζει και τις δικές μας τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, αποτελώντας πρόκληση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αλλά και για μένα πολιτικά» επεσήμανε.
Η αύξηση των νορβηγικών ενεργειακών εξαγωγών σε ένα διάστημα που οι τιμές βρίσκονται στα ύψη έφεραν έσοδα ρεκόρ στη χώρα και τις εγχώριες ενεργειακές εταιρείες. Όμως, η άνοδος στις τιμές των commodities αύξησαν σημαντικά και τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγώντας και σε ένα ντόμινο ακρίβειας σε όλα τα προϊόντα.
Οι αυξήσεις αυτές έχουν προκαλέσει δυσφορία στην κοινή γνώμη της χώρας, μειώνοντας δραστικά τη δημοτικότητα του Νορβηγού πρωθυπουργού και του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Σημερινή δημοσκόπηση έδειξε πως η απήχηση των Εργατικών βρίσκεται στον... πάτο, μόλις στο 14%.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!