Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Οι Βρυξέλλες είναι… άλλος πλανήτης - Είναι εύκολο να ρίχνουμε το φταίξιμο στον πόλεμο

Χειμαρρώδης, αποκαλυπτικός αλλά και αιχμηρός ο Πρόεδρος και CEO της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε χθες στην μεγάλη εκδήλωση για τον εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos όχι μόνο για το spin off στους κλάδους των κατασκευών, αλλά και για τις ευθύνες την Κομισιόν που «είναι ένας άλλος πλανήτης», την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία - κι ας είναι «εύκολο» να ρίχνεις το φταίξιμο στον Πούτιν και τον πόλεμο – αλλά και για την «πράσινη μετάβαση» που έγινε άτσαλα και ανοργάνωτα.

«Όσοι νομίζανε πως το πετρέλαιο είναι απαξιωμένο το έχουν μετανιώσει πικρά», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του. Ο ίδιος δεν έχει κρύψει ποτέ τη θέση του για την «άτσαλη» πράσινη μετάβαση. «Το πρασίνισμα της οικονομίας είναι υποχρέωση αλλά πρέπει να παλέψουμε να γίνει σωστά στο χρόνο του και με τάξη», είπε χθες, ασκώντας άσκησε αυστηρή κριτική για τον τρόπο που επιχειρήθηκε η πράσινη μετάβαση, «ανοργάνωτα, άτσαλα, χωρίς να υπολογιστούν βασικές παράμετροι και το κόστος» και κυρίως χωρίς να υπολογιστεί αν οι οικονομίες, οι κοινωνίες και οι επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να ακολουθήσουν.

Είναι εύκολο να ρίχνεις το φταίξιμο στον πόλεμο

«Είναι εύκολο να ρίχνεις το φταίξιμο στον Πούτιν και στον πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος, για να προσθέσει, «είναι όμως έτσι; Το ενεργειακό πρόβλημα ξεκίνησε πολύ πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας», όταν οι τράπεζες ανακοίνωναν πως μετά το εργοστάσιο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας δεν θα χρηματοδοτούσαν πλέον καμία νέα υποδομή για φυσικό αέριο. «Φαντάζεστε, λοιπόν, σε ποιο βαθμό είχαν κόψει τη χρηματοδότηση στους upstream και στους oil and gas; Σε όλα αυτά ήρθε ο πόλεμος της Ουκρανίας και… έδεσε το γλυκό».

Αιχμές για την Κομισιόν

Αιχμηρός ήταν ο διοικητικός ηγέτης της Mytilineos για την Κομισιόν αλλά και για την επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με τις ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ελέω ενεργειακής κρίσης.

«Το πρασίνισμα της οικονομίας είναι υποχρέωση αλλά πρέπει να παλέψουμε να γίνει σωστά στο χρόνο του και με τάξη», είπε για να προσθέσει ευθύς αμέσως «Αν έχω ελπίδες; Όχι πολλές. Οι Βρυξέλλες είναι ένας... άλλος πλανήτης. Και όχι γι αυτούς τους λόγους που διαβάζουμε στην επικαιρότητα», είπε σκωπτικά.

Εξηγώντας τι εννοεί, περιέγραψε γλαφυρά το κλίμα από συναντήσεις που είχαν στις Βρυξέλλες 29 CEOs μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων με 6-7 Επιτρόπους και την Πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μας έκανε μια ομιλία 40 λεπτών εκ των οποίων τα 35 μίλαγε για την Ουκρανία». Ο ίδιος ως «φρέσκος» πρόεδρος της Eurometaux - του συνδέσμου των ευρωπαϊκών βιομηχανιών μη σιδηρούχων μετάλλων – είχε προσέλθει στις συνομιλίες για να διερευνήσει και να συζητήσει τις προθέσεις της Κομισιόν σχετικά με την στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, την ώρα που «τα μισά εργοστάσια στην Ευρώπη έχουν κλείσει» υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Τελικά διαπίστωσε, όπως και οι άλλοι CEOs πως η Πρόεδρος της Κομισιόν ούτε λίγο ούτε πολύ τους έλεγε πως «κι εσείς πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη, καθώς ο πόλεμος έχει κόστος»…

Το μοντέλο στις κατασκευές είναι σε σωστό track

Ο ίδιος περιέγραψε με γλαφυρότητα την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΜΕΤΚΑ, του μεγαλύτερου τότε μεταλλευτικού συγκροτήματος της Ελλάδας, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, που ήταν η πρώτη «hostile εξαγορά» που έγινε στην Ελλάδα, όπως είπε. Περιέγραψε πώς ξεκίνησε να αγοράζει εν κρυπτώ μετοχές της ΜΕΤΚΑ, έφτασε να κατέχει το 23%, 10πλασιάζοντας την αξία της μετοχής και τελικά πήρε και άλλο ένα 23%. Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ είναι η μια από τις δυο νέες θυγατρικές του Ομίλου, που θα εξειδικεύονται πλέον στον κλάδο των κατασκευών.

«Η ΜΕΤΚΑ είναι εδώ επειδή το υπουργείο και η πολιτεία έχουν καταλάβει πως πρέπει τα ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις να μπουν σε διαφορετικό track», είπε ο κ. Μυτιληναίος, μιλώντας θετικά για το νέο μοντέλο και τη στρατηγική που ακολουθείται στις υποδομές.

Έκανε λόγο για θετικά δείγματα γραφής, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «θα είμαι πολύ στενοχωρημένος αν δεν προχωρήσει το νέο μοντέλο. Θα στενοχωρηθούμε πολύ. Η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στην Ελλάδα είναι μεγάλη και ελπίζουμε στα καλύτερα».

Η χώρα έχει σοβαρές ανάγκες υλοποίησης επενδύσεων σε όλο το φάσμα των υποδομών, συνέχισε ο ίδιος. «Αναδύονται project άνω των 20 δις. ευρώ στο άμεσο ή προσεχές μέλλον».

Η αναδρομή στο παρελθόν

Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε με μεγάλη υπερηφάνεια για τον Όμιλο που πλέον είναι μια «μικρή πολυεθνική που εκτείνεται στις 5 ηπείρους με 5.000 ανθρώπους. Η μετεξέλιξη όσων δημιούργησε ο παππούς μου από την Κορώνη Μεσσηνίας το 1908».

«Πολλοί προσπαθούσαν να με πείσουν πως η εξαγορά δεν ήταν καλή ιδέα», είπε για την εξαγορά του Αλουμίνιον της Ελλάδος. «Σήμερα, το εργοστάσιο είναι ένα από τα ελάχιστα smelter που έχουν μείνει στην Ευρώπη και μια από τις ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Το εργοστάσιο της Αλουμίνιον παρέμεινε σε λειτουργία συνεχώς κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσεως, παρόλο που άλλα αντίστοιχα εργοστάσια στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να διακόψουν λόγω του υψηλού κόστους, είπε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας πως σε αυτή την εξίσωση τον σημαντικότερο ρόλο έπαιξε ο ενεργειακός κλάδος του Ομίλου που έβαλε… πλάτη ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Αλουμίνιον.  

«Αν η Αλουμίνιο Ελλάδας στέκεται εκεί που στέκεται είναι επειδή έχει από πίσω της την ενέργεια. Αν δεν υπήρχε η ενέργεια θα είχε τελειώσει».

Το φυσικό αέριο είναι το αίμα μας

«Το φυσικό αέριο είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Τόσο σημαντικό που δεν φαντάζεστε. Είναι το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος περιγράφοντας άλλη μια εικόνα από τα παλιά:

«Είμαστε η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που εισήγαγε φυσικό αέριο στη χώρα. Όταν φέραμε το πρώτο πλοίο LNG μαζί με τη Motor Oil, το πλοίο ήρθε, πήγε στη Ρεβυθούσα, έδεσε,  περίμενε 2 - 3 μέρες το ΟΚ του τότε Προέδρου της ΔΕΠΑ και τελικά το πλοίο έλυσε τους κάβους, έφυγε και πουλήθηκε καθ΄οδον στο 50% της τιμής του. Κάπως έτσι ανοίξανε οι αγορές στην Ελλάδα. Έπρεπε ν α φτύσουμε αίμα για να γίνουν όλα αυτά».

Στην προμήθεια φυσικού αερίου ο στόχος που έχει τεθεί είναι το μερίδιο στην αγορά να αυξηθεί από 16% σήμερα σε 20%.  

«Δεν σκοπεύουμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ξεκαθάρισε ο κ. Μυτιληναίος ολοκληρώνοντας: «Δουλεύουμε για να ξεκλειδώσουμε την κρυμμένη μας αξία».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ