Γίνεται πράξη το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης, που αποφάσισε το ΥΠΕΝ το καλοκαίρι για την αύξηση της χρήσης λιγνιτικής ενέργειας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου και τον περιορισμό των τιμών ενέργειας.
Με σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ παρατάθηκε για τρία χρόνια, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025 η ζωή των τριών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτης 1 και Αγιος Δημήτριος 3, 4 που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο να αποσυρθούν το 2022.
Η σχετική απόφαση με ημερομηνία 14/12/2022, δίνει:
- 30.832 ώρες συνολικά από 01.08.2021 έως την 31-12-2025 στον Μελίτη και
- 32.707 ώρες συνολικά για κάθε μια από τις Μονάδες III, IV, στον Άγιο Δημήτριο από 01.08.2021 έως την 31-12- 2025.
Σημειώνεται ότι οι τέσσερις μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου λειτουργούν από την Τετάρτη, όπως και η Μελίτη και η Πτολεμαΐδα 5, καθώς οι αυξημένες ανάγκες και η μείωση των ΑΠΕ έφερε αύξηση του λιγνίτη.
Μπορεί η Πτολεμαΐδα 5 να μην έχει αρχίσει επίσημα την εμπορική της λειτουργία, αλλά καίει και οι μεγαβατώρες προστίθενται στο σύστημα.
Τις τελευταίες οκτώ μέρες το μέσο όρο συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα κυμαίνεται στο 22%, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου μάλιστα έφτασε στο 31%.
►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Το άφαντο πλαφόν, ο... κινεζικός δράκος και ο χιονιάς αυξάνουν τις τιμές
Λιγνίτης για να μειωθούν οι τιμές
Η επιστροφή στο λιγνίτη το 2022 με τις λιγνιτικές μονάδες Αγίου Δημητρίου, Μελίτης και Μεγαλόπολης, έχει ήδη σοβαρά οικονομικά πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή, που θα ενισχυθούν με την επίσημη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.
Ηδη από το καλοκαίρι του 2022 επαναλειτούργησαν και οι επτά διαθέσιμες μονάδες, πέντε του Αγίου Δημητρίου, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη, ενώ για το προσεχές δωδεκάμηνο προβλέπεται αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη, ώστε να καλύψει το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τη στρατηγική του ΥΠΕΝ ο λιγνίτης θα παίξει κεντρικό ρόλο για την αποτελεσματική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης που έχει εκπονήσει, προβλέπει παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.
►Διαβάστε και: Φυσικό αέριο: Μείωση 33% της κατανάλωσης στην Ελλάδα - Υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό στόχο
Διπλασιασμός λιγνιτικής παραγωγής
Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ αποφάσισε το καλοκαίρι το διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής το επόμενο δωδεκάμηνο και μεγαλύτερη συμμετοχή του ορυκτού καυσίμου κατά 20% στο ενεργειακό μείγμα.
Με βάση το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ Γιώργος Στάσσης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, η ΔΕΗ θα αυξήσει την παραγωγή της σε λιγνιτική ενέργεια από 5 τεραβατώρες σε 10 τεραβατώρες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!